Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Geoana, despre Grecia: Nu poti cere unei natiuni un deceniu de austeritate (Video)

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 17:18
1033 citiri
Geoana, despre Grecia: Nu poti cere unei natiuni un deceniu de austeritate (Video)
Foto: Evenimentul Zilei

Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat, miercuri, dupa intrevederea cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias, ca "noua religie a austeritatii" propaduita de institutiile financiare nu poate duce la propunerea facuta poporului grec pentru un deceniu de austeritate si privatiuni.

"Este un moment crucial pentru Europa si cine crede ca azi este o problema a Greciei, a Irlandei, Portugaliei sau a Romaniei si nu o problema europeana face o greseala majora.

Acest moment nu este un moment dramatic pentru poporul grec, ci este un moment dramatic pentru intreaga Europa, pentru ca astazi este un test: fie Europa demonstreaza ca reusim prin solidaritate si printr-o adevarata uniune politica si economica, ca depasim impreuna acest moment, fie vom lasa liber valul de nationalism si egoism din Europa si vom incuraja sacalii speculativi sa stea la panda la orice greseala", a declarat Geoana la finalul intrevederii cu presedintele grec.

In ceea ce priveste "reteta institutiilor financiare internationale", presedintele Senatului a admis ca "este nevoie de disciplina financiara si bugetara".

"Da, trebuie sa invatam sa nu mai repetam greselile trecutului, dar cei care propavaduiesc aceasta noua religie a austeritatii cu orice pret produc o greseala enorma, nu asa ne vom relansa economiile, nu prin saracie si prin taieri excesive vom putea sa relansam econimiile noastre. Nu poti sa propui unei natiuni un deceniu de privatiuni si de austeritate", a mai sustinut Geoana.

La randul sau, presedintele Greciei, Karolos Papoulias, a afirmat ca este "un adevar amar" faptul ca atat criza din Grecia, in mai mare masura, dar si cea din Romania, este, de fapt "o criza a institutiilor europene".

"Este o incercare pentru Uniunea Europeana, astfel incat sa se constate daca unul dintre principiile fundamentale ale UE, anume principiul solidaritatii, va putea depasi momentele grele, iar tarile mai dezvoltate vor putea sa fie solidare cu cele mai slabe", a apreciat presedintele republicii elene.

De asemenea, Karolos Papoulias si-a exprimat convingerea ca Romania va obtine in luna septembrie acordul Consiliului European pentru aderarea la spatiul Schegen.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mircea Geoana austeritate, #intalnire presedinte Grecia , #senator