Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Geoana: Institutiile publice trebuie sa justifice cum au cheltuit banii de la buget

Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:43
1294 citiri
Geoana: Institutiile publice trebuie sa justifice cum au cheltuit banii de la buget
Foto: Antena 3

Institutiile si autoritatile publice si centrale din Romania vor fi nevoite sa justifice modul in care au cheltuit banii de la buget, in perioada 2004-2010.

"In premiera, se va face solicitarea catre insitutiile si autoritatile publice si centrale in Romania sa justifice modul in care s-a cheltuit banul public in ultimii 6 ani.

Am acceptat ca si anul 2004, an cu guvernare PSD, sa faca obiectul unui examen de cheltuire de bani publici", a declarat, marti, seful Senatului, Mircea Geoana.

Datele vor fi studiate impreuna cu Institutul National de Statistica, iar presa si ONG-urile vor putea sa "fructifice aceste informartii, legate de licitatii, achizitii publice".

"In ultimii ani de zile am investit de trei ori mai multi bani pentru sanatate si lucurile merg prost, de cinci ori mai multi bani in educatie si lucrurile merg prost, mai multi bani la ministerul transporturilor. Daca vom avea colaborare si sprijin, am putea ca in urmatoarele luni sa venim cu o noi legi care sa aduca o eficienta a cheltuirii banului public", a mai spus Geoana.

In ceea ce priveste asumarea legii privind reducerile bugetare, Mircea Geoana a precizat ca trebuie sa se analizeze daca exista loc de "amendamente" sau nu.

"Vom decide azi, in sedinta reunita a celor doua camere, cu privire la angajarea raspunderii. In premiera avem de a face cu doua proiecte de legi care nu au acordul CES-ului si se invoca un articol din Constitutie legat de ordine si siguranta nationala. Trebuie sa vedem daca exista loc de amendamente sau nu, vom vorbi asta cu premierul saptamana vitoare.

Avem o procedura regulamentara pe care trebuie sa o respectam: 3 zile de amendamente, 3 zile pentru motiunea de cenzura, maxim 5 zile dezbaterea in Parlament. Este fara precedent sa ai o angajare de raspundere de acest fel", a conchis Geoana.

In ceea ce priveste cheltuielile parlamentarilor, seful Senatului sustine ca se pot face anumite economii.

"Va trebui sa ne incadram in tinta bugetara pe care o avem, dar exista si nevoia ca Parlamentul sa aiba o minima cheltuiala, altfel parlamentarii ar sta acasa si ar face politica prin corespondenta.

Ceea ce a propus domnul Basescu, introducerea in strategia de siguranta nationala, de buna sau proasta guvernare, este un lucru abosolut necesar. Un concept de proasta guvernare va fi incadrat in notiunea de risc national", a mai spus acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mircea Geoana institurii publice, #bani publici , #senator