PSD explica de ce nu va castiga alegerile (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 18:31
6376 citiri

Cand ascult declaratiile liderilor PSD, incep sa inteleg de ce actualii guvernanti, mai mult sau mai putin, intr-o forma sau alta, vor ramane la putere si dupa 2012. Si de ce USL are, cel putin in perceptia mea, tot mai putine sanse sa castige viitoarele alegeri.

Mircea Geoana da senzatia ca ori a trecut deja de cealalta parte a baricadei, ori e definitiv si iremediabil pierdut pentru politica. Adrian Nastase ne spune printre randuri de ce il lasa pe Victor Ponta sa "conduca" partidul, iar peste toti troneaza spiritul lui Ion Iliescu si umbra lui Marian Vanghelie.

Se intampla iarasi ceva la varful fostului colos si actualului muribund PSD. A inceput Geoana care, hodoronc tronc, s-a trezit vorbind ca ar mai vrea o data. La prezidentiale. Ca Ponta nu e bun de premier, Nastase e cam prafuit, iar Iliescu sa mai ia o pauza.

Ca "Mihaela, dragostea mea" nu are simtul penibilului si al ridicolului, ne-am convins in precedenta campanie prezidentiala. Doar ca acum declaratiile sale pot fi citite si in alta cheie. In scenariul jocului la doua capete, pentru pastrarea functiei de presedinte al Senatului, ori pentru un nou post de ambasador pe undeva...

De pilda, acum Mircea Geoana se afla in vizita peste Ocean. Acolo unde se pare voia sa ajunga si Victor Ponta cu Crin Antonescu. Doar ca ambii s-au trezit prea tarziu. O alta nota de citit atacurile lui Geoana, dincolo de candoarea adolescentina sau colaborarea cu dusmanul, ar putea fi incompetenta pura in materie de politica.

Imaginandu-si ca mai poate renaste intr-un fel oarecare in partid, Geoana nu face decat sa se afunde si mai rau in ridicol. Daca nu a reusit sa-i invinga pe dinozauri cat timp a condus efectiv partidul, de acum se poate considera consolat definitiv.

Dar rebeliunea lui Geoana nu a ramas fara raspuns. Daca Ponta a comentat lapidar, Nastase a tinut sa raspunda pe larg fostului lider pesedist. L-am revazut pe ACEL Adrian Nastase, pe fostul premier obisnuit sa nu-i scape nimic, sa nu lase pe nimeni sa miste in front, peste vointa caruia nu trece poate nici macar "patriarhul" Iliescu.

Evident, Nastase poate sa faca din Ion Iliescu o figura mitica a partidului, o icoana si un "patriarh", insa problema ramane ca Victor Ponta se impaca foarte bine cu astfel de tendinte din interiorul PSD.

In esenta, am vazut zilele astea adevaratul spirit al partidului, care nu a reusit niciodata sa se mai reformeze, desi ultimii doi presedinti asta au jurat, atunci cand au pus mana pe putere. Nici Ponta, nici Geoana nu au reusit nici macar sa dea iluzia unei schimbari. Au ramas aceiasi oameni, acelasi spirit si aceleasi obiceiuri.

Desigur, PSD a fost intrecut in golanii si matrapazlacuri de catre PDL. Cu mult si bine. Ba chiar fostii baroni social democrati ar putea sa isi ia notite de la metodele democrat liberalilor de a sifona banul public, de a eluda legile, de a manipula, de a-si pastra coruptii departe de justitie si de a rezista la reforma. Lectiile sunt predate de pedelisti zi de zi, in vazul tuturor, fara nicio rusine, si, culmea, exact in timp ce predica reforma si modernizarea.

Nu stiu cand si daca pesedistii se vor trezi din somnul lor istoric. Poate doar cand vor constata ca pierd alegeri dupa alegeri, indiferent pe cine isi pun in frunte. Ca el se numeste Ponta, Crin Antonescu sau Geoana, atat timp cat spiritul partidului nu se va innoi, nu va prinde viata si nu va invata sa gandeasca liber, nu va avea prea mari sanse. Chiar si in fata celei mai mari dezamagiri a ultimilor ani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Geoana prezidentiale, #PSD Geoana, #Nastase Geoana, #Iliescu Geoana , #PSD