Legea sangelui contra legea ipocriziei

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 12:10
3367 citiri
Legea sangelui contra legea ipocriziei

"Legea sangelui si legea solului" au fost cele doua argumente invocate, marti, de presedintele PSD Mircea Geoana in sprijinul ordonantei care urgenteaza acordarea de cetatenie romana pentru moldovenii de peste Prut.

"Legea tacerii si legea ipocriziei" au fost cele doua realitati care guverneaza, de fapt, realitatea politica in legatura cu acest subiect.

"Sangele" si "pamantul" erau, in urma cu opt ani, cuvintele la care diplomatii romani in frunte cu ministrul de Externe de atunci Mircea Geoana faceau alergie.

E drept, atunci era vorba de o idee lansata de Budapesta, care dorea sa faciliteze accesul etnicilor unguri din Romania la cetatenia maghiara. In Comisia de la Venetia, la Bruxelles-ul in care romanii pe atunci aveau doar statut de musafiri si nu de membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, romanii vorbeau atunci de tendintele expansioniste ale Ungariei.

Acum, un demers similar capata nuante morale si generoase, doar pentru ca este pornit de la Bucuresti si cade perfect pe valul de popularitate creat de revoltele anticomuniste de la Chisinau.

Joc politic

Pornit de presedintele Traian Basescu si preluat din mers si de PSD, subiectul cetateniei romane pentru moldoveni risca, insa, sa nu devina altceva decat un joc politic si cinic cu sentimentele unor oameni.

Dincolo de controversele si problemele create in interiorul Uniunii Europene (ai carei reprezentanti si-au declarat deja rezervele fata de subiect), tema celor 600.000 de cetatenii se loveste de o realitate pragmatica: in plina criza financiara, intr-un moment in care ministerele se redimensioneaza din ratiuni pe cat de justificate pe atat de populiste, administratia romana nu are si nu isi poate permite sa angajeze o armata de functionari care sa proceseze peste jumatate de milion de solicitari.

Majoritatea dintre ele nici macar nu sunt introduse in vreo evidenta computerizate: zac de ani de zile in fisiere prafuite pe care le-a scos din uitare doar un razboi al declaratiilor intre Bucuresti si Chisinau.

Daca politicienilor romani le-ar fi pasat, intr-adevar, de moldovenii care solicita cetatenie romaneasca, acestia nu ar mai fi fost nevoiti sa astepte ani de zile sa capete documente de identitate emise la Bucuresti.

Iar acum visul unui pasaport visiniu nu le-ar mai fluturat in fata in an electoral. Pentru tinerii care au fost stalciti in bataie de militia lui Vladimir Voronin, cetatenia nu este doar un instrument bun de folosit in dispute interne si externe. Este o realitate care ii doare de-adevaratelea.

Poate ca Romania nu si-i poate permite. Poate ca obiectiile UE la perspectiva de a se trezi brusc mai bogata cu 600.000 de oameni dintr-o tara vulnerabila economic si infractional sunt si ele justificate. Dar atunci cu atat mai mult politicienii de la Bucuresti si Chisinau ar fi trebuit sa renunte la acest joc ale carui reguli se schimba in timpul mersului.

Pentru ca se joaca cu sentimentele reale si cu durerile crunte ale unor oameni pe care alti politicieni i-au inchis, acum 69 de ani intr-o tara ale carei granite au fost ferecate, acum de Vladimir Voronin. Iar atunci cand combati ipocrizia cu ipocrizie si cinismul cu cinism nu mai conteaza cine castiga.

Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
#Republica Moldova, #Legea cetateniei, #pasaport moldoveni , #PSD