Cine crezi ca va fi noul presedinte al Senatului? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 10:01
5273 citiri
Cine crezi ca va fi noul presedinte al Senatului? - Sondaj Ziare.com
Foto: Intactimages

Revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului lasa libera cea de a doua pozitie in stat. Batalia pentru ocuparea ei va fi dura, dar se va da in culisele scenei politice. Cine credeti ca va fi fericitul ocupant al fotoliului de presedinte al Senatului?

Batalia este deschisa, dar sansele de castig ale Opozitiei sunt extrem de mici, cu toate ca ea este cea care care a declansat toata tevatura, prin excluderea lui Mircea Geoana din PSD.

Procedural, mai sunt cativa pasi de facut, unul dintre ei fiind verdictul pe care Curtea Constitutionala il va da in urma sesizarii pe care Geoana a depus-o, invocand neconstitutionalitatea temeiului care a stat la baza revocarii sale.

Geoana, revocat de la sefia Senatului - Puterea preia interimatul

Contestatia depusa de Geoana la CCR, discutata pe 7 decembrie

Pana atunci, in presa sunt vehiculate diverse nume de potentiali candidati pentru ocuparea pozitiei de presedinte al Senatului.

Din partea USL exista un singur candidat: Titus Corlatean (PSD). Este curios ca USL nu doreste sa il impuna pe Crin Antonescu, senator PNL si totodata prezidentiabilul uniunii pentru alegerile din 2014, cata vreme a decis sa initieze si procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Sa nu uitam ca presedintele Senatului ar fi cel care ar urma sa preia interimatul la Palatul Cotroceni in caz de succes.

Din partea PDL sunt vehiculate mai multe nume: Petru Filip, actualul inlocuitor temporar al lui Mircea Geoana, dar si Vasile Blaga, Radu Berceanu sau chiar Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, care este si senator.

Si UDMR ar vrea sa isi incerce sansele. Chiar daca are doar 9 senatori, e gata sa isi sustina propriul candidat, care ar putea fi Gyorgy Frunda sau Marko Bela, ambii foarte bine vazuti si in randurile Opozitiei.

Desi nu au dat declaratii pana in prezent, cei de la UNPR ar putea merge pe mana vicepresedintelui Senatului, Cristian Diaconescu, presedintele de onoare al partidului.

Liderii coalitiei guvernamentale, in frunte cu Emil Boc, au anuntat insa ca Puterea va avea pana la urma un candidat comun, care va fi decis in sedinta saptamanala de lunea viitoare.

Cine va fi el, vom vedea la finalul ei. Cand va avea Senatul un nou presedinte este insa si mai dificil de anticipat. Inainte sau dupa verdictul Curtii Constitutionale?

Iata ce crede in aceasta privinta presedintele comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD).

Puterea va "trece cu tancul", UDMR va obtine ceva consistent la schimb

"Plenul poate vota si pana pe 7 decembrie. Sigur, recomandat este sa se astepte decizia Curtii, dar nu exista o prevedere expresa. In general insa, este recomandat sa se astepte o decizie a CCR, 7 decembrie este foarte aproape.

Dar va fi o decizie a partidelor politice, daca fiecare termina de negociat ceea ce considera ca trebuie sa negocieze.

Opozitia trebuie sa mai negocieze cu parlamentari ai Puterii sau cu partide din Putere, pentru a obtine voturi in plus pentru candidatul sau, iar Puterea trebuie sa se hotarasca daca merge cu unul sau mai multi candidati", a declarat Toni Grebla pentru Ziare.com

Acesta a precizat ca Biroul Permanent al Senatului este cel care va decide care este data votului, si implicit daca se mai asteapta sau nu, si asta numai ca urmare a consultarii liderilor grupurilor politice.

Intrebat ce se intampla in cazul in care se voteaza un nou presedinte de Senat, iar Curtea ii da dreptate lui Mircea Geoana, senatorul PSD a spus ca este un raspuns greu de dat, pentru ca este pentru prima data cand Curtea este chemata sa se pronunte pe hotararile Parlamentului, dupa modificarea legii de functionare.

"Asta pe de o parte. Pe de alta parte, prevederea generala este ca deciziile Curtii au putere numai pentru viitor, ea nu se pronunta asupra trecutului, ea cand decide, decide pentru viitor.

De asemenea, Curtea Constitutionala dupa parerea mea, intemeiata pe lege bineinteles, nu poate decat sa verifice respectarea procedurilor, iar dupa parerea mea procedurile au fost respectate, grupul care l-a propus l-a si revocat, iar votul in plen a fost zdrobitor", a explicat Toni Grebla.

Senatorul PSD este convins ca functia ar trebui sa revina partidului sau, pentru ca "singura legitimitate pentru functia de presedinte al Senatului este data de rezultatul in alegeri si nu de niste aranjamente ulterioare".

"E singurul sprijin concret la care sa te raportezi: rezultatul alegerilor. Altfel la ce te raportezi? Dar o sa vedeti ca desi am dreptate, lucrurile vor sta altfel", a adaugat el.

Intrebat ce rezultate anticipeaza, Toni Grebla a raspuns: "In primul rand, imediat ce partidele toate vor fi gata sa intre in plen cu aceasta problema totul se va rezolva. Doi: Cum ne-a obisnuit actuala Putere de 3 ani si jumatate, cu marota asta ca plenul este suveran (este suveran, dar sa voteze legi nu impotriva legii), cred ca vor urma indemnul sefului lor de partid 'Incercati sa treceti cu tancurile peste ei!'. Nu cred ca UDMR va avea candidat propriu, cred mai degraba ca va obtine ceva consistent in schimbul sustinerii unui candidat de la PDL".

Este foarte posibil sa fie asa, chiar foarte probabil. Dar cine sa fie cel care va accepta onoarea si imensa responsabilitate de a ocupa o pozitie atat de inalta in statul roman, chiar si pentru un an de zile? Pe umerii cui isi va pune Puterea increderea ca ii va reprezenta in mod onest interesele? Cine ii va da linistea lui Traian Basescu ca, daca va fi suspendat de USL indiferent de avizul dat de Curtea Constitutionala, se va achita de interimat cu aceeasi onestitate ca Nicolae Vacaroiu la precedenta suspendare, din 2007?

Ziare.com te invita la vot: Cine crezi ca are cele mai mari sanse sa fie noul presedinte al Senatului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Geoana revocat Senat, #Geoana presedinte Senat, #nou presedinte Senat, #Geoana exclus PSD , #senator