Geoana, revocat de la sefia Senatului - Puterea preia interimatul

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 15:30
18207 citiri
Geoana, revocat de la sefia Senatului - Puterea preia interimatul
Foto: Antena 3

Mircea Geoana a pierdut miercuri si functia de presedinte al Senatului. Exclus marti seara din PSD, el a fost revocat astazi din functie de colegii sai senatori, cu 112 voturi pentru, 2 impotriva si 5 abtineri.

Conform regulamentului, unul dintre vicepresedintii camerei superioare a fost mandatat sa ii preia temporar atributiile, pana la organizarea de noi alegeri. Cum era de asteptat, acesta a fost Petru Filip, senator PDL, in conditiile in care Puterea are majoritate si in Biroul Permanent, nu doar in plen.

Mircea Geoana s-a aratat profund indignat de ceea ce s-a intamplat, acuzandu-i pe "pustanii tafnosi" din PSD de "cretinism politic" pentru faptul ca au "pus pe tava" Puterii a doua functie in stat.

Iata ca Mircea Geoana pierde o a doua batalie politica importanta in mai putin de 24 de ore.

Mircea Geoana a fost dat afara din PSD - povestea unei excluderi anuntate

Vezi motivele "decapitarii" lui Mircea Geoana

Cu toate acestea, el nu se recunoaste invins. Intr-o declaratie de presa tinuta la scurt timp dupa revocarea sa de la sefia Senatului, a anuntat ca a decis sa conteste la Curtea Constitutionala "temeiul" invocat de PSD pentru inlaturarea sa din functie.

Geoana nu abandoneaza: Respect votul din Senat, dar fac contestatie la CCR

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut principalele momente ale zilei de la Senat:

- Ioan Oltean, secretar general al PDL, spune ca partidul sau are senatori care pot prelua presedintia Senatului, indicandu-i pe Vasile Blaga si Radu Berceanu.

- In Biroul Permanent s-a stabilit ca pana la sedinta de luni Petru Filip sa ramana inlocuitorul lui Geoana. "Termenul nu este definit in institutia interimatului, dar sper sa luam o decizie cat se poate de repede", a declarat Petru Filip.

- Jurnalistii spun ca Mircea Geoana s-a inchis in biroul sau de la Senat.

- Traian Igas (PDL): "Se discuta din ceea ce stiu eu ca un reprezentant al UDMR sa preia functia. Personal va pot spune ca nu sustin o asemenea varianta. In momentul de fata, pana se ia o decizie in coalitie, vom merge cu Petru Filip".

- Petru Filip (PDL): "Ramane sa discutam. E o perioada de interimat care tine de functionarea Senatului. Probabil ca saptamana viitoare se va decide, weekendul va fi pentru discutii. Ai fi fariseu sa spui ca om politic ca nu ti-ai dori sa fii intr-o functie reprezentativa. Dar decizia o iau altii. Evenimentele s-au succedat atat de rapid, e greu de spus ca avem o solutie deja stabilita".

- Orest Onofrei (PDL): "Suntem intr-o coalitie de guvernare vom discuta. Orice grup isi poate depune candidatura, dar normal este ca sa avem un candidat comun si sa fie din partea PDL".

- Biroul Permanent s-a reunit intr-o noua sedinta pentru a decide cine preia ca interimar functia de presedinte al Senatului, pana la noi alegeri. Favoriti sunt cei doi vicepresedinti ai Puterii, Petru Filip (PDL) si Cristian Diaconescu (UNPR).

- Ilie Sarbu (PSD: "Regulamentul spune clar, dupa revocarea in plen de indata se face alegerea, azi nu mai e posibil pentru ca toti pleaca in teritoriu, deci proxima ocazie va fi luni. Azi ne intalnim in Biroul Permanent ca sa stabilim cine va prelua postul".

- Senatorii au votat: cu 112 pentru, 2 impotriva si 5 abtineri Mircea Geoana a fost inlaturat de la sefia Senatului.

- Senatorii au decis, cu 118 voturi pentru, 1 abtinere si 1 vot impotriva, ca revocarea se va vota prin vot secret electronic.

