Geoana il invita pe Barroso in Romania, la o dezbatere cu comisarii europeni

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 18:16
2108 citiri
Geoana il invita pe Barroso in Romania, la o dezbatere cu comisarii europeni
Foto: Calea Europeana

Senatorul Mircea Geoana, presedintele Comisiei pentru Politica Externa, i-a transmis, joi, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, o scrisoare prin care il invita sa initieze o dezbatere la care sa participe si comisarii europeni si care sa fie organizata in Romania.

Invitatia este adresata in contextul in care zilele trecute, la Cadiz, Spania, a demarat o serie de dezbateri ale comisarilor UE cu cetatenii statelor membre, intalnirile urmand sa se desfasoare in perioada septembrie-decembrie.

"Dialogurile incepute saptamana trecuta la Cadiz intre vicepresedintele Comisiei Viviane Reding si alti Comisari cu cetatenii europeni, programate intre septembrie anul acesta si decembrie anul viitor, sunt extrem de importante. Prima intalnire a avut loc in Cadiz, Spania, acum cateva zile. Acest dialog si aceasta consultare exprima solidaritatea Comisiei cu statele membre", i-a transmis Geoana lui Barosso, subliniind totodata faptul ca "traim momente de cumpana, dar si de inspiratie pentru proiectul european".

UE - un prieten si un partener, nu un tutore dur si autoritar

Senatorul mai arata in scrisoarea adresata presdintelui CE si remisa Ziare.com ca este nevoie sa construim o Uniune "mai buna si mai corecta", iar dupa o "vara politica traumatica" romanii au nevoie de un dialog care sa ii reapropie de institutiile europene.

"Este important pentru tarile de la frontiera Europei, care nu fac parte din Zona Euro, sa simta din nou ca fac parte din matricea europeana. Evitarea unei Europe in mai multe viteze trebuie sa fie analizata atat formal, cat si informal cu consultarea opiniei publice(...)

Cetatenii din Romania raman, in vasta lor majoritate, suporteri ai Uniunii Europene. Totusi, dupa o vara politica traumatica, publicul din Romania este divizat in a intelege si a aprecia rolul UE si al statelor membre. Acesta este un lucru ingrijorator si trebuie avut in vedere. Cetatenii din Romania trebuie sa vada in institutiile europene mai mult decat un tutore dur si autoritar. Ei trebuie sa vada in aceste institutii un prieten si un partener", considera Mircea Geoana.

In incheierea scrisorii, senatorul reaminteste ca in Romania vor avea loc in scurt timp alegeri parlamentare.

"Ar fi important si de o simbolistica majora ca noul Parlament sa gazduiasca aceasta conversatie fundamentala despre viitorul nostru democratic", argumenteaza Mircea Geoana.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Geoana scrisoare Barroso, #Geoana Barroso Romania dezbatere , #senator
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Cel mai bun prieten si partener european al romanilor
Poza helios
helios
rank 1