Geoana: Kover Laszlo este doar un pion, un executant al unui plan

Marti, 05 Iunie 2012, ora 22:29
3169 citiri
Geoana: Kover Laszlo este doar un pion, un executant al unui plan
Foto: Antena 3

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Mircea Geoana, crede ca presedintele Parlamentului maghiar, Kover Laszo, este doar un pion, mentorul sau fiind premierul Viktor Orban.

"Kover nu este decat un pion, este un executant al unui plan, adevaratul sau mentor este premierul tarii vecine. Cred ca este preferabil sa spunem lucrurilor pe nume, cred ca ce a spus premierul Ponta astazi poate sa fie luat in considerare", a declarat Geoana, marti seara, la Antena 3.

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat, marti, ca presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, ar putea fi declarat persona non grata in Romania.

Ponta: Presedintele Parlamentului ungar ar putea fi declarat persona non grata

Ponta l-a acuzat pe oficialul ungar ca se implica in campania electorala dintr-o alta tara, fiind "de partea unei forte politice extremiste". "Este o situatie profund anormala", a sustinut premierul.

Senatorul Mircea Geoana a mai spus ca s-a incercat si s-a reusit transformarea unei relatii complicate, romano-maghiare, intr-o relatie de parteneriat, dar si ca de stabilitatea relatiei romano-maghiare depinde stabilitatea intregii regiuni central si sud-est europene.

Totodata, Geoana a condamnat declaratiile liderilor PCM, fiind de parere ca mesajul acestora este unul "exaltat, ultranationalist, unul periculos". Presedintele Comisiei de Politica Externa a atentionat si in legatura cu o limita de rabdare, de calm si de diplomatie pe care a dobandit-o Romania in ultima perioada.

Presedintele Parlamentului ungar a revenit in Romania - vezi ce spune

Senatorul independent a mentionat si ca singurul loc in care premierul Ungariei, Viktor Orban, poate merge pentru a avea un dialog "cat de cat civilizat" cand vine la Bucuresti, este Presedintia Romaniei, fiind de parere si ca s-ar fi impus o pozitie oficiala utila a Administratiei Prezidentiale, in acest caz.

"Ceea ce face presedintele Parlamentului ungar ascunde un plan care a incercat sa impinga limita cate putin, cate un pas. S-a intrat intr-o alta etapa, se vorbeste deschis de idolatrizarea unor oameni care au fost antiromani, nazisti", a explicat Geoana, care a cerut fermitate si prudenta, complentand ca "este un varf dintr-un plan care mi-e teama ca se va accentua, se va accelera".

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Vasile Blaga si Roberta Anastase, i-au trimis o scrisoare omologului lor de la Budapesta, Kover Laszlo, prin care i-au solicitat sa nu mai efectueze vizita in Romania programata pentru ziua de marti, 5 iunie.

Kover Laszlo, care este si presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar din Romania, a fost rugat de cei doi oficiali romani sa isi amane vizita pana dupa alegerile locale din 10 iunie.

Oficialul maghiar avea programate in Romania o serie de vizite electorale in judetul Mures, unde trebuia sa viziteze opt localitati alaturi de candidati ai Partidului Civic Maghiar.

Blaga si Anastase ii cer sefului Parlamentului Ungariei sa nu mai vina in Romania

Presedintele Parlamentului maghiar a provocat un scandal diplomatic intre Romania si Ungaria, dupa ce a criticat in termeni foarte duri autoritatile de la Bucuresti.

Kover Lazslo a declarat, in 27 mai, la Ohorheiu Secuiesc, dupa ce s-a decis amanarea ceremoniei de reinhumare a scriitorului nationalist maghiar Nyiro Jozsef, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa", care "a depasit limita comicului".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Geoana declaratii Kover Laszlo, #Kover Laszlo interzicere acces Romania , #senator