Presa de azi: De ce Geoana. De ce Nastase

Marti, 09 Februarie 2010, ora 07:28
2589 citiri
Presa de azi: De ce Geoana. De ce Nastase
Foto: Romania Libera

Lupta pentru sefia PSD a intrat in etapa in care apropiatii lui Mircea Geoana trag sforile astfel incat unele filiale, alese pe spranceana, sa aiba mai multi delegati la Congres decat filialele "incomode". Tactica este sanctionata de cel mai recent contracandidat oficial al lui Geoana, ex-premierul Adrian Nastase.

Razboiul din PSD - faza "manevre si suspendari", scrie Romania Libera de marti.

Desemnarea delegatilor si numarul acestora au constituit luni principalul subiect de discutii in sedinta Biroului Permanent National al PSD. Glas nemultumirilor a dat chiar Adrian Nastase, lansat oficial in cursa pentru sefia partidului la Consiliul National de joia trecuta.

Potrivit unor surse social-democrate, acesta ar fi criticat faptul ca PSD Bucuresti, condus de Marian Vanghelie, urmeaza sa aiba la congresul din 20 februarie circa 220 de delegati, cu mult mai multi decat alte filiale, unele cu rezultate mai bune in alegeri.

In plus, in sprijinul lui Geoana s-ar fi mobilizat din start alte zeci de delegati din partea organizatiilor de la Ilfov si Giurgiu, organizatii pe care le coordoneaza tot Marian Vanghelie.

Potrivit surselor citate, Mircea Geoana s-ar fi aparat aratand ca ar fi luat in calcul in algoritmul de alocare a delegatiilor nu doar scorul obtinut in alegeri, ci si numarul de membri ai filialelor respective. Pana la urma, Geoana a avut castig de cauza: cel care va discuta cu presedintii filialelor judetene va fi nimeni altul decat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Asemenea lui Miron Mitrea, Adrian Nastase a iesit si el sa atentioneze asupra riscului efectuarii unor "manevre" in perspectiva Congresului.

"Sunt si eu ingrijorat cu privire la manevrele pe care ar putea sa le faca cei ce doresc amanarea schimbarii din partid. Mi-as dori ca la Congres sa dam o lectie de democratie interna si de transparenta si sa nu avem acuzatii despre cum se fura la urne, despre cum se fraudeaza alegerile de catre cei care se tem de schimbare", a scris fostul premier pe blogul sau inaintea sedintei BPN.

Ideea a fost reluata si dupa reunirea conducerii PSD. "Imi doresc sa nu existe jocuri de culise, imi doresc sa nu fie nevoie sa facem o comisie de ancheta privind desfasurarea votului dupa congres", a comentat ironic Nastase.

Ideea desemnarii convenabile a delegatilor a fost sustinuta si de Miron Mitrea, un alt candidat la sefia PSD (cel putin deocamdata, nefiind exclusa o retragere a acestuia in favoarea lui Cristian Diaconescu). Tot pe blogul sau, Mitrea a atentionat ca "Geoana& co. vor incerca sa organizeze un congres aranjat". "Adica un congres cu cat mai putini delegati, alesi pe criterii mai putin democratice", a explicat fostul ministru al Transporturilor, atentionand ca in acest caz exista sanse ca PSD sa se rupa.

Iliescu s-a enervat pe Geoana si ai lui: Vreti sa privatizati partidul?!, aflam din ziarul Gandul.

Presedintele de onoare al PSD i-a reprosat lui Geoana ca vrea sa scindeze partidul prin impunerea votului pe echipe la Congres.

Discutii aprinse in sedinta conducerii PSD, intre taberele Geoana si Nastase. Actualul lider al partidului, Mircea Geoana, impreuna cu apropiatii sai, Constantin Nita si Dan Nica, l-au enervat la culme pe Ion Iliescu, atunci cand au vorbit, in BPN, despre nevoia votului pe echipe pentru conducerea PSD.

Potrivit unor surse participante, cei trei au avansat ideea ca acei membri care nu fac parte din echipa unuia dintre candidatii la presedintia partidului sa nu se mai poata inscrie in competitie pentru nici o alta functie.

"Dar vreti sa privatizati partidul, sa-l scindati?!", a sarit atunci Iliescu, presedintele de onoare al PSD, subliniind ca s-ar crea premisele scindarii formatiunii. Iliescu a spus raspicat ca, in acest mod, "o gasca" si-ar impune punctul de vedere, devenind dominanta, ceea ce este de neaceptat.

La finalul sedintei, Vanghelie a recunoscut ca face "jocuri de culise", dar le considera "normale" pentru ca astfel de discutii se poarta in toate partidele europene si romanesti: "Suna asa 'jocuri de culise'... Fac lucruri normale, fac ceea ce se intampla in Europa si ceea ce se intampla in toate partidele din Europa si din Romania, discutam, ca asta inseamna politica". El a sustinut apoi ca nu il intereseaza in mod deosebit subiectul delegatilor la Congres. "Imi este indiferent", a aratat Vanghelie.

De ce Geoana. De ce Nastase, se intreaba Evenimentul Zilei.

Marius Lazar si Titus Corlatean prezinta motive pentru continuitate, respectiv schimbare, la varful PSD.

Marius Lazar, presedintele PSD Arad, este un suporter al mentinerii lui Mircea Geoana in fruntea partidului. El sustine ca, din 2005, partidul s-a democratizat si, in ciuda orgoliilor ranite ale vechilor lideri ai PSD, a scandalurilor de coruptie si a contrelor care i s-au pus, Mircea Geoana a reusit sa readuca partidul la 32%.

In opinia sa, nici Nastase, nici Diaconescu, nici Mitrea nu reprezinta o solutie potrivita pentru sefia PSD.

"Dintre toti, el (n.r. Cristian Diaconescu) ar fi trebuit sa fie cel care sa reaprinda acum speranta cu o torta olimpica. Din pacate, fara a fi malitios, uneori Cristi Diaconescu pare ca nu reuseste sa deschida o cutie de chibrituri, iar atunci cand reuseste gaseste mai intotdeauna chibritul cu bobul de catran cel mai mic. Ar fi un foarte bun presedinte al Consiliului National", a spus Marius Lazar.

"Lumea sindicala ar fi avut ne voie azi de un lider ca el (n.r. Miron Mitrea). Si poate ca nu e tarziu sa se intample. Este un bun organizator cand vrea sa fie. Nu va fi niciodata presedintele PSD pentru ca are un stil prea abrupt care deranjeaza. Si mai sunt marile semne de intrebare legate de preferinta lui pentru culoarea portocalie", a continuat Lazar.

Titus Corlatean, sustinator declarat al lui Adrian Nastase, este de parere ca PSD are nevoie de un lider puternic, capabil "sa redea vigoarea si forta de altadata a PSD".Corlatean crede ca "o infrangere ramane o infrangere", iar PSD nu poate continua cu "un lider slabit".

Din acest motiv, el considera ca Nastase este singurul care poate reorganiza partidul si forma o echipa astfel incat PSD sa faca opozitie la Traian Basescu si dreptei politice. "Am incredere in proiectul prezentat de Adrian Nastase. PSD are nevoie de un lider puternic, cu experienta in organizarea partidului si capabil sa formeze o echipa profesionista, cu persoane credibile la nivel public", a explicat Corlatean.

Nici el nu ii vede pe Miron Mitrea si Cristian Diaconescu in postura de presedinte al PSD.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#PSD congres presedinte, #PSD presedinte Geoana Nastase, #PSD conflicte interne, #PSD tabere Geoana Nastase , #PSD