- Sedinta de plen a inceput la ora 13.23. Mircea Geoana nu participa. Petru Filip a anuntat ca Biroul Permanent a constatat cu majoritate de voturi ca Mircea Geoana nu mai este membru de drept al Biroului Permanent si a adoptat o hotarare care prevede vacantarea postului de presedinte al Senatului. Filip anunta ca votul va fi secret. In hotarare se arata ca se constata "incetarea de drept a statutului de membru al BPN si presedinte al Senatului al senatorului Dan Mircea Geoana".

- Alexandru Peres (PDL), secretar al Senatului: Pentru revocarea din functie a lui Mircea Geoana este nevoie de un cvorum de 69 de senatori.

- Sedinta de plen a Senatului incepe la ora 13.15 si va fi condusa de vicepresedintele Petru Filip (PDL). Dupa ce se va supune la votul in plen revocarea lui Geoana, unul dintre vicepresedintii Senatului va prelua functia, ca interimar, pana cand grupurile parlamentare isi vor desemna candidatii si BPN va stabili data la care se va vota in plen un nou presedinte al Senatului. Revocarea lui Geoana este singurul punct pe ordinea de zi a sedintei care va incepe in scurt timp.

- Geoana: "Este clar ca planul este pe cale sa reuseasca si sa dam a doua functie in stat celor de la PDL. Atata 'maiestrie' nu am vazut demult! Asta e prostie politica!. E un cretinism. Niste pusti tafnosi se joaca cu functiile in stat. Domnul Ponta vrea sa conduca Guvernul? Nu e in stare sa conduca nici o autobaza. Cred ca fac blat cu Puterea. Cine isi permite sa puna pe tava lui Basescu singura functie pe care o detinea Opozitia? Acesti imberbi care conduc partidul nu au ce cauta in PSD. Nu ma intereseaza domnul Iliescu, este un subiect inchis in catafalc".

- Biroul Permanent a decis cu un scor zdrobitor, de 10-1, REVOCAREA lui Mircea Geoana, a anuntat liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo Andras. Decizia finala va fi luata in sedinta de plen de astazi, care va incepe la ora 13.15 si va fi prezidata de vicepresedintele Petru Filip (PDL).

- Senatorul Gyorgy Frunda a declarat la Realitatea TV ca functia de presedinte al Senatului este singura functie care este aleasa pentru 4 ani, un mandat intreg, confirmand astfel spusele lui Mircea Geoana. In plus, el a afirmat ca nici colegii sai din UDMR si nici cei din PDL nu pot vota in BPN revocarea lui Mircea Geoana cata vreme PSD nu propune asa ceva. "Nu putem semna revocarea pentru ca nu avem acest drept, singurul care are e grupul PSD", a subliniat el.

Pe de alta parte, el a precizat ca daca functia de vacanteaza cel mai bine pentru UDMR ar fi sa aiba propriul candidat la sefia Senatului, exprimandu-si speranta ca PDL l-ar putea sustine.

- Sedinta Biroului Permanent a inceput la ora 12.00. Chestorul Verestoy Attila fiind internat in spital, scorul intre Putere si Opozitie este extrem de strans, de 5-5, dar Mircea Geoana, in calitate de presedinte, are vot dublu.

- Senatorul PDL Vasile Blaga a declarat inainte de inceperea sedintei BPN ca PDL va vota revocarea lui Mircea Geoana imediat ce PSD va solicita acest lucru.

- Crin Antonescu: "Domnul Geoana poate incepe o noua viata intr-un scaun vechi, daca e adoptat politic de PDL. Dar nu se poate sa asistam cu totii la aceasta manifestatie (sic!) jenanta a domnului Geoana. Chiar daca nu e de gluma, mai in tineretea mea am citit niste texte speciale, de religie, despre stalpnici - calugari care au stat zile intregi in varful unui stalp, fara apa si fara sa manance. Nu sunem nici la circ, nici la niste exercitii demne de Guiness Book, pentru a vedea cat poate sta un om intr-o functie".

Antonescu, despre Geoana: Sa sunam la 112, sa-l dam jos de la Senat?

- Mircea Geoana a anuntat ca va contesta la viitorul Congres al PSD decizia de excludere a sa din partid si ca va ataca si in instanta civila aceasta decizie.

