Geoana de Dabuleni, in afara politicii mari (Opinii)

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 23:59
6677 citiri
Geoana de Dabuleni, in afara politicii mari (Opinii)
Foto: enational.ro

PSD si-a luat adio de la ultima functie importanta pe care o mai detinea de pe vremea coalitiei din 2008. Este, desigur, marele perdant al intregii afaceri si nu cred ca anihilarea totala a lui Mircea Geoana merita un asemenea pret. Si este posibil ca atunci cand va ajunge la inevitabilul decont al acestei prostii politice, trezit din aburii unei victorii facile si fara miza, sa inteleaga acest lucru si Victor Ponta. Este adevarat ca si-a atins scopul. L-a aruncat definitiv in derizoriu pe Mircea Geoana.

Fostul presedinte al PSD si al Senatului, prezidentiabilul, fost ambasador in SUA, si-a ales pentru relansare singurul loc unde inca este puternic: caminul cultural din Dabuleni. Locul promite, fara indoiala, o ascensiune fulminanta, de cometa si mai multe nu. E drept, Mircea Geoana si-a castigat detasat colegiu la precedentele alegeri, cu toate ca, in mod normal, nu parea sa aibe vreo chimie cu oamenii de acolo. Ce putea sa le comunice diplomatul fin, cu un picior la Bucuresti si altul la Washington, rasfatatul americanilor, crescatorilor de pepeni din Dabuleni?

Ei bine, se pare ca Mircea Geoana se potriveste cu mult mai bine acelui peisaj decat politicii inalte. Caci ultimele sale prestatii publice au facut praf orice iluzie de rafinament, eleganta si chiar buna crestere in ceea ce-l priveste. Era firesc sa contraatace dupa lovitura incasata, cam pe la spate, din partea fostilor sai aliati din partid, dar termenii in care a ales sa o faca au fost descalificanti. Insultele, trimiterea unui om in varsta pe (nu "in", dupa cum s-a exprimat domnia sa) catafalc si alte asemenea iesiri nu pot fi tolerate, indiferent cat de mare este mahnirea sau frustrarea.

La fel si cramponarea disperata de un scaun pe care, in mod evident urma sa-l piarda, caci, pur si simplu, nu exista alta cale. A mai facut o data acelasi lucru, atunci cand, dupa prezidentiale, a incercat PDL sa-l urneasca de la sefia Senatului. Nici macar la toaleta nu s-a mai dus, ca nu cumva in absenta sa-i fie supusa la vot revocarea. Dar macar atunci avea sprijinul propriului partid. O minima decenta l-ar fi obligat sa se retraga, iar un minim bun simt l-ar fi indemnat sa cotraatace oricat de furibund, dar decent.

Intr-un fel, ceea ce i s-a intamplat acum este identic cu ceea ce i s-a intamplat in singura noapte prezidentiala. Ghearele infipte in fotoliul de la Senat sunt din acelasi registru ridicol cu topaielile de atunci, iar injuriile teribile la adresa adversarilor sai sunt din aceeasi arie cu "Mihaela, dragostea mea!".

Mircea Geoana este ridicol si cand crede ca a castigat si cand pierde, pentru ca pur si simplu nu apartine politicii mari. Poate fi un senator de Dabuleni, dar nimic, niciun milimetru mai sus de atat. Asa ca din fruntea formatiunii politice pe care o vesteste de la caminul popular al capitalei sale, va putea face mult rau PSD si USL, rontaindu-le ca un sobolan si din imagine si din procente, dar nu va face politica mare. Nu numai pentru ca nu e in stare, n-a fost niciodata, dar nici macar nu-l mai crede nimeni in stare.

Dar ridicolul sau nu le foloseste cu nimic adversarilor sai din PSD. Dimpotriva. Caci acesta este omul pe care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Nastase si toti ceilalti incercau sa ni-l bage pe gat drept cel mai potrivit pentru presedintia Romaniei.

Victor Ponta spune ca nu are incredere in Mircea Geoana. In 2009, cand ii era purtator de cuvant in campania electorala, avea? Ion Iliescu spune ca Mircea Geoana este un nerusinat cu stofa de tradator. Asa era si pe cand l-a dus de mana sa-si inscrie candidatura la prezidentiale, girandu-l practic in fata electoratului traditional al PSD? Liviu Dragnea a votat pentru excluderea lui Mircea Geoana, insa in 2009 cara cu mana lui la CCR cutii cu presupuse dovezi ale fraudei electorale.

Acum Mircea Geoana este infrantul jalnic din 2009, pe atunci era victima unui imens furt. Aceasta intoarcere de foaie il atinge si pe Crin Antonescu. Omul care acum vrea fie presedinte a sustinut in 2009 un tradator, un nerusinat, un vandut lui Traian Basescu? Ce incredere putem avea atunci in discernamantul sau? Intr-un fel, PSD si Crin Antonescu si-au dat singuri un mare vot de blam pentru oferta pe care au facut-o electoratului la precedentele prezidentiale. Un vot de blam care s-ar putea sa coste USL cateva procente bune, mai multe decat cele pe care le va pierde prin excluderea lui Mircea Geoana si eventuala plecare a adeptilor sai.

Si tocmai de aceea, in mod paradoxal, pana la urma Traian Basescu a castigat acum a doua oara alegerile din 2009. Caci, uitandu-te la spectacolul jalnic pe care l-a oferit, e cu neputinta sa nu te intrebi ce ar fi facut Mircea Geoana in momentele critice pe care le-ar fi traversat ca presedinte al Romaniei. Te intrebi si iti faci cruce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Mircea Geoana Senat, #Mircea Geoana PSD, #Mircea Geoana presedinte , #senator