Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Geoana, "usor iritat" de propunerea PNL privind alegerea primarilor si presedintilor de CJ

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 13:02
1136 citiri
Geoana, "usor iritat" de propunerea PNL privind alegerea primarilor si presedintilor de CJ
Foto: www.mirceageoana.ro

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, sambata, ca se uita "usor iritat" la initiativele de genul celei propuse de liberali de schimbare a modului in care sunt alesi primarii si presedintii Consiliilor Judetene, el sustinand ca acest tip de gesturi sunt "usor inamicale".

"Si eu ma uit usor iritat la acest tip de initiative, care nu sunt initiative banale, sunt initiative strategice, pentru atunci cand modifici regula jocului cu privire la sistemul electoral, atunci intri, de fapt, in miezul problemei si cred ca acest tip de gesturi usor inamicale la adresa PSD, pentru ca se poate discuta despre orice lege electorala in interiorul USL cu calm, intre profesionalisti", a mentionat acesta, intrebat despre initiativa liberalilor.

Parlamentarul a subliniat ca in acest caz nu este vorba despre o "initiativa oarecare", ci de una "strategica".

"Daca ar fi o initiativa oarecare as fi spus, stiti ce, e un grup de parlamentari, este un drept de libera exprimare a parlamentarilor, trebuie sa le dam si noi dreptul sa mai aiba cate o initiativa, pentru ca nu putem sa tinem sute de parlamentari legati cu lanturi de politica guvermentala.

Dar cand este vorba despre schimbarea sistemului electoral, acesta este vorba despre un lucru strategic, nu mai este vorba despre o simpla initiativa a unui grup de parlamentari", a spus senatorul Geoana.

El a intrebat, retoric, ce ce ar fi fost daca, in 2008, cand s-a facut pentru prima data legea cu privire la sistemul uninominal, PSD ar fi preferat, cum i-ar fi "convenit", cu un sistem uninominal pur, Geoana subliniind ca PNL nu ar fi intrat in Parlament.

"Si, atunci, cred ca fiecare trebuie sa respecte interesele partenerului si sper ca acest tip de incidente trebuie sa inceteze, pentru ca nu fac bine USL si nu fac bine nici macar liberalilor", a opinat senatorul PSD.

Intrebat daca, in legatura cu acest subiect, ar trebui sa existe discutii in USL, el a raspuns afirmativ. Social-democratul a adaugat ca, in acest moment, "cel mai prost lucru" pentru Romania este sa se escaladeze o situatie tensionata din USL si sa fie, astfel, amenintata stabilitatea unei majoritati guvernamentale care este indispensabila pentru iesirea din criza si pentru relansarea economica a Romaniei.

Referitor la criticile privind lipsa de comunicare intre PNL si PSD, el a spus: "Pare ca si liberalii pot acuza anumite gesturi ale PSD, care nu a avut o consultare prealabila, dar exista o tentatie sa vezi tot timpul gesturile partenerului, nu propriile gesturi".

Intrebat cum comenteaza mesajul vicepremierului Liviu Dragnea, care a spus, referindu-se la relatiile cu PNL, ca nu mai vrea sa participe la o mare minciuna si ca astfel nu se poate guverna tara, el a raspuns: "Daca domnul Dragnea a apelat la acest limbaj inseamna ca s-a adunat ceva tensiune. Nu este stilul lui Liviu sa aiba cuvinte atat de aspre. Inseamna ca sunt si alte lucruri pe care eu nu le cunosc care s-au adunat".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Satu Mare, ca el personal sustine alegerea primarilor si a sefilor de CJ in doua tururi de scrutin, dupa cum sustine revenirea la alegerea pe liste a deputatilor.

Presedintele PNL a spus ca este pentru reintroducerea sistemului de alegere in doua tururi de scrutin a primarilor, precizand insa ca sunt foarte multi primari ai PNL in functie care "nu indragesc foarte mult ideea asta".

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca PSD nu sustine initiativa PNL de modificare a legii administratiei locale si considera ca trebuie o discutie cu PNL cat mai curand pentru ca lucrurile sa fie transate cat mai rapid, daca se merge mai departe cu "acest USL".

Parlamentarii PNL - 63 de senatori si deputati - propun, intr-o initiativa de modificare a legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, revenirea la sistemul de vot in doua tururi pentru primari si la alegerea sefului Consiliului Judetean in mod indirect, de catre consilieri.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Mircea Geoana PNL propunere primari, #Geoana PNL alegere primari, #Geoana propunere primari neamicala , #PSD