Mircea Geoana mai vrea o data (Opinii)

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 23:40
4123 citiri
Mircea Geoana mai vrea o data (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Si e dreptul sau. Caci, parafrazandu-l pe Napoleon, fiecare cetatean al Romaniei poarta in traista bastonul de presedinte. Necazul cel mare e ca posibilitatile teoretice nu pot fi fructificate de catre oricine.

Desi Mircea Geoana nu este un oarecine, ci unul din liderii de frunte ai celui mai important partid romanesc, ei bine, acest partid a votat intr-un congres un alt candidat la presedintia Romaniei. Or tocmai de aici incep durerile si frustrarile, si ale lui Mircea Geoana, dar si ale PSD. Ce e de facut?

Cine este Mircea Geoana?

Un fost presedinte al Partidului Social Democrat, presedinte al Senatului Romaniei, Ambasador al Romaniei in SUA si Ministru de Externe in Guvernul Nastase. O carte de vizita impresionanta, care ar recomanda pe oricine pentru cea mai importanta demnitate in stat.

Cu toate ca a fost apreciat ca unul dintre cei mai buni ministri ai Guvernului Nastase, nu exista evaluari profesioniste asupra activitatilor sale in functiile publice detinute pana acum, nici asupra calitatilor de om politic. A primit, in schimbul serviciilor aduse Romaniei in politica externa, "Ordinul National Steaua Romaniei" in grad de Comandor la 1 decembrie 2000, iar din partea Frantei, Legiunea de Onoare in 2002.

Basescu, eternul invingator

Toate cele de mai sus i-au determinat pe colegii sai de partid sa-i acorde increderea si privilegiul de a candida la presedintia Romaniei in 2009. Lucru de care s-a achitat cu reale rezultate pana in ultimele ore dinaintea confruntarii finale la televizor. Fiind sigur de victoria sa, dupa cum o aratau sondajele, si-a permis cateva ore de relaxare in spa-ul prietenului Sorin Ovidiu Vantu. Surprins in apropierea casei acestuia de catre niste fotografi bine informati, pozele sale i-au aparut in presa.

Faptul este speculat in direct la TV de catre contracandidatul sau, nimeni altul decat Traian Basescu, iar Mircea Geoana nu stie sa contracareze, incercand sa spuna ca nu e adevarat. Ceea ce l-a terminat din punctul de vedere al imaginii. Cum ar fi putut iesi din incurcatura? Foarte simplu: recunoscand si replicand ca proprietarul spa-ului este un cetatean al Romaniei cu aceleasi drepturi si obligatii ca fiecare. Dar n-a avut prezenta de spirit si a pierdut la diferenta de cateva mii de voturi.

Cu acelasi Traian Basescu mai pierduse si alegerile de la Primaria Capitalei in 2004, iar obisnuinta de a nega o evidenta se pare ca il caracterizeaza. La fel s-a intamplat si cu vizita in capitala Federatiei Ruse, Moscova, pe 27 aprilie 2009, pentru o intalnire "in secret" cu un consilier al presedintelui Dmitri Medvedev. Vizita, probabil electorala, care l-a costat functia de vicepresedinte al CSAT.

Vrea sa schimbe porecla in renume

Si totusi, motivul pentru care Mircea Geoana a devenit subiect de discutie in spatiul nostru public nu este, cum ar fi normal, alcatuirea vreunui program sau proiect important de modernizare a Romaniei, ci dorinta expresa de a deveni candidat, din nou, la presedintie. Din pacate, de la pierderea alegerilor in 2009, figura politicianului Geoana s-a prabusit cu totul, adaugandu-se lungului sir de pierzatori (loseri) de profesie.

Fireste, este dreptul cetateanului Geoana sa candideze de cate ori pofteste si in functie de cati bani are. Ceea ce a trezit din adormire o buna parte a presei a fost, insa, reactia tulbure a PSD, a membrilor si a liderilor acestui mare partid. O reactie omeneasca, pana la urma, dar nu una "corecta politic". Si asta deoarece singurul candidat cu sanse ar fi Victor Ponta, actualul prim ministru, nu Mircea Geoana, care, candidand a doua oara, ar putea dauna grav pozitiei fruntase a social democratilor.

Si totusi, Napoleon

In schimb, si membrilor si liderilor le-a convenit ca, dupa aproape 8 ani de opozitie, PSD a devenit partid de guvernamant, dand si prim ministrul. De aceea presedintele actual al partidului, acelasi Victor Ponta, nu se poate dezice de angajamente anterioare, luate de comun acord cu liberalii si in cunostinta de cauza, nici pentru a-si asuma candidatura proprie, nici pentru a-l sustine pe Mircea Geoana, cu sanse mai mult decat incerte.

Nu cred ca fostul ministru de externe si l-a luat model pe Napoleon, acelasi care a mai spus si ca "Modestia este calitatea celor care nu au calitati". Dar ultimele sale interventii publice dovedesc cu prisosinta ca logica imparatului nu-i este straina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Mircea Geoana candidat presedinte, #PSD Ponta guvern alegeri , #PSD