Revista presei: Stenogramele mazilirii lui Mircea Geoana

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 08:34
4170 citiri
Revista presei: Stenogramele mazilirii lui Mircea Geoana

Liderii PSD au analizat, marti seara, propunerea de excludere din partid a fostului presedinte Mircea Geoana. S-au spus vorbe grele, s-au amenintat unii pe altii, s-a dat cu pumnul in masa.

Dupa mai bine de patru ore, a foat anuntata decizia finala: Mircea Geoana este exclus din partid. Hotararea a fost luata cu 50 de voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri, scrie presa centrala de miercuri.

Atmosfera in spatele usilor inchise a fost foarte tensionata. Geoana i-ar fi reprosat lui Iliescu ca "face balet", iar lui Adrian Nastase ca il gireaza pe Ponta, desi i-a fost frica "sa se bage cu Ponta la Congres", precizeaza Evenimentul Zilei, care prezinta "Stenogramele mazilirii presedintelui Senatului".

De asemenea, adauga Romania Libera, in sedinta Comitetului Executiv "Ponta i-a cerut lui Geoana sa cedeze presedintia Senatului lui Chelaru". Fostul prezidentiabil insa l-a refuzat pe seful social-democratilor.

Senatorul Daniel Savu i-a reprosat lui Geoana ca "A produs haos in PSD" si i-a cerut ca macar acum, in ceasul al doisprezecelea, sa explice de ce vrea sa candideze la presedintie, completeaza Jurnalul National.

Dupa incheierea sedintei, seful Senatului s-a despartit de partid cu salutul "Adio, tovarasi!" si cu o serie de critici virulente la adresa lui Ponta, Iliescu si Nastase. "Domnul Iliescu este piaza rea pentru partid, iar Ponta e marioneta cu apucaturi tiranice", a atacat Geoana, potrivit Adevarul.

Evenimentul Zilei: Stenogramele mazilirii presedintelui Senatului

In sedinta in care s-a votat excluderea lui Geoana a domnit tensiunea. "De ce nu aveti decenta? De ce faceti balet?", i-ar fi spus Geoana lui Iliescu, potrivit Evenimentul Zilei. El i-a reprosat lui Iliescu, dar si lui Adrian Nastase, ca il "gireaza" pe Victor Ponta in demersul de excludere a acestuia din PSD.

Tot in spatele usilor inchise, Marian Vanghelie a acuzat modul in care este tratat Mircea Geoana. "Daca propui sa facem Congres, acum supun la vot. (...) Marian, hai sa fim seriosi, nu ma lua cu smecherii, ca eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5", i-a spus Ponta lui Vanghelie.

Vanghelie a ezitat sa faca o propunere concreta privind convocarea unui Congres Extraordinar, afirmand ca ar fi utila organizarea doar a unui Consiliu National.

Jurnalul Nationa: Acuzat ca a produs haos

Senatorul Daniel Savu i-a reprosat lui Geoana ca a produs haos in PSD si i-a cerut ca macar "acum, in ceasul al doisprezecelea" sa explice de ce vrea sa candideze la presedintie. Senatorul i-a zis fostului lider al PSD si de ce a sustinut inlocuirea sa de la Senat, relateaza Jurnalul National.

"Nu mai am incredere in tine". "Sa stii ca nu ai sustinere in teritoriu. Te-am sustinut cat am putut...", a precizat Savu.

De asemenea, Adrian Nastase, a spus ca venise la sedinta CEx cu hotararea de a nu participa la vot pentru a nu se interpreta ca "vreun fel de resentiment" il poate conduce la o anumita optiune.

"Consideram ca vrem sa stam impreuna. Am facut toti greseli...", a spus Nastase. El a aratat ca acum insa a avut sentimentul pe care l-a avut si in 2005, cand Geoana l-a luat prin surprindere si l-a anuntat, cu o zi inainte de Congres, ca el va candida impotriva lui Ion Iliescu. "Speram ca astazi sa iesim din aceasta intalnire fara un vot. (...) Ma mira faptul ca Mircea nu a inteles miza discutiilor din aceasta perioada", a adaugat Nastase.

Romania Libera: Ponta i-a cerut lui Geoana sa cedeze presedintia Senatului lui Chelaru si a fost refuzat

Tot la la discutia despre "situatia lui Mircea Geoana" fata de PSD, Ponta i-a cerut din nou lui Geoana sa cedeze functia de presedinte al Senatului.

De data aceasta insa Ponta a explicat ca vicepresedintele Ioan Chelaru ar urma sa preia functia de presedinte al Senatului, noteaza Romania Libera.

Seful PSD a fost refuzat insa de Geoana, care a invocat faptul ca PSD va pierde, la votul din plen, functia de presedinte al Senatului daca el va fi inlocuit sau revocat. "Chelaru va conduce sedintele Senatului decat ori voi putea", a spus fostul prezidentiabil, referindu-se la faptul ca, de obicei, Chelaru conduce sedintele in lipsa sa.

Geoana: Geoana: Domnul Iliescu - piaza rea pentru partid, iar Ponta - marioneta cu apucaturi tiranice

Dupa ce soarta lui Geoana a fost decisa cu 50 de voturi pentru excludere, 5 impotriva si 3 abtineri, seful Senatului a lansat acuzatii dure catre conducerea PSD-ului.

"Domnul Iliescu este o piaza rea pentru acest partid. Acest partid nu va avea viitor atat timp cat va sta sub pulpana lui si infleunta nefasta a acestui om care nu se poate transforma. Acest partid, atata vreme cat este condus din umbra de domnii Iliescu si Nastase, nu are sanse de transformare", a declarat Geoana la sfarsitul sedintei CEx, potrivit Adevarul.

Mai mult de atat, presedintele Senatului a subliniat ca Victor Ponta este "o marioneta cu apucaturi tiranice si o lipsa teribila de caracter" pe care o manipuleaza Ion Iliescu si Adrian Nastase.

"Adio tovarasi, pe curand prieteni!", le-a transmis Geoana, la final, fostilor sai colegi de partid.

D.R.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...