Opinii: Mircea Geoana, invitat pe faras

Sambata, 14 August 2010, ora 22:12
2288 citiri
Opinii: Mircea Geoana, invitat pe faras

S-a inselat cine isi inchipuia ca, in momentul cand Mircea Geoana se lansa triumfal pe orbita firmamentului romanesc, va incepe sa straluceasca o noua stea de marimea intaia deasupra Carpatilor.

Pe perdantul Geoana de la primarie, perdant si la prima incercare de la presedintie, nu l-a prea dus capul ca una este atunci cand stralucesti feeric, rasarind la orizont ca un luceafar nou-nout si alta este atunci cand te-a pus lampagiul, numai sa tii loc de felinar, ca sa nu ramana lumea in intuneric, atunci cand apun alte stele.

Norocul vine o singura data. Ghinioanele se repeta

Ecuatia era usor de inteles: intrucat, in acel moment, dadeau sa apuna doua stele deodata, Congresul Partidului a cumpanit intre Iliescu si Nastase, a strambat din nas la amandoi si l-a ales castigator pe al treilea.

Sensibil la proverbe, romanului nu i-a venit in minte zicala ca, intre doua rele, ar fi musai s-o alegi pe cea mai putin rea, ci, mai curand, proverbul ca, atunci cand doi se cearta, al treilea castiga.

Fara sa-si dea seama ca a castigat in calitate de al treilea, domnului Geoana i s-a parut ca a extras din prima lozul castigator la ruleta ruseasca nu pentru ca altii ar fi tras cu ghinion, ci pentru ca, de acum incolo, numai dansul este binecuvantat de soarta sa scoata din caciula numere norocoase - unul si unul.

Banii statului pe sambata partidului

In acel moment, era ca si pierdut. Cu mintea infierbantata, i s-a aratat in vis flacara violet si imaginea fulminanta a vesnicului castigator, cel care nu da niciodata gres, cel care porneste ca un modest Buonapate din Corsica si ajunge sa-si puna singur coroana pe cap, ca un mare Napoleon, direct din mana Papei, la Versailles.

Modestul nostru Buonaparte a simtit deodata nevoia sa-si puna singur pe cap coroana de premier. Regia a fost di granda: referendum, congrese, pompa, fanfara, surle, trambite, bere, mici si, mai ales bani pe apa sambetei. Fireste, banii statului, pe sambata partidului.

Esecul fiind total, nu mai ramanea de incercat decat episodul trei: coroana de presedinte. Tot in stil Napoleon, tot di granda, dar fara referendum. Numai cu congrese, pompa, fast, bere, mici si, negresit, cu bani pe apa sambetei. Tot cu banii statului si tot pe sambata partidului.

Imaginea esecului, in albumul de familie al PSD

Esecul fiind si mai total, episodul patru nu mai are rost sa-l comentam, participantii fiind, intre timp, ciuruiti in masa.

Faza in care ne gasim acum a sintetizat-o scurt noul presedinte al partidului: "Mircea Geoana e, din pacate, pentru noi, imaginea esecului, a compromisului, a infrangerilor si a umilintelor".

Ca urmare, PSD va stabili daca MG va ramane in partid sau nu. Daca da, inca mai are dreptul sa iasa la rampa, pronuntand cuvantul "Yes". Daca nu, atunci usa e deschisa si drumul este liber.

Partidul pierde un om, dar ramane cu imaginea esecului, in albumul de familie.

Variantele drumului care nu duce nicaieri

Daca o ia pe calea drumul liber, domnul Geoana are urmatoarele variante:

1. Ramane in partid si sta drepti in fata dlui Ponta. Dar se pune intrebarea: nu-l mananca, oare, ceilalti, pe care, si el, i-a mancat la timpul sau?

2. Nu ramane in partid si o ia razna. Incotro, razna? Razna la PNL ar fi un scandal. Razna la PD-L ar fi nu numai de rasul curcilor, dar ar rade si Boc. Daca excludem razna la UDMR, aproape nu ma ramane decat razna la domnul Gabriel Oprea, cel care de multa vreme asteapta sa-i plateasca politele celui care l-a dat afara din guvern, numai ca sa-si satisfaca ambitul de a-l trmite, razna, la independenti.

3. Mai exista si varianta Dan Diaconescu, care abia asteapta o stea de marimea luceafarului Geoana ca sa-l faca vicepresedinte si sa-i puna in piept insigna partidului: o pereche de catuse.

4. Ramane independent si presedinte de senat, functie de care nu se poate lega nimeni, pana la proba contrarie.

Ultima reduta, scaunul de la senat

Proba contrarie n-ar fi deloc exclusa, intrucat, in asemenea problema delicata nici Puterea, nici Opozitia, nu si-ar putea refuza placerea de a-i da ultimul bobarnac domnului Geoana, spre bucuria presedintelui Basescu, care ar sarbatori cu un pahar de sampanie asemenea moment festiv de iesire din criza.

Citește și:
Mesajul lui Ciucă cu o zi înainte de votul decisiv pentru Schengen: „Suntem hotărâți să mergem până la capăt” VIDEO
Mesajul lui Ciucă cu o zi înainte de votul decisiv pentru Schengen: „Suntem hotărâți să mergem până la capăt” VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă a transmis miercuri, 7 decembrie, că executivul de la București este hotărât să meargă până la capăt și că va cere un vot pentru România în JAI de mâine....
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...