Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

De ce sunt buni jurnalistii de ambasadori? Criteriile succesului peste hotare Interviu

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 07:52
4524 citiri
De ce sunt buni jurnalistii de ambasadori? Criteriile succesului peste hotare Interviu
Foto: Facebook / Ambasada Romaniei in Franta

Luca Niculescu este al doilea jurnalist de anvergura si colaborator al postului Digi24 nominalizat de presedintele Klaus Iohannis pentru o functie de ambasador.

Dupa Emil Hurezeanu, care si-a preluat de cateva luni mandatul la Berlin, Luca Niculescu se pregateste sa parcurga toate etapele prevazute de lege pentru a ajunge ambasador al Romaniei in Franta.

Cele doua nume binecunoscute se adauga astfel pe o lista mai lunga de jurnalisti care au fost trimisi in ultimii ani sa reprezinte Romania peste hotare, in calitate de consul, printre care Ioan T. Morar, Gabriel Stanescu, Lidia Mitchievici sau Andrei Zaharescu.

Daca trece de votul Parlamentului, Luca Niculescu, redactor sef al RFI Romania din anul 2000, va reprezenta interesele Romaniei la Paris dupa ce predecesorul sau, Bogdan Mazuru, diplomat de cariera, a fost trimis de Klaus Iohannis ambasador in Austria.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul Mircea Geoana (PSRO), fost ambasador in SUA si fost ministru de Externe, vorbeste despre principalele atributii si responsabilitati care apasa pe umerii unui sef de misiune diplomatica, dar si despre criteriile in functie de care mandatul acestuia este considerat, la final, unul de succes.

Iohannis il trimite pe jurnalistul Luca Niculescu ambasador la Paris

George Maior, ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO (Video)

Care sunt principalele responsabilitati ale unui ambasador? Ce misiune indeplineste acesta peste hotare?

In primul rand, ambasadorul este reprezentantul oficial al presedintelui Romaniei, deci are obligatia si responsabilitatea de a reprezenta statul roman in tara de resedinta. Este o responsabilitate uriasa pe umerii oricarui ambasador, indiferent de tara mai mica sau mai mare in care functioneaza.

In al doilea rand, este si un fel de delegat al primului ministru si al Ministerului de Externe, al Ministerului Economiei, Ministerului Apararii, al zonei de servicii de informatii, pentru ca el reprezinta in relatia functionala cu autoritatile executive ale statului cureaua de transmisie, indiferent daca e vorba despre serviciul diplomatic pe care il conduce, de atasatii comerciali, atasatii militari, cei care reprezinta SIE, alte ministere, Ministerul Muncii, cum este cazul in Europa. Deci are si o misiune executiva extrem de importanta.

Si in ultimul rand este, practic, vectorul de comunicare, de mesaj, al Romaniei. Este, intr-un fel, imaginea tarii. De modul in care el (sau ea) si echipa pe care o conduce se comporta depinde si perceptia despre tara, relatia cu comunitatile romanesti din strainatate, cu comunitatile economice, cu mediile jurnalistice, cu ONG-urile, cu universitatile.

In concluzie, e o functie extrem de importanta si de polivalenta, din punct de vedere al functionalitatii si obligatiilor pe care le are un ambasador al Romaniei in strainatate.

Ce calitati trebuie sa aiba o persoana care ocupa o asemenea functie? Este neaparat nevoie sa aiba experienta diplomatica? Este bine sa fie politician? Creionati-ne un portret.

Daca am fi intr-un sistem cu un serviciu public meritocratic, as spune ca ar fi preferabil sa avem un sistem cum au britanicii sau italienii, in care nu exista niciun fel de numire politica. Toata lumea face parte din corpul diplomatic extern, fara exceptie. Dar cum suntem o tara in care elitele sunt fracturate si resursa umana este destul de subreda, ideea este de a avea un compromis onorabil intre cei care sunt diplomati de cariera si ajung in varful ierarhiei ca ambasadori, si cei care vin din alte medii, ca sunt ele medii politice, economice, culturale sau jurnalistice, cum se intampla mai recent.

