Opinii Stanga, la rascruce de vanturi

Luni, 01 Februarie 2010, ora 21:52
1506 citiri
Opinii Stanga, la rascruce de vanturi

Nimeni nu poate anticipa daca stanga romaneasca este ca un fel de oala, care asteapta un mare congres, ca sa se faca tandari, sau, daca, dimpotriva, stanga este o gramada de cioburi, din care arheologii congresului vor reconstitui oala, asa cum a fost, si poate chiar mai mult decat atata.

Congresul poate fi explozia, detonata anume ca sa facem praf trecutul si s-o luam iarasi de la zero, sau, dupa caz, poate fi armistitiul pentru continuarea prezentului in nestire, daca se demonstreaza ca cel mai scurt drum intre doua puncte este linia in zig-zag.

Paradoxul incepe abia atunci cand observi cum se inghesuie protipendada democratiei, dand buluc cu polonicul, spre oala in care nu fierbe nimic, intrucat nu poate fi vorba de ciorba, atunci cand te afli in opozitie. De altfel, dl. Geoana a pus punctul pe "i", inca din start : "vom modifica statutul, nu discutam despre persoane si scaune, discutam despre principii si solutii".

Si, in timp ce dl. Geoana dadea de veste ca discuta numai despre principii si solutii, gazda de la Brasov, dl. Constantin Nita, instiinta telespectatorii ca nici nu exista alt subiect de discutie, decat numai persoana si scaunul dlui Geoana, la care isi opintesc principiile si solutiile trimisii din 39 de judete.

Acesta fiind subiectul, predicatul din mintea dlui Nita nu poate fi altul, decat numai propriul scaun intrucat dl Geoana, daca va fi ales, este de presupus ca se va opinti personal, pe baza principiului: una mie, una tie.

Sesizand ca dl Geoana este totdeauna primul la start si ultimul la renumararea voturilor contestate, dl Miron Mitrea a renumarat si dansul judetele dlui Nita, contestand scurt: << Care treizecisinoua? Vreo trei sau patru ! >>. Ca urmare, si-a reconfirmat intentia de a candida, contand pe sprijin in destule judete, iar, daca mai punem la socoteala si judetele pe care conteaza dl Diaconescu, plus cele ale proaspatului aterizat, dl. Andrei Alexandru, basca ale dlui Nastase, aflat in suspans cu aterizarea lui, si inca altii, nehotarati daca se aseaza pe pista sau nu, e usor de observat cat de deficitara este Romania in materie de judete, cum numarul lor este prea mic pentru un partid asa de mare, ceea ce demonstreaza ca ar trebui modificat nu atat statutul, cat geografia.

Lupta se anunta dura si nu poti sti dinainte daca cel ce te asteapta de dupa colt, e pregatit cu polonicul sau cu maciuca.

Ca urmare, in timp ce prietenii dlui Geoana ii numara judetele, neprietenii ii numara casele, terenurile si contractele, cu aceeasi curiozitate, cu care neprietenii dlui Nastase ii numarau candva termopanele, gainile si ouale. Strans cu usa, dl Geoana a dat un raspuns total neprofesionist cu privire la contractul de sute de mii de euro, semnat si stampilat inainte de Craciun, dar anulat si nestampilat inainte de Revelion, cu explicatia ca, intre cele doua sarbatori, notarii nu pun stampila, ca sa nu cada in pacat.

Raspunsul dovedeste inca o data puterea de hipnoza a flacarii violet, stiind ca notarii, desi au programul afisat, pot fi oricand solicitati, contra cost, in afara programului, ba, in caz de urgenta, cu bunavointa, vin si noaptea, de exemplu, la domiciliul unui muribund, ca sa-i autentifice testamentul, inainte ca respectivul sa traverseze strada de pe lumea asta, pe lumea cealalta.

Care notar ar avea inima sa-l refuze pe dl Geoana, la capataiul contractului sau muribund, si sa-l lase cu strada netraversata, sub pretextul ca prefera sa roada sorici, decat sa incaseze onorariul, conform legii?

Lipsa de inspiratie a contracandidatului, ii face pe dnii Mitrea si Nastase sa-si frece mainile. Va sa zica, nu sunt ei singurii cu tinichele de coada, lista e deschisa, tinichele exista si nu trebuie decat timp, ca sa se gaseasca una si pentru coada dlui Diaconescu, scapata ca prin minune, poate din lipsa de neprieteni, poate din lipsa de nedusmani, poate numai pentru ca nu i-a venit inca randul.

Un lucru e clar: cand congresul bate la usa, sus, la varful piramidei, se reped mai multi sa apuce taurul de coarne.

Jos, la baza, ceilalti asteapta cu rabdare, sa apuce vaca de uger.

Citeste si:
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
N-ar fi mai bine daca am privi problema din punct de vedere al apropierii fiecarui partid de un regim autoritar, asa cum au aparut si existat acestea in istorie ?