Cum poate fi revocat presedintele Senatului?

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 14:29
4209 citiri
Cum poate fi revocat presedintele Senatului?

Democrat liberalii vor sa il schimbe pe Mircea Geoana din fruntea Senatului, dar nu pot face asta fara acordul Partidului Social Democrat (PSD).

PD-L ar fi putut sa il "debarce" pe Geoana, in cazul in care Curtea Constitutionala nu ar fi decis in 2005 ca articolul 30 din Regulamentul Senatului este neconstitutional.

PD-L cere supendarea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului (Video)

Concret, articolul 30 din Regulamentul Senatului arata ca revocarea presedintelui se poate realiza in doua situatii. Prima presupune cererea a minimum o treime din numarul total de senatori (adica cel putin 46 de semnaturi), daca seful Camerei incalca prevederile Constitutiei sau daca "incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune".

A doua situatie presupune o solicitare din partea a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor (adica, cel putin 69 de semnaturi).

Tinand cont de faptul ca grupul PD-L din Senat are 52 de membri, democrat-liberalii ar fi putut sa il revoce pe Geoana pe cont propriu mergand pe prima varianta.

CCR a blocat initiativa PD-L

Insa, democrat liberalii au pierdut dreptul de declansare a procedurilor de revocare a presedintelui Senatului. Asta pentru ca, institutia revocarii presedintelui Senatului, stipulata la art. 30 din Regulament, a fost declarata neconstitutionala prin decizia 601 din 14 noiembrie 2005

Geoana spune ca nu poate fi revocat decat daca asa vrea PSD

"In privinta dispozitiilor art.30 alin.(1) din Regulament, care prevad ca revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, atunci cand persoana care detine aceasta functie incalca prevederile Constitutiei ori incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, Curtea a decis ca acestea sunt neconstitutionale.

Caracterul neconstitutional al acestor dispozitii regulamentare deriva din faptul ca textul se abate de la dispozitiile art.64 alin.(5) din Constitutia Romaniei si instituie o confuzie intre revocarea politica si revocarea ca sanctiune a presedintelui Senatului, incalcandu-se prevederile constitutionale privitoare la respectarea configuratiei politice in ce priveste alcatuirea birourilor permanente si a comisiilor parlamentare, precum si la dreptul la aparare.

(...)Votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica. Aceasta inlocuire se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar, care nu-si poate pierde dreptul la functia de presedinte in virtutea rezultatelor obtinute in alegeri, respectandu-se principiul configuratiei politice", se arata in decizia de atunci a CCR.

Asadar, revocarea presedintelui Senatului poate fi solicitata numai de grupul parlamentar care l-a propus, cel al social-democratilor in acest caz, nu de catre reprezentantii altor partide parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Mircea Geoana revocat, #Mircea Geoana presedinte Senat, #Geoana presedinte Senat revocat , #senator