Geoana: Privatizarea Petrom, un "experiment" din care statul pierde

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 13:47
1129 citiri
Geoana: Privatizarea Petrom, un "experiment" din care statul pierde

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine intr-un comunicat de presa, ca vanzarea actiunilor Petrom pe Bursa reprezinta un "experiment" din care statul va pierde pe termen lung, avand in vedere subevaluarea actiunilor in raport cu pretul barilului, care a crescut de 7 ori din 2004.

Presedintele Senatului sustine ca operatiunea de tranzactionare pe Bursa a 9,84% din actiunile Petrom reprezinta o premiera in Romania care ar fi trebuit pregatita mai amanuntit.

"Prima, si cea mai importanta, intrebare este legata de oportunitate. Este Romania intr-o situatie financiara atat de dificila incat trebuie sa-si vanda activele? Grecia, aflata intr-o criza financiara majora, va privatiza OTE, dar este si Romania in aceeasi situatie? Aceasta intrebare este cu atat mai importanta cu cat resursele de petrol si gaze sunt deosebit de pretioase in acest moment, iar privatizarea a aproape 10% dintr-o mare companie de petrol ti gaze este o decizie riscanta in contextul in care resursele sunt limitate", spune Geoana in comunicatul de presa.

De asemenea, Geoana atrage atentia aspra pretului maxim la care se estimeaza ca vor fi vandute actiunile Petrom.

"Sistemul 'primul venit, primul servit' are deficientele sale. Este adevarat ca pretul cerut este putin mai mare decat pretul actual de pe piata, dar la fel de adevarat este ca acum se tranzactioneaza mai putine actiuni. Pretul cerut ar evalua intreaga companie la circa 6 miliarde de euro, deci de 5 ori mai mult decat la privatizarea initiala din 2004, in conditiile in care pretul barilului de petrol a crescut de 7 ori si compania a beneficiat de investitii.

Suma pe care o va obtine statul va echivala cu suma pe care o obtinea din profit in trei ani de functionare, iar in plus statul roman putea pastra si actiunile", mai explica presedintele Senatului.

Totodata, Geoana sustine ca "folosirea unui pret maxim de vanzare este o tehnica nemaiintalnita care reteaza statului posibilitatea de a incasa mai multi bani".

Consortiul condus de banca de investitii Rennaissance Capital va demara de luni oferta de vanzare pe bursa a 9,84% din actiunile OMV Petrom detinute de statul roman (5.573.780.260 actiuni), pretul maxim de vanzare fiind stabilit la 0,4600 lei/actiune, potrivit unui raport transmis BVB.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...