Opinii: Mircea Geoana, un cadavru politic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 15:03
12053 citiri
Opinii: Mircea Geoana, un cadavru politic
Foto: Antena3 (arhiva)

Dupa fix un an de la pierderea alegerilor Mircea Geoana a dovedit de ce nu putea fi presedinte al Romaniei. Pentru ca nu stie sa faca politica si pentru ca, iertat sa-mi fie, nu-l duce capul. Iar romanii l-au mirosit cumva, in ultima clipa, caci nu Traian Basescu a castigat, ci Mircea Geoana a pierdut.

Iar dovada ca instinctul electoratului n-a fost gresit este atacul gratuit si sinucigas dat de fostul presedinte PSD la actualul lider al partidului prin acea penibila marturisire neprovocata, referitoare la "eroarea SOV" din ajunul dezbaterii finale, eroare monumentala pe care Mircea Geoana ar trebui sa fie primul care s-o vrea uitata.

Ce avea de castigat Mircea Geoana la capitolul imagine povestind ca a incercat sa triseze la examen si sa obtina intrebarile lui Robert Turcescu si acuzandu-l pe Victor Ponta ca l-a instigat la minciuna in privinta vizitei nocturne? El si-a pus si stamplila de trisor pe langa aceea de prostanac, in vreme ce lui Victor Ponta nu i-a provocat nicio pierdere. Probabil ca are dreptate si Victor Ponta chiar asta i-a cerut sa faca: sa minta. Se potriveste perfect cu personajul.

Victor Ponta este perceput de electorat ca un smecheras imatur, asa ca publicul nici nu are alte asteptari de la el. In plus, la momentul respectiv, era doar purtator de cuvant al prezidentiabilului, deci unul dintre liderii campaniei. Nimeni nu e atat de naiv incat sa-si imagineze ca un om intr-o astfel de postura are alta grija decat maxmizarea sanselor candidatului, cu orice pret si in orice conditii. Si poate ca multi dintre cei care sperau in plecarea lui Traian Basescu, adica aproximativ jumatate din electorat, chiar ii reproseaza lui Mircea Geoana ca nu l-a ascultat pe Victor Ponta.

Dar dincolo de perceptia publica, Mircea Geoana a reusit sa-si puna sub scaunul politic o bomba a carei explozie il poate spulbera. Dupa esecul lamentabil de acum un an, fostului presedinte PSD ii mai ramasese un singur lucru: presedintia Senatului, pe care o poate mentine insa numai cu sprijinul partidului. Si l-a avut, chit ca nici Victor Ponta si nici liderii de facto ai PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase, nu se omorau dupa el.

Dar PSD nu era dispus sa riste pierderea pozitiei a doua in stat si una cheie pentru jocurile din Parlament. Singura conditie pe care Mircea Geoana trebuia s-o indeplineasca era sa nu atace. A mai existat un schimb de replici intre fostul si actualul presedinte PSD, a existat atunci si un ultimatum dat de Victor Ponta fostului sau sef.

Daca Mircea Geoana l-ar fi incalcat pentru chestiuni principiale, atunci curajul sau ar fi fost de laudat. Dar el a sarit la gatul lui Victor Ponta intr-o incercare stupida si necalculata de a crea o razmerita in partid, de a provoca o confruntare intre tabara sa si a actualului presedinte. Care tabara sa?

Un politician cu un dram de creier s-ar fi convins inca de la congresul care i-a adus functia sau, cel mai tarziu, la cel care i-a luat-o cat de volatila este organizarea taberelor si cat de mici garantiile de fidelitate. De exemplu, unul dintre cei care solicita cel mai inversunat sanctionarea lui Mircea Geoana este Liviu Dragnea, omul care i-a stat de-a dreapta toata campania.

Asa se face ca in sprijinul sau nu a sarit absolut nimeni, insa impotriva se ridica un val tot mai amenintator. Imediat a primit o scrisoare usturatoare, semnata de 26 de parlamentari si europarlamentari PSD, care-l acuza de lipsa de onoare si chiar de tradare: "Va intrebam, domnule Geoana, in numele cui actionati? Aveti motive ascunse pentru care vreti sa deturnati atentia de la problemele curente? Exista agende secrete despre care noi, cei din PSD, nu stim?

Aveti intelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu si Dan Voiculescu? De ce doriti distrugerea dinauntru a PSD si doriti cu atata ardoare sa va razbunati pe domnul Victor Ponta? (...)Atunci cand veti raspunde onest la aceste intrebari, vom crede cu adevarat ca vreti sa mai ramaneti in PSD".

Zvonul de excludere s-a amplificat a doua zi, cand liderii PSD s-au reunit la Romanesti, pentru a transa soarta lui Mircea Geoana. Deocamdata, nu s-a decis chiar excluderea sau suspendarea cum ar fi vrut Victor Ponta, dar Ion Iliescu a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi doar o chestiune de timp: "Deci toata aceasta iesire a domnului Geoana este total de neinteles pentru un om responsabil... Eu cred ca el a pierdut, s-a compromis in ochii lumii cu aceasta noua iesire care a vrut sa repare si mai tare a stricat.

Dar a mai lansat si aceasta chestiune la adresa lui Ponta, care nu avea niciun fel de raspundere atunci (...) Asta il descalifica definitiv pe domnul Geoana in ochii mei. In rest, reactia partidului o vom vedea".

Probabil ca daca n-ar fi fost in joc sefia Senatului, Mircea Geoana ar fi fost deja mazilit, insa PSD trebuie sa gaseasca o solutie pentru a pastra singura pozitie cheie pe care o mai detine. In orice caz, din punct de vedere politic e mort.

In lumea sa insa, aceea in care este si presedinte al Romaniei, probabil, Mircea Geoana este convins de contrariul: "Niciodata in partid nu a existat o politica de abandonare a ceea ce inseamna numele grele. Domnul Iliescu, domnul Nastase si eu suntem in acest moment personalitatile marcante ale acestui partid si tine de domnul Ponta sa gestioneze relatia cu aceste resurse ale PSD".

Nu ma indoiesc ca Victor Ponta exact asta se pregateste sa faca, sa gestioneze definitiv relatia cu personalitatea Geoana.

Daca la inceput, in autismul sau total, singurul care nu-si intelege conditia, Mircea Geoana straneste rasul. Dar mai apoi cred ca este demn de mila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#geoana atac ponta, #Geoana prezidentiale 2009, #Iliescu Geoana, #Geoana excludere PSD , #PSD
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
"Aveti intelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu si Dan Voiculescu?" Acuzatia celorlalte cadavre din jurul lui care ne demonstrează că politica este mai veche si mai avan decat c.urvia, cum se credea pană la aparitia democratiei originale Iliescu-KGB.