In numele carei Romanii vorbeste Mircea Geoana la Washington?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 19:52
5930 citiri
In numele carei Romanii vorbeste Mircea Geoana la Washington?
Foto: Ziare.com

Mircea Geoana se afla zilele acestea in Statele Unite, intr-o vizita despre care niciun alt oficial roman, de la Putere sau din Opozitie, nu pare sa stie nimic. Nu ar fi prima oara cand se intampla asa, curios este doar ca de data aceasta Geoana le-a inmanat oficialilor americani "contributia Romaniei la implementarea conceptului 3D - Diplomacy, Development, Defense". In numele cui a facut asemenea angajamente Mircea Geoana? Nimeni nu stie.

Dupa cum nimeni nu pare sa stie ce contine documentul cu pricina, document pe care Mircea Geoana i l-a inmanat nu oricui, ci chiar subsecretarului de stat pentru Controlul Armamentelor si Securitate, Ellen Tauscher.

Intr-un comunicat remis presei de presedintele Senatului, se mai arata ca documentul, care "contine si un inventar al capabilitatilor pe care Romania le poate oferi in cadrul implementarii conceptului 3D", s-a bucurat de un mare interes din partea reprezentantului Departamentului de Stat.

Ce mai face Geoana in SUA

In conditiile in care nici Biroul Permanent al Senatului si nici PSD, partidul din care face parte Mircea Geoana, nu cunosc continutul acestui document, nu putem sa nu ne intrebam in ce masura Departamentul de Stat american a fost corect informat si pozitia carei Romanii a fost prezentata de Mircea Geoana la Washington, pentru ca este greu de crezut ca Guvernul a mandatat un lider al Opozitiei sa intreprinda acest demers.

Senatul si PSD nu au nici cea mai vaga idee despre "contributia Romaniei la implementarea conceptului 3D"

"Nu s-a discutat in Senat, in Biroul Permanent sau in alte organisme din care au fac parte, despre vizita domnului Geoana in Statele Unite. Cred ca are un caracter particular, banuiesc, pentru ca nu stiu nimic. Nu s-a discutat, vizita nu este finantata de Senat. Sunt si vicepresedinte al PSD, nu s-a discutat nici in Biroul Permanent al PSD nimic despre aceasta vizita. Absolut nimic", a declarat pentru Ziare.com vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).

De asemenea, vicepresedintele Senatului Petru Filip (PDL) a raspuns solicitarii Ziare.com si a facut verificarile necesare, confirmand faptul ca Senatul nu l-a mandatat pe presedinte sa prezinte vreo pozitie oficiala in Statele Unite.

"Nu a fost niciun fel de document aprobat sau inaintat Biroului Permanent al Senatului in legatura cu aceasta vizita. El a plecat singur, printr-o decizie personala, care nu a avut nicio legatura cu conducerea Senatului. A plecat pe fonduri proprii, pe decizie proprie, pe calendar propriu, pe program de discutii propriu, fara nicio legatura cu Senatul", a declarat vicepresedintele Senatului.

Intrebat direct daca stie ce contine documentul prezentat subsecretarului de stat american Ellen Tauscher ca fiind "contributia Romaniei", senatorul Petru Filip a raspuns la fel de direct: "Habar nu am!".

"Parerea mea este ca e un punct de vedere pe care si l-a pregatit undeva, l-a luat de undeva, si-a luat date de undeva, si care cred ca nu reprezinta practic punctul de vedere al unei institutii romanesti, ci un punct de vedere personal. Eu cred ca Guvernul ar trebui sa aiba un punct de vedere clar privind acest angajament. Daca s-ar fi dus in calitate oficiala, era o alta problema", a declarat Petru Filip.

Totodata, acesta a reamintit ca nu este pentru prima data cand Mircea Geoana intreprinde astfel de vizite la nivel inalt fara un mandat din partea Senatului si fara a preciza la intoarcere ce anume a discutat peste hotare.