Ceea ce trebuie sa ii uneasca pe toti acestia, indiferent de background-ul profesional, este in primul rand un sentiment puternic de patriotism. Reprezinti Romania intr-o tara sau intr-o organizatie de care depinde in mare masura viitorul tarii pe care o reprezinti.

In al doilea rand, ei trebuie sa fie capabili sa gestioneze o echipa. Nu trebuie neaparat sa fii diplomat de cariera ca sa poti sa fii un "team leader".

De asemenea, trebuie sa fie un manager suficient de echipat cu minim de capabilitate de a putea sa urmareasca obiective, sa stabileasca termene si sa impuna o agenda, atat acasa, cat si in tara in care opereaza.

Un ambasador trebuie sa fie si un bun negociator?

Am vorbit despre calitati de leadership, or toate acestea sunt subsumate. Pana la urma, un ambasador este un lider care poate sa aiba calitati personale mai dezvoltate, calitati manageriale mai dezvoltate, calitati de negociere mai dezvoltate, dar nu isi poate permite sa se bazeze pe un singur set de deprinderi profesionale.

Oricat de tentant ar fi pentru cineva care vine din mediul diplomatic sa se bazeze pe experienta acumulata in diplomatie, a fi ambasador inseamna relatii publice, inseamna a vorbi in limbaj economic... Este vorba, de fapt, de o trusa de deprinderi pe care un lider in lumea moderna, in lumea aceasta atat de complicata, cu retele sociale, cu actori non-guvernamentali, cu actori non-statali tot mai influenti, trebuie sa poata sa functioneze, in conditiile in care insasi esenta diplomatiei este in plina schimbare la nivel global.

Cum poate fi apreciat succesul inregistrat de un ambasador la incheierea mandatului?

Sunt elemente tangibile si elemente intangibile. Primele sunt legate de ceea ce poate fi masurat in indici de tip: comertul bilateral, numarul de vizite, calitatea dialogului politic, numarul de infratiri intre comunitati locale. Sunt elemente care pot fi comensurate si care trebuie sa fie comensurate, in care se reflecta si aprecierea activitatii unei ambasade.

Dar sunt si elemente intangibile, legate de perceptia de tara, de impresia personala, de modul in care sotia/sotul se implica in activitati de natura protocolara sau de reprezentare, de modalitatea in care diaspora romaneasca este satisfacuta sau nu. Sunt lucruri mai greu de cuantificat, dar care fac parte dintre elementele care definesc un ambasador de succes si o misiune de succes, intr-o tara sau pe langa o organizatie internationala.

Foarte multi diplomati de cariera se pregatesc la Institutul Diplomatic Roman. Cum apreciati activitatea acestei institutii?

Am fost printre cei care l-au infiintat, in urma cu cativa ani. Nu am urmarit indeaproape activitatea sa, raman la opinia mea ca pentru cei care ocupa functii stabile si permanente la nivel inalt in statul roman, atat in ceea ce priveste managementul modern in plan intern, dar si pentru deprinderea de a functiona intr-un mediu european si global extrem de convulsiv, cele doua mari entitati create in acest scop, INA (Institutul National de Administratie - n.red.) si Institutul Diplomatic Roman pentru cea de a doua functiune, ar trebui sa fie reinventate, revigorate, ca sa poata sa isi indeplineasca foarte bine misiunea pentru care au fost create.

Daca la Institutul Diplomatic exista o continuitate, si stiu ca lucrurile merg in conditii multumitoare, dincolo, la partea de investitie in inalta functiune publica, care se ocupa de managementul intern, lucrurile sunt in mare suferinta si sper ca noul guvern sa poata sa investeasca in ambele mai multe resurse, mai putina politica si mai mult profesionalism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Geoana ambasador misiune, #Geoana ambasador SUA, #Luca Niculescu ambasador Franta , #senator