O sugestie pentru cei care se tem ca ne cumpara ungurii tara (Opinii)

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 22:47
5374 citiri
O sugestie pentru cei care se tem ca ne cumpara ungurii tara (Opinii)
9 am

Habar n-aveam ca ungurii vor sa ne cumpere tara, bucata cu bucata. Asta pana cand, un coleg de munca nu mi-a spus, panicat, ca tara vecina pregateste o suma mare de bani, pe care sa o dea cetatenilor sai, care ar trebui sa cumpere Romania, parcela cu parcela.

Nu stia sigur despre ce este vorba, dar era ingrijorat. "O sa intram in Transilvania cu pasaport", zice el. Degeaba m-am straduit sa-i explic ca acum suntem parte a Uniunii Europene iar, prin tratatele semnate in cadrul UE, toate tarile membre trebuie sa respecte integritatea teritoriala a celorlalte state. Degeaba, omul astepta stiri noi pe aceasta tema si era extrem de suparat pe unguri.

Nici nu a stat foarte mult sa disece informatiile, sa se gandeasca ce urmari va avea acest lucru. Dupa ce un politician din tara vecina, atasat al ambasadei Ungariei la Bucuresti, aruncase aceasta fantasmagorie pe piata, Mircea Geoana a tinut sa intareasca pozitia acestuia spunand ca "Ungaria are un plan strategic de a cumpara teren agricol in Transilvania. Informatiile sunt de-a dreptul ingrijoratoare". De ce ar fi ingrijoratoare, nu am inteles, insa senatorul PSD, coleg cu Geoana, Ilie Sarbu, i-a replicat.

Pe scurt, acesta a spus ca astfel de afirmatii gen Geoana sunt panicarde si nu exista o decizie a guvernului de la Budapesta in acest sens. Acum, sa ne gandim putin si sa lasam deoparte toate aceste afirmatii politicianiste, care nu sunt facute decat pentru a castiga capital politic si de a intari anumite pozitii pe segmentul nationalist al electoratului.

In primul rand, oricine poate cumpara pamant in Romania. Chiar daca am intrat in panica dupa 1 ianuarie, data de la care toti cetatenii UE pot cumpara liber pamant in Romania, acest lucru se putea intampla demult. Strainii au cumparat pana acum pamant in Romania neingradit, pentru ca exista si conceptul de intermediar.

In al doilea rand, orice investitor este binevenit in Romania. Si-asa ne plangem demult ca sta pamantul parlog si nu produce nimic. Cei care cumpara pamant in Romania, vorbind aici despre cel agricol, nu pot face altceva decat sa-l valorifice adaugandu-i plus valoare data de insamantari si recolte. Acesti oameni care investesc in pamanturile romanesti vor plati impozite si taxe catre statul roman, vor asigura produse si pentru piata interna, vor crea locuri de munca.

La fel cum romanii pot cumpara pamant in Ungaria, tot atat de bine si cetatenii unguri pot cumpara terenuri in Romania, unde vor ei, nu doar in Transilvania. Colegul imi spunea ca, odata vandut pamatul, nu vom mai avea voie sa intram in acele locuri. Libera circulatie a cetatenilor este garantata in tot spatiul UE, nemaivorbind de conceptul de stat unitar national care este reglementat prin Constitutie.

Una e sa fii proprietar pe niste bucati de pamant si alta sa detii autoritate statala asupra acelor pamanturi. Poate, prin absurd si glumind putin, daca statul roman va vinde Transilvania statului maghiar, numai atunci ne putem face griji. Cum ungurii nu pot urca pamantul in masini plecand cu el peste granita, eu zic sa stam linistiti.

Un motiv de panica exista totusi: ungurii vor cumpara multe loturi de pamant si nu le vor lucra, pentru ca Romania sa moara de foame. Ce ziceti, o scoate domnul Geoana si pe asta pe piata?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Ungaria cumpara pamant Romania, #vanzari pamant straini Romania, #straini cumpara pamant Romania , #PSD