Mircea Geoana ar putea fi chemat la Comisia de irigatii

Luni, 31 August 2009, ora 21:09
1128 citiri
Mircea Geoana ar putea fi chemat la Comisia de irigatii

Presedintele Comisiei de ancheta privind sistemul de irigatii, democrat-liberalul Valeriu Tabara, a declarat luni ca deputatii din Comisie intentioneaza sa-l cheme la audieri pe liderul PSD Mircea Geoana pentru a da explicatii in legatura cu implicatiile sale in afacerea ROMAG.

"Dorim sa aflam de la fostul ambasador al Romaniei la Washington, Mircea Geoana, care au fost demersurile pe care le-a intreprins la Ambasada in privinta programului ROMAG 98 si a contractarii corporatiei americane Transchem. Desigur, doar daca aceste demersuri au existat, pentru ca nu acuzam pe nimeni. Mai dorim sa stim daca era la curent, in perioada respectiva, cu pericolul pe care il reprezenta aceasta firma si esecul acesteia in derularea unor programe similare celui din Romania in state precum Ucraina sau Polonia", a precizat Tabara.

Presedintele forului a adaugat ca Geoana ar putea fi invitat la Comisie saptamana viitoare, alaturi de fostul sef al statului, Emil Constantinescu si fostul premier, Victor Ciorbea, insa o decizie in acest sens va fi luata in sedinta de marti.

Comisia de ancheta l-a audiat, in legatura cu afacerea ROMAG, si pe cumnatul lui Mircea Geoana, fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor, Ionut Costea.

Costea a declarat pe 24 august, ca programul de sprijinire a agriculturii in baza contractului cu Transchem "arata bine" la momentul aprobarii si ca, personal, nu stia despre scandalul iscat de companie in Ucraina si ca MF nu a avut raspunderi in derularea programului.

Ionut Costea a sustinut ca programul de sprijinire a agriculturii parea benefic in contextul economic din 1997, dar si ca fostul ambasador SUA in Romania a facut lobby insistent pentru proiect.

"Domnul ambasador era foarte activ, a sprijinit proiectul, ca de altfel toate proiectele din acea perioada.Venea la Ministerul Finantelor si era foarte insistent pe toate proiectele americane, era datoria dansului. Era cel mai activ ambasador", a subliniat Costea.

Potrivit acestuia, esecul programului s-a datorat unor "lipsuri in management si in implementare", insa Ministerul Finantelor nu avea competente in derularea proiectului si nu a urmarit implementarea acestuia, responsabilitatea revenind beneficiarului.

"La momentul adoptarii programului, se asigurau toate elementele ca acesta sa functioneze, programul arata bine. Nu era nimic lasat la voia intamplarii" a mentionat fostul secretar de stat.

Costea a declarat ca "nu isi aduce aminte" sa fi vazut un material legat de esecul companiei Transchem in alte state, precum Ucraina, in urma derularii unor contracte similare.

"Din cate imi aduc aminte, ministrul primea informari de la servicii. Este posibil ca domnul Daianu sa fi avut aceste informatii, nu stiu daca au fost impartasite la nivelurile urmatoare. Daca domnul Daianu a avut aceste informatii, probabil ca si Guvernul le-a avut. Era greu pentru cineva de nivelul doi sau trei sa puna la indoiala o decizie a Guvernului. Poate au fost alte elemente pe care nu le stiam si care au dus la aprobarea acestui proiect", a mai spus Costea.

Fostul secretar de stat a sustinut ca este posibil ca toata documentatia pentru emiterea scrisorii de garantie pentru contractul cu Transchem sa nu fi fost finalizata in mandatul lui Daniel Daianu, ci predata urmatorului ministru.

Costea a explicat ca documentatia pentru scrisoarea de garantie era inaintata ministrului abia dupa ce se indeplineau toate conditiile impuse de comitetul interministerial, demers ce a durat o luna.

Pe de alta parte, Ionut Costea a apreciat ca un program de o asemenea anvergura nu putea fi derulat fara garantie guvernamentala. "Au fost discutii sa nu se dea aceste garantii. Pentru proiecte mai mici probabil ca s-ar fi putut, dar la anvergura proiectului, care implica un volum mare de resurse financiare, acest lucru nu s-ar fi putut face. In aceasta situatie economica, proiectul n-ar fi mers fara garantii", a sustinut fostul secretar de stat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#comisia ancheta irigatii, #Mircea Geoana ROMAG, #Mircea Geoana comisia irigatii, #Mircea Geoana contract agricultura , #PSD
Comentarii
N
Nu se va prezenta nici la inchisoare!
rank 1