Geoana: Voi ataca in instanta excluderea mea din PSD

- Mircea Geoana a facut declaratii de presa pe holul Parlamentului. El a spus inca o data ca cererea PSD nu are temei legal si ca el nu poate fi schimbat din functie decat in cazul unor incalcari grave ale regulamentului, ceea ce nu este cazul.

Mircea Geoana a mai spus nu vrea sa intre intr-un joc de "instabilitate cronica". "Ce s-ar vedea pe pietele economice in cazul in care si functia 1 si functia 2 in stat sunt contestate?", a spus el, referindu-se la demararea suspendarii lui Traian Basescu.

"Inseamna ca oamenii astia nu au mare lucru in cap!", a mai spus el cu referire la "pseudo-juristii" PSD, care, in opinia sa, sunt manati "de o furie oarba".

Geoana: Daca oamenii astia dau jos si nr.1 si nr.2 in stat, inseamna ca nu au mare lucru in cap

- La ora 12.00, Biroul Permanent al Senatului se va reuni intr-o sedinta exceptionala si va decide daca Mircea Geoana ramane sau nu in fruntea Senatului.

Un deputat PC pleaca din USL in semn de protest pentru excluderea lui Geoana

- Mircea Geoana a anuntat ca sedinta BPN are loc la ora 12.00 si a inchis sedinta de plen, anuntand ca lucrarile plenului vor fi reluate saptaman viitoare.

- Liderul de grup al UDMR solicita convocarea BPN miercuri, la ora 11.45 "dupa ceasul atomic din Senat".

- Se face prezenta pentru a se stabili daca exista cvorum.

- Mircea Geoana ii transmite urari de sanatate senatorului Verestoy Attila, implicat intr-un accident in urma cu cateva zile.

- Geoana: Va multumesc, dar nu exista consens cu privire la ora convocarii. Nu doresc sa tergiversez, dar motivul invocat nu sta in picioare si nu are temei constitutional. Suntem intr-o proportie mare prezenti, e o problema delicata, nu exista consens, iar prioritate trebuie sa aiba activitatea legislativa.

- Gyorgy Frunda (UDMR): 5 din membrii BPN cer convocare. Aveti dreptate cand spuneti ca este atributul presedintelui. Dar in sala sunt 100 de senatori si nu voteaza decat 40. Senatul nu lucreaza. Va propun sa convocati BPN la o data pe care o propune oricare dintre grupuri. Pentru prestigiul Senatului si bunul dvs renume, solutia optima este suspendare sedintei si convocarea unui BPN care sa rezolve situatia. E solutia de deblocare.

- Geoana: Avem consens cu privire la convocarea unui BPN, dar nu cu privire la data si la ora. Am discutat cu toti liderii de grup.

Sebastian Lazaroiu: Cei de la Putere ar trebui sa il mentina pe Geoana la sefia Senatului

- Puiu Hasotti: Cerem convocarea Biroului Permanent astazi, nu e nevoie decat de vointa grupurilor parlamentare si o avem. Nu avem nici cvorum. Chestiunea se rezolva in 30 de minute la Biroul permanent, dupa care ne intoarcem si legiferam.

- Opozitia decide sa paraseasca sala, pentru a nu exista cvorum de sedinta.

- Geoana, catre Sarbu: Consultati-va si cu alti juristi, pana atunci avem treaba, dragii mei! Veniti dupa ce va faceti lectiile.

- Geoana: Nu intelegeti ca procedura de inlocuire, trimisa sub semnatura dumneavoastra, nu este de revocare ci de inlocuire, ceea ce nu exista. Art. revocarii presedintelui Senatului au fost declarate neconstitutionale si presedintele nu poate fi revocat. Propunerea dumneavoastra este nula. Votati ordinea de zi.

- Ilie Sarbu: Daca refuzati convocarea BPN, cerem vot in plen pentru revocarea dumneavoastra, conform cererii inregistrate la ora 9.00 la secretariat.

- Geoana citeste din regulamentul Senatului pentru a dovedi ca cererea USL de convocare a Biroului Permanent are lacune si trebuie respectate procedurile.

- Ilie Sarbu, catre Geoana: Nu intelegeti in ce situatie va aflati. Ceea ce faceti e un abuz, s-ar putea sa intrati in contradictie cu alte prevederi legale. Nu puteti sa decideti altfel decat vointa plenului. Mergeti din penibil in penibil. Veniti la Biroul Permanent!