"Domnul Geoana a mai avut deplasari de acest gen si sincer sa fiu nu pot sa va spun ce s-a discutat atunci sau ce impact au avut. Poate o fi avut o intalnire la nivelul Ministerului de Externe, sau al Ministerului Apararii, nu stiu(...) In mod normal, cand te duci intr-o astfel de vizita, ceri niste punctaje de la Ministerul de Externe, de la Guvern, spui de ce te duci, pentru ca te duci sa sustii interesele statului, nu pe cele personale sau de partid", a mai explicat Petru Filip.

Cristian Diaconescu: Nu stiu in numele cui vorbeste Mircea Geoana

Vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu (UNPR), fost ministru de Externe, spune ca este binecunoscut faptul ca Mircea Geoana, la randul sau fost ministru de Externe, are "un portofoliu de contacte la Washington destul de extins", dar ii este greu sa spuna ce face el in aceste zile in Statele Unite.

Intrebat in numele cui vorbeste Mircea Geoana la intalnirile cu oficialii de la Casa Alba, Cristian Diaconescu a raspuns "Nu stiu!", adaugand insa ca, in opinia sa, "daca sunt oameni care au legaturi institutionale in strainatate care pot folosi Romaniei, este in regula sa si le puna in miscare".

Cristian Diaconescu a explicat cum este pusa la punct o astfel de vizita, in mod normal, dar nu a putut sa precizeze in ce calitate a primit Mircea Geoana acceptul autoritatilor americane.

"In mod normal, se fac cateva solicitari in mod categoric pe cale oficiala. Eu, cand am mers in vizita in SUA, am primit confirmarea vizitei prin oficiile diplomatice ale celor doua state, roman si american. In confirmarea vizitei erau trecuti toti interlocutorii, inclusiv doamna Ellen Tauscher. Aceasta nota verbala am trecut-o prin Biroul permanent, s-a aprobat deplasarea. Deci se fac notificari oficiale, prin care se arata ca un demnitar solicita o intrevedere cu un demnitar din statul gazda. Asta este tot, se confirma pe cale oficiala si nu mai exista niciun alt demers, nicio alta formalitate.

Mi-este greu sa imi dau seama de caracterul oficial sau informal al acestei vizite. Numai Mircea Geoana va poate spune", ne-a mai explicat Cristian Diaconescu.

Pe de alta parte, presedintele de onoare al UNPR a dezmintit categoric zvonurile potrivit carora Mircea Geoana ar fi incercat cu aceasta vizita sa provoace o excludere a sa din PSD, pentru a avea pretextul ideal de a trece la UNPR.

Miron Mitrea: Geoana a ratat cum nu a ratat niciun politician din Romania. Gata, ajunge!

"Exclus categoric, nu a fost nicio discutie in acest sens. Nu pot sa spun nici ca resping nici ca suntem de acord, este o chestiune complexa, nu m-as hazarda in niciun fel de evaluare, dar, repet, deocamdata nu a existat niciun fel de dorinta, fie de o parte, fie de alta.

Nu cred ca va fi exclus din PSD. Cred ca sunt multe afirmatii facute pentru consumul presei si pentru a fi si unii si altii mai interesanti. Nu se va intampla nimic", s-a aratat convins Cristian Diaconescu.

In aceste conditii intrebarea ramane: In numele carei Romanii isi ia angajamente Mircea Geoana la Washington? Sau asistam doar la inca un moment penibil oferit de liderii politici romani?

Pana la ora redactarii acestui articol, consilierii presedintelui Senatului si biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe nu au raspuns solicitarii Ziare.com de a face precizari legate de "contributia Romaniei la implementarea conceptului 3D - Diplomacy, Development, Defense" si de pozitia Guvernului roman in aceasta privinta.

Cateva precizari in legatura cu vizita lui Mircea Geoana in Statele Unite

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Mircea Geoana vizita SUA, #Geoana concept 3D, #Mircea Geoana Ellen Tauscher , #PSD