Geoana:Tentatia politicianului este sa incerce sa dea leapsa celuilalt

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 11:24
1806 citiri
Geoana:Tentatia politicianului este sa incerce sa dea leapsa celuilalt

Liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca spera ca PSD si PD-L sa guverneze impreuna patru ani si ca reusita guvernarii depinde de modul in care ministrii, liderii partidelor si presedintele Traian Basescu se vor raporta la aceasta "atunci cand va veni greul".

"Am facut o promisiune pentru un mandat de patru ani de zile. Este clar ca acesta este obiectivul nostru. Dar depinde foarte mult de modul in care in principal membrii guvernului, dar si liderii partidelor, inclusiv domnul Basescu, se vor raporta la guvernare atunci cand va veni greul.

In cateva luni de zile, de-abia atunci vine partea mai dificila si atunci tentatia omului politic nu vorbesc roman, din toata planeta asta, de pe tot globul asta pamantesc este ca in conditii dificile sa incerce sa dea leapsa celuilat. Sa spui ca tu esti baiatul bun si el este baiatul rau, ca tu ai incercat si din cauza celuilalt s-a gresit", a spus Mircea Geoana, miercuri seara, la B1 Tv.

Liderul PSD a subliniat de cateva ori ca acesta este riscul cel mai mare pentru coalitia de guvernare, si nu competitia pentru alegerile prezidentiale, unde PSD va avea propriul candidat.

Candidat la Cotroceni?

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a mai declarat ca inca nu s-a hotarat daca va candida in toamna pentru fotoliul de la Cotroceni si a spus ca nu exclude posibilitatea unei competitii interne, in partid, pentru desemnarea unui candidat la prezidentiale.

''Nu m-am hotarat. E o chestiune la care ne gandim cu totii in partid. PSD este un partid mare si cu pretentii. Este firesc sa existe o dezbatere interna, e posibil sa fie si o competitie interna, cum a fost la democratii americani. Poate sunt mai multi colegi care vor sa candideze. Ne vom gandi si in timpul potrivit ne vom decide'', a spus Geoana.

Miza coalitiei

El a precizat ca indiferent cine va castiga fotoliul de la Cotroceni, ''miza acestei mari coalitii este mai mare, mai ambitioasa si mai profunda decat simpla depasire a crizei''.

"Asta este pentru mine riscul cel mai mare, nu riscul de competitie, pentru ca pana la urma cred ca o competitie puternica, serioasa pentru Presedintia Romaniei, desi este o situatie oarecum inedita, se poate derula in conditii corecte, pe programe, pe proiecte, dezbatere serioasa, pe viziune despre Romania, fara sa afectezi in mod necesar guvernarea.

Deci eu cred ca riscul mai mare decat competitia pentru presedintie, pentru aceasta majoritate este tentatia pe care sper sa putem sa ne-o reprimam noi in primul rand si colegii nostri care sunt acolo, la guvernare, este de a nu spune: a mers rau", a adaugat liderul PSD.

Mircea Geoana se asteapta insa ca in cadrul coalitiei sa existe momente de tensiune si a spus ca PD-L este "bagat cu totul in guvernarea asta", pentru ca Emil Boc este si liderul partidului si premier.

PSD vrea sa fie lucid

"Noi trebuie sa ne pastram o anumita luciditate si in conditii care sa nu fie percepute ca lipsa de solidaritate cu guvernul, ci pur si simplu dorinta sincera de a spune: mai, cinci grade mai la stanga. Nu in piata publica, dar acolo, in cadrul coalitiei: mai, fratilor, cu asta nu credem ca suntem de acord.

Asa cum le-am spus cand a aparut prima oara, acum doar cateva zile, discutia cu inghetarea salariilor si a pensiilor. Am spus: nu suntem de acord cu chestia asta. Si am trecut in cinci secunde la un alt subiect", a detaliat Geoana.

Intrebat daca reprezentantii PSD care nu au agreat guvernarea cu PDL vor vota propunerile Executivului, cum ar fi Adrian Nastase, Mircea Geoana a spus ca acestia vor trebui sa respecte disciplina de partid, desi se asteapta sa fie si exceptii.

"Dar ce credeti, ca toti de la PD-L sunt fericiti, cazuti pe spate, in extaz ca trebuie sa voteze cu pesedistii cu care se bat pe acolo, prin judete, de nu stiu cati ani? Nu. Dar este un comandament politic superior, nu ca suntem noi sefi", a spus Geoana, citat de NewsIn.

In opinia liderului PSD, reusita guvernarii cu PD-L ar putea avea ca efect crearea unui sistem politic bipolar, de doua mari partide.

"Foarte simplu o spun si foarte direct: merge treaba asta, ne indreptam catre un sistem bipolar; nu merge, va fi nevoie de jucatori medii sau mici, care sa poata sa asigure majoritatea pentru formarea unui guvern", a explicat Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Mircea Geoana, #PSD, #guvernare, #vreme de criza , #PSD