- Mircea Geoana supune la vot ordinea de zi.

- Liderul senatorilor liberali anunta ca nu s-a ajuns la niciun compromis.

- Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca democrat-liberalii vor vota cererea de revocare din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si coalitia va avea candidat propriu la sefia acestei Camere.

- Toni Grebla (PSD): "Este un conflict intre PDL si UDMR, ambele dorind sa isi propuna candidati dupa ce Mircea Geoana va fi inlaturat. Discuta si se consulta cu sefii de partid in vederea gasirii unui compromis, UDMR va juca tare, va renunta la un candidat propriu, cu scopul ca o alta dorinta majora sa fie indeplinita, ma gandesc la regionalizarea in viziunea lor. Vom asista la un joc in forta al UDMR in preajma adoptarii bugetului".

- Conform Realitatea TV, PSD ar fi depus la secretariatul general al Senatului doua documente, unul in care solicita sa se ia act de excluderea lui Mircea Geoana din PSD si al doilea in care se cere inlocuirea acestuia cu Titus Corlatean. PSD refuza sa depuna cerere de revocare a lui Geoana.

- Miron Mitrea (PSD) a declarat la Realitatea TV ca PSD isi doreste ceea ce si-a dorit de la inceput si anume "inlocuirea" lui Mircea Geoana de la sefia Senatului. "El a fost rugat de partid sa renunte de buna voie, nu a vrut. E clar ca nu va pleca din scaunul de presedinte. Mi-e foarte greu sa anticipez ce se va intampla, depinde de ce fac cei de la Putere. Pana nu se hotarasc sa intre in procedura pe care noi am propus-o, nu stim".

- Geoana a revenit in sala de plen dupa doar cateva minute. Discuta degajat cu colegii din PNL, printre care Dan Radu Rusanu sau Crin Antonescu.

- Senatorii isi folosesc intens telefoanele mobile.

- Marius Spanu (PDL): Situatia s-ar debloca daca PSD ar depune cerere de revocare, caz in care s-ar merge la vot in plen si ar pierde presedintia Senatului. Ei doresc sa amane acest deznodamant, invocand prevederi ale statutului.

- La 10.47 Mircea Geoana a iesit din sala pentru a merge in biroul sau.

- Senatorii se folosesc de toate prevederile regulamentului, statutului si deciziilor Curtii Constitutionale pentru a-si atinge scopurile. USL sustine ca prin pierderea sprijinului politic, Geoana a pierdut automat si sefia Senatului, in timp ce Puterea neaga acest lucru.

- In Biroul Permanent situatia este de 7-5 pentru Putere. In plen, pentru a vota inlaturarea de la sefia Senatului a lui Geoana USL are nevoie de 69 de voturi, dar nu are decat 67.

- Senatorul PNL Ioan Ghise spune ca se asteapta ca PDL si UDMR sa ia o decizie cu privire la modul in care vor trata situatia existenta, in conditiile in care PSD nu a depus cerere de revocare a lui Mircea Geoana ci anunta Senatul ca acesta a fost exclus din partid.

- Desi este pauza de consultari, liderii de grup discuta mai mult cu colegii de partid. Puiu Hasotti se consulta cu Crin Antonescu, Ilie Sarbu este in mijlocul colegilor social-democrati, in timp ce PDL si UDMR negociaza, cel mai probabil, strategia pe care o vor aborda in comun. Radu Berceanu citeste ziarul.

- Mircea Geoana a refuzat sa suspende sedinta odata inceputa si a fost de acord cu o pauza de consultari intre liderii de grup.

- Victor Ponta a anuntat ca PSD a inregistrat la Secretariatul Senatului decizia de excludere a lui Mircea Geoana din PSD, ceea ce, in opinia partidului inseamna si pierderea de catre acesta a functiei de presedinte al Senatului.

USL cere suspendarea sedintei de plen si convocarea Biroului Permanent al Senatului pentru desemnarea unui inlocuitor al lui Geoana, in persoana lui Titus Corlatean.

- Sedinta de plen a Senatului a inceput la ora 10.00. Mircea Geoana prezideaza.

#Geoana revocat Senat, #Mircea Geoana presedinte Senat, #Geoana exclus PSD Ponta , #senator