Geoana: Daca Orientul Mijlociu explodeaza, devenim mai fragili

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 07:19
1870 citiri
Geoana: Daca Orientul Mijlociu explodeaza, devenim mai fragili

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a comentat duminica rezultatele summit-ului NATO, in cadrul caruia s-a decis retragerea trupelor Aliantei din Afganistan, afirmand ca in cazul in care Orientul Mijlociu explodeaza, Romania va deveni mai fragila.

Mircea Geoana a subliniat ca decizia de a retrage trupele Aliantei din Afganistan este extrem de importanta si ca aceasta ar putea avea consecinte importante pentru Romania.

"In cazul in care Orientul Mijlociu explodeaza, tot ce am construit noi ca umbrela in cadrul NATO se destabilizeaza, in clipa respectiva devenim mult mai fragili.

(...) Pe mine ma intereseaza ca Afganistanul sa nu fie un esec pentru Alianta. Daca lasam un vid acolo si incep sa apara atacuri teroriste, riscam ca pe teren mediu protectia pe care ne-o ofera SUA si NATO sa scada", a declarat, la Antena 3, Mircea Geoana.

El a explicat ca unul dintre motivele retragerii din Afganistan ar fi problemele cauzate de criza economica in Statele Unite. "Obama are un moment dificil, au trecut doi ani de la luarea puterii, somajul e de 10% si efortul american in acest razboi este gigantic. Avea nevoie de un plan strategic in care sa ne repliem trupele de acolo, dar care sa nu lase un vid in spate", a declarat Geoana.

Geoana a adaugat ca importanta Afganistanului este esentiala, in conditile in care o destabilizare in aceasta zona poate duce la "un efect domino" si la reactivarea conflictului dintre Pakistan si India, in conditiile in care Pakistanul este o tara care detine arme nucleare.

"Un esec in Afganistan ar putea sa conduca la un efect de domino in tari cum ar fi Pakistanul - si nu e o tara oarecare, e o tara care are arme nucleare", a explicat Geoana.

Seful Senatului si-a exprimat regretul ca, in conditiile in care la nivel international se iau decizii atat de importante, romanii raman preocupati "de micul razboi local".

Trebuie sa profitam de normalizarea relatiilor dintre est si vest

In ceea ce priveste "resetarea" relatiilor cu Rusia, Mircea Geoana a spus ca este un lucru salutar, devreme ce Romania, aflata la rascruce de drumuri, trebuie sa urmareasca relatii pasnice intre Occident si Rusia. "Faptul ca si Rusia incepe sa coopereze cu Occidentul este salutar", a declarat Geoana.

"Suntem o tara de frontiera si o atmosfera proasta ne afecteaza, resetarea relatiilor este un lucru bun. Romania nu are interes sa se mentina o relatie tensionata, ci o relatie constructiva, pragmatica si trebuie sa desfiintam notiunea de sfera de influenta: aici intra si Ucraina, si Republica Moldova, si Georgia si Armenia", a declarat Mircea Geoana.

Seful Senatului a precizat ca un exemplu de urmat in cazul relatiilor NATO-Rusia este Polonia si l-a citat pe presedintele polonez, care spunea ca "prefera sa fie in interiorul negocierilor, decat in afara lor". Acesta a amintit ca, in prezent, comunitatea internationala asteapta rezultatul votului din Republica Moldova, care va arata in ce parte se inclina balanta.

"In clipa de fata, fara ca Romania sa fie parte a jocului, se discuta despre viitorul Republicii Moldova, lumea asteapta rezultatul algerilor care sunt esentiale pentru viitorul drum al Republicii Moldova. Noi suntem un jucator indispensabil in relatia Estului cu Vestul, in viitorul Republicii Moldova suntem o parte indispensabila. trebuie sa profitam de normalizarea relatiilor dintre Vest si Est", a conchis Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Geoana, #Geoana Orient Mijlociu, #Geoana summit NATO , #senator