Geoana ii cere socoteala lui Boc, pe tema absorbtiei fondurilor europene

Luni, 18 Iulie 2011, ora 17:52
691 citiri
Geoana ii cere socoteala lui Boc, pe tema absorbtiei fondurilor europene

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc prin care ii cere sa prezinta in fata Parlamentului situatia absorbtiei fondurilor europene si evaluarea ministrilor cu competente legate de acest domeniu, in luna septembrie, luand in considerare ca exista "ingrijorari in aceasta privinta".

"Dupa cum arata si scrisoarea pe care v-a transmis-o, in 23 iunie 2011, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, exista mari ingrijorari, la nivel european si national, in legatura cu capacitatea administrativa a autoritatilor romane, incepand chiar cu cea a Guvernului Romaniei, de a utiliza fondurile europene pe care le avem la dispozitie pentru perioada 2007-2013.

O rata de absorbtie de aproximativ 3% nu poate sa nu provoace o reactie ferma din partea institutiilor statului roman. De 4 ani si jumatate, de cand suntem membri ai Uniunii Europene, platim mai mult catre bugetul UE decat reusim sa atragem", sustine Mircea Geoana, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Presedintele Senatului acuza ca o resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este irosita, din cauza "ca nu exista suficienta fermitate si competenta" in valorificarea pozitiei pe care o are Romania ca membru al UE.

"Consider ca o asemenea situatie nu mai poate fi tolerata. Mai mult ca niciodata, pentru a merge inainte, pe drumul dezvoltarii, avem nevoie o analiza si o evaluare a tot ceea ce functioneaza si, mai ales, nu functioneaza atunci cand este vorba de atragerea banilor europeni. Va rog, domnule prim-ministru, sa stabiliti responsabilii care fac ca miliarde de euro sa zaca nefolositi la Bruxelles, in timp ce romanilor li se reduc veniturile.

Riscam ca acesti bani sa fie pierduti pentru Romania si sa fie directionati catre tari europene care se confrunta acum cu mari probleme economice", a mai spus presedintele Senatului.

Mircea Geoana ii cere premierului sa prezinte masurile care ii vor face pe romani sa simta ca sunt membri ai UE.

"In acest context, avand in vedere importanta chestiunii, ca presedinte al Senatului Romaniei, va adresez solicitarea ca, la inceputul sesiunii din septembrie, sa prezentati in fata Parlamentului situatia absorbtiei fondurilor europene si evaluarea ministrilor cu competente legate de acest domeniu. Mai mult, doresc sa informati opinia publica si Parlamentul Romaniei in legatura cu masurile pe care intentionati sa le luati pentru ca romanii sa simta beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana", conchide Mircea Geoana.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com