Geoana: Este o imensa minciuna ce se pregateste cu Legea salarizarii

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 22:04
1538 citiri
Geoana: Este o imensa minciuna ce se pregateste cu Legea salarizarii

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, critica prevederile din Legea Salarizarii, pe care le califica drept "o imensa minciuna".

Intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, Geoana spune ca "este o imensa minciuna ce se pregateste cu Legea salarizarii", deoarece "toate stimulentele, primele si bonusurile care erau ca parte a venitului unui salariat la stat se introduc in salariul de baza, intr-o limita de maxim 30%. Ceea ce inseamna ca daca cineva avea un venit construit din salariu, plus stimulente, in clipa respectiva va avea o reducere a veniturilor, in medie, de 34 pana la 40%. E o problema de timp pana cand lumea se va prinde".

Daca ar depinde de el, Geoana ar aduce salariile profesorilor mai aproape de cele ale magistratilor. "Avem cateva servicii publice esentiale: educatie, sanatate si justitie. Eu, unul, as aduce salariile profesorilor si cadrelor medicale mult mai aproape de cele ale magistratilor. Poate nu la nivelul acela, pentru ca volumul este foarte mare; sunt sute de mii de profesori, sunt doar cateva mii de magistrati. Si trebuie sa ne gandim totusi ca bugetul are o limita!".

In ceea ce priveste o alta lege controversata, legea educatiei, Geoana considera ca aceasta are trei hibe. "Unul este cel al titularizarii, pentru ca prin schimbarea modalitatii de ocupare a posturilor se creeaza instabilitate in cariera profesorilor. In al doilea rand, prin faptul ca s-a renuntat la prevederea ca directorii de scoli sa nu mai faca politica se incearca in continuare politizarea mascata a invatamantului. Si al treilea este atentatul brutal la autonomia universitara, prin interventia in numirea rectorilor. Nu cred ca are de-a face ministrul educatiei cu cine conduce o universitate".

Despre presedintia PSD si o alianta PNL- PD-L

In vreme ce Adrian Nastase are o sansa "pe care trebuie sa si-o apere", Victor Ponta are o sansa "daca stie sa si-o construiasca". In plus, spune Geoana, "soarta liderilor actuali ai PSD si PNL se va juca in functie de rezultatul alegerilor parlamentare si locale, daca vor fi capabili sa-si duca partidul la guvernare sau nu. De-abia dupa aia intram in discutiile despre 2014".

In ceea ce priveste o eventuala alianta PNL - PD-L, Geoana crede ca "ar fi o varianta de ambalare a unui deseu toxic. Adica liberalii ar asigura PD-ului o forma nemeritata de reinventare politica. Pentru ca acest partid trebuie sa plateasca pentru ce a facut in aceasta tara. Si singura plata democratica pe care o vad este o perioada lunga de opozitie si de penitenta pentru acest partid".

In schimb, in ceea ce priveste o alianta PSD-PNL, aceasta ar putea ajunge la guvernare chiar la inceputul lui 2011. "Daca va exista intelepciune in ambele tabere, nu este imposibil ca inceputul anului viitor sa conduca la formare unei noi majoritati. Daca nu exista intelepciune, va trebui sa asteptam pana la alegerile viitoare".

Citeste si:
USR, atac dur la guvernul PSD-PNL: „Niciun Guvern din lume nu îşi sabotează cetăţenii mai rău”
USR, atac dur la guvernul PSD-PNL: „Niciun Guvern din lume nu îşi sabotează cetăţenii mai rău”
USR a transmis marți, 5 iulie, că măsurile pe care coaliţia vrea să le adopte „îi vor sărăci şi mai mult pe români, în timp ce sinecuriştii şi baronii PSD şi PNL o vor duce din ce...
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...