Ziare.com

Opinii Stanga, la rascruce de vanturi

Luni, 01 Februarie 2010, ora 21:52

   

Opinii Stanga, la rascruce de vanturi
Nimeni nu poate anticipa daca stanga romaneasca este ca un fel de oala, care asteapta un mare congres, ca sa se faca tandari, sau, daca, dimpotriva, stanga este o gramada de cioburi, din care arheologii congresului vor reconstitui oala, asa cum a fost, si poate chiar mai mult decat atata.

Congresul poate fi explozia, detonata anume ca sa facem praf trecutul si s-o luam iarasi de la zero, sau, dupa caz, poate fi armistitiul pentru continuarea prezentului in nestire, daca se demonstreaza ca cel mai scurt drum intre doua puncte este linia in zig-zag.

Paradoxul incepe abia atunci cand observi cum se inghesuie protipendada democratiei, dand buluc cu polonicul, spre oala in care nu fierbe nimic, intrucat nu poate fi vorba de ciorba, atunci cand te afli in opozitie. De altfel, dl. Geoana a pus punctul pe "i", inca din start : "vom modifica statutul, nu discutam despre persoane si scaune, discutam despre principii si solutii".

Si, in timp ce dl. Geoana dadea de veste ca discuta numai despre principii si solutii, gazda de la Brasov, dl. Constantin Nita, instiinta telespectatorii ca nici nu exista alt subiect de discutie, decat numai persoana si scaunul dlui Geoana, la care isi opintesc principiile si solutiile trimisii din 39 de judete.

Acesta fiind subiectul, predicatul din mintea dlui Nita nu poate fi altul, decat numai propriul scaun intrucat dl Geoana, daca va fi ales, este de presupus ca se va opinti personal, pe baza principiului: una mie, una tie.

Sesizand ca dl Geoana este totdeauna primul la start si ultimul la renumararea voturilor contestate, dl Miron Mitrea a renumarat si dansul judetele dlui Nita, contestand scurt: << Care treizecisinoua? Vreo trei sau patru ! >>. Ca urmare, si-a reconfirmat intentia de a candida, contand pe sprijin in destule judete, iar, daca mai punem la socoteala si judetele pe care conteaza dl Diaconescu, plus cele ale proaspatului aterizat, dl. Andrei Alexandru, basca ale dlui Nastase, aflat in suspans cu aterizarea lui, si inca altii, nehotarati daca se aseaza pe pista sau nu, e usor de observat cat de deficitara este Romania in materie de judete, cum numarul lor este prea mic pentru un partid asa de mare, ceea ce demonstreaza ca ar trebui modificat nu atat statutul, cat geografia.

Lupta se anunta dura si nu poti sti dinainte daca cel ce te asteapta de dupa colt, e pregatit cu polonicul sau cu maciuca.

Ca urmare, in timp ce prietenii dlui Geoana ii numara judetele, neprietenii ii numara casele, terenurile si contractele, cu aceeasi curiozitate, cu care neprietenii dlui Nastase ii numarau candva termopanele, gainile si ouale. Strans cu usa, dl Geoana a dat un raspuns total neprofesionist cu privire la contractul de sute de mii de euro, semnat si stampilat inainte de Craciun, dar anulat si nestampilat inainte de Revelion, cu explicatia ca, intre cele doua sarbatori, notarii nu pun stampila, ca sa nu cada in pacat.

Raspunsul dovedeste inca o data puterea de hipnoza a flacarii violet, stiind ca notarii, desi au programul afisat, pot fi oricand solicitati, contra cost, in afara programului, ba, in caz de urgenta, cu bunavointa, vin si noaptea, de exemplu, la domiciliul unui muribund, ca sa-i autentifice testamentul, inainte ca respectivul sa traverseze strada de pe lumea asta, pe lumea cealalta.

Care notar ar avea inima sa-l refuze pe dl Geoana, la capataiul contractului sau muribund, si sa-l lase cu strada netraversata, sub pretextul ca prefera sa roada sorici, decat sa incaseze onorariul, conform legii?

