Geoana: Prioritara e criza, nu modificarea Constitutiei si Codurile (Video)

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 16:50
1350 citiri
Geoana: Prioritara e criza, nu modificarea Constitutiei si Codurile (Video)

Principala prioritate a Romaniei in acest moment este gestionarea crizei economice, in timp ce modificarea Constitutiei si aprobarea Codurilor penal si de procedura penala nu ard, a sugerat, sambata, presedintele Senatului Mircea Geoana.

Potrivit lui Mircea Geoana, Romania are nevoie de adoptarea urgenta a unor masuri menite sa reduca efectul crizei economice: modificarea Codului Fiscal, prin reducerea masiva a taxelor pe care romanii sa le plateasca, adoptarea cat mai rapida a Legii salarizarii unice, care sa impuna o noua ordine in ierarhia sociala.

Descentralizarea, inclusiv cea financiara catre comunitatile locale din Romania, reformarea Parlamentului, reducerea cheltuielilor la nivelul Parlamentului si continuarea reformei in Justitie sunt alte nevoi de care Romania are nevoie in aceasta perioada, a explicat Geoana.

Mircea Geoana a adaugat ca o alta necesitate a Romaniei este "gasirea unei noi arhitecturi institutionale privind problematica europeana, inclusiv absorbtia de fonduri europene", cat si dezvoltarea in Parlament a unei strategii energetice a tarii noastre, un raspuns la independenta energetica a tarii.

Pe de alta parte, modificarea Constitutiei si intrarea in vigoarea a Codurilor penal si de procedura penala, promovate de presedintele Traian Basescu si asumate de PD-L, mai pot astepta: "Revizuirea Constitutiei este importanta, insa este mai putin importanta decat raspunsul la criza. Trebuie sa urmeze o cadenta logica, ultima etapa de dupa un proces de reforma, de descentralizare. Ar fi preferabil dupa alegerile prezidentiale".

In ceea ce priveste Codurile, Mircea Geoana a subliniat ca "aceste coduri sunt importante pentru Romania si pentru cei de la Bruxelles si procedura trebuie accelerata in Parlament. E important sa ne grabim, dar ar fi nejustificat sa jertfim populatia".

"Este clar in acest moment ca trebuie facuta reforma Parlamentului. Venim cu cateva inovatii cu privire la modul de lucru al Parlamentului. In primul rand se impune un raport anual al fiecarui parlamentar, pentru ca fiecare cetatean sa stie care este contributia, prezenta si raspunsul pe care Parlamentarii tarii il au fata de cei pe care ii reprezinta in Parlament", a mai spus Mircea Geoana.

Totodata, liderul PSD a explicat ca este nevoie de introducerea institutiei raportului in Parlamentul Romaniei: "vom avea o dezbatere extrem de interesanta cu privire la reforma Parlamentului. Este necesar un raport anual al Parlamentului si al fiecarui parlamentar, pentru a se sti care a fost contributia si prezenta lor.

S-a venit cu ideea infiintarii institutiei Raportorului in Rarlamentul Romaniei, care sa asigure inclusiv transportul de la o camera la alta a rapoartelor de legi", a mai precizat Mircea Geoana dupa o sedinta cu grupurile parlamentare ale Aliantei PSD-PC la Sinaia.

PSD nu are inca candidat la presedintie

In cea ce priveste candidatul PSD la alegerile prezidentiale, Geoana a anuntat ca va avea loc "o competitie interna, care sa ne dea un candidat, cu care sa castigam in 2009", insa a refuzat sa precizeze care sunt politicienii care ar putea intra in competitia pentru functia de "candidat la Cotroceni".

In legatura cu alegerile pentru Parlamentul European, Geoana a spus ca dezbaterea publica in acest sens va fi lansata in interiorul partidului odata cu alegerile interne, care incep pe 15 februarie.

Presedintele Senatului s-a declarat atat de multumit de rezultatul intalnirii liderilor PSD si PC la Sinaia, incat a hotarat sa existe o intalnire lunara a CEX, a grupurilor parlamentare si a grupului ministerial.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mircea Geoana, #Basescu Constitutie, #Cod penal, #Cod Procedura Penala , #senator