Geoana: Summit-ul, un esec rasunator pentru SUA si apropiatii lor

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 17:53
3785 citiri
Geoana: Summit-ul, un esec rasunator pentru SUA si apropiatii lor

Presedintele PSD Mircea Geoana considera ca summit-ul NATO de la Bucuresti reprezinta un "esec rasunator" pentru Statele Unite si apropiatii lor, fiind pentru prima oara cand o dorinta exprimata in mod direct a fost infirmata de aliatii europeni, informeaza NewsIn.

Aprecierile liderului social-democrat vin in contextul in care Macedonia nu a fost invitata joi in NATO, iar Georgia si Ucraina n-au primit Planul de actiune pentru aderare (MAP), in conditiile in care presedintele american George W. Bush sustinea cu doar o zi in urma necesitatea luarii acestor decizii si asigura cele trei state de sprijinul Statelor Unite.

"Summit-ul este, din punct de vedere al intereselor americane si apropiatilor Americii, un esec rasunator. Niciodata vointa exprimata in mod public de SUA nu a fost ignorata. Practic a fost infirmata de catre aliatii europeni. Pentru presedintele Bush care a sperat ca summit-ul de la Bucuresti sa fie unul de mostenire istorica si strategica reprezinta un esec", a declarat Geoana.

Fostul ministru de Externe a adaugat ca neprimirea de catre Ucraina si Georgia a Planului de actiune pentru aderare demonstreaza ca Rusia revine in forta si reuseste sa blocheze deciziile.

"Din punctul de vedere al consecintelor geo-politice, este o infrangere pentru administratia americana. E o infrangere si pentru tarile ca Romania, care s-au exprimat extrem de activ asupra problemei", a spus fostul ministru de externe.

Referindu-se la faptul ca Macedonia nu a primit invitatia de a se alatura NATO, Geoana a spus ca o consecinta a acestei decizii se poate resimti in Serbia unde la alegerile de luna viitoare ar putea castiga cei care doresc o colaborare mai stransa cu Rusia, crescand astfel influenta Moscovei in regiune.

Liderul PSD a tinut sa precizeze, totodata, ca Republica Moldova nu a fost mentionata in documentele summit-ului, acesta fiind un pas inapoi fata de reuniunea de la Istanbul cand s-a vorbit de conflictele inghetate si despre Transnistria.

Lucrarile Consiliului Nord-Atlantic de joi s-au finalizat cu decizia de a invita Croatia si Albania sa adere la NATO, cu amanarea unui demers similar in cazul Macedoniei, dar si cu neacordarea MAP pentru Georgia si Ucraina.

Citește și:
Putin a ciuruit buzunarul oamenilor din UE și SUA. Cât de afectați sunt românii?
Putin a ciuruit buzunarul oamenilor din UE și SUA. Cât de afectați sunt românii?
Ca suprafata, Rusia este de 2 ori cat SUA, de 4 ori cat toata UE, de aproape 30 de ori mai mare decat Ucraina si de peste 70 de ori cat Romania. Nu-ti trebuie mult creier ca sa intelegi ce inseamna...
„Aruncă-l sau dă-l copiilor”. Subordonații lui Putin de la Kremlin au primit ordin să renunțe la iPhone-uri
„Aruncă-l sau dă-l copiilor”. Subordonații lui Putin de la Kremlin au primit ordin să renunțe la iPhone-uri
Angajaților Kremlinului li se recomandă cu tărie să renunțe la utilizarea iPhone-ului din cauza conexiunii cu SUA, scrie ziarul Kommersant luni, 20 martie. Vorbim despre angajații blocului...
#Geoana, #summit, #NATO, #esec, #SUA , #PSD