Lipsa de inspiratie a contracandidatului, ii face pe dnii Mitrea si Nastase sa-si frece mainile. Va sa zica, nu sunt ei singurii cu tinichele de coada, lista e deschisa, tinichele exista si nu trebuie decat timp, ca sa se gaseasca una si pentru coada dlui Diaconescu, scapata ca prin minune, poate din lipsa de neprieteni, poate din lipsa de nedusmani, poate numai pentru ca nu i-a venit inca randul.

Un lucru e clar: cand congresul bate la usa, sus, la varful piramidei, se reped mai multi sa apuce taurul de coarne.

Jos, la baza, ceilalti asteapta cu rabdare, sa apuce vaca de uger.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1368 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Opinii

Ma indoiesc ca se mai poate vorbi de stanga sau dreapta in politica si asta nu numai la noi in tara.
Acum, a fi de stanga sau de dreapta tine mai mult de inertie sau de mostenire fata de acum 50-100 de ani in urma cand stanga sau dreapta reprezentau cu adevarat interesele unei anumite categorii sociale, cand optiunile economice sau diplomatice erau diferite de la o tara la alta; nu acelasi lucru se poate spune acum in epoca globalizarii.
Desigur decizii politice se iau in varii domenii, oamenii intotdeauna s-au asociat si se vor asocia in grupuri de interese (partide, cluburi, ligi, etc.) dar nu cred ca mai e de actualitate sa se vorbeasca in termeni de dreapta sau stanga.
Daca priviti pe scena politica globala toti marii jucatori politici se intituleaza de centru-dreapta sau centru-stanga sau chiar de centru, deci din ce in ce mai apropiati.
Doua exemple: Tony Blair si Nicolas Sarkozy; unul de "stanga" si celalalt de "dreapta"; ambii acuzati ca au dus politici de dreapta, respectiv de stanga.
A se avea in vedere si asa zisele clase sociale; se mai poate vorbi acum de clase sociale?
Se face mult caz ca la noi in Romania s-au facut averi - nu ma refer la spectul juridic - intr-un timp in care in alte tari s-au facut in timp de generatii. Fals! In vest, asta era pe vremea cand clasele sociale erau bine delimitate, cand existau cartiere numai muncitoresti, cand se lucra cate 10-12 ore/ zi inclusiv copiii, cand accesul la educatie pentru muncitorime era dificil apropae imposibil si cand nu exista internet iar studentii nu puteau sa-si cumper masina (chiar si la mana a doua).
Acum si in vest se fac si dispari averi peste noapte iar vremea brandurilor cu traditii de sute de ani e pe duca.
Revenind in Romania s-a facut mult caz de impozitul unic pe venit ca ar fi o masura de dreapta. Fals, nu e nici de dreapta nici de stanga, e doar o masura care s-a potrivit cu conjunctura si atat.
Doua ultime exemple:
1. PD-L (fost membru al Internationalei Socialiste), un partid provenit dintr-o aripa a FSN (stanga), urmas al PCR (tot stanga) care si-a altoit o bucatica liberala condusa de un fost demnitar comunist (Stolojan) isi schimba peste noapte doctrina si sare in barca popularilor.
2. Alianta dintre PSD (stanga) si PNL (dreapta) - nimic nou sub soare, a fost si in Germania.

In concluzie, cred ca e gresit sa mai discutam despre partidele din Romania si nu numai in termeni de staga sau dreapta.

 

N-ar fi mai bine daca am privi problema din punct de vedere al apropierii fiecarui partid de un regim autoritar, asa cum au aparut si existat acestea in istorie ?

Simplele cuvinte nu tin loc nici de definitii credibile, nici de ideologie, nici de istorie... bebelusii sau copii cu varsta de un an nu pot fi denumiti "oameni de stiinta" si catalogati ca experti intr-un domeniu (de stanga sau de dreapta, pop.ular, crestin, democrat, liberal, socialist, fascist, comunist, nazist) sau altul... poate doar printre cei care se tin de glume...

Propozitiile de mai jos sunt la fel de corecte ca si cele din articol :

"Opinii Dreapta, la rascruce de vanturi

Nimeni nu poate anticipa daca dreapta romaneasca este ca un fel de oala, care asteapta un mare congres, ca sa se faca tandari, sau, daca, dimpotriva, dreapta este o gramada de cioburi, din care arheologii congresului vor reconstitui oala, asa cum a fost, si poate chiar mai mult decat atata."

Nu-i asa ca in realitate nu se stie nimic cert ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor