Geoana: Romania, perfect indreptatita sa interzica accesul politicienilor ca seful parlamentului ungar

Marti, 05 Iunie 2012, ora 21:00
2188 citiri
Geoana: Romania, perfect indreptatita sa interzica accesul politicienilor ca seful parlamentului ungar
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, considera ca autoritatile romane ar fi perfect indreptatite sa ia masuri de interzicere a prezentei pe teritoriul sau a unor politicieni cu astfel de atitudini periculoase si revizioniste precum Laszlo Kover.

"Gesturile si declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, reprezinta atat o forma de deturnare a atentiei publice maghiare si europene de la problemele interne ale tarii, dar, si mai periculos, conturul unei politici coerente bazate pe retorica revizionista. Ceea ce domnul Kover si mentorii sai nu vor sa inteleaga este ca buna relatie dintre Romania si Ungaria este cheia stabilitatii in Europa Centrala si de Sud-Est.

Suntem martorii unui moment de cumpana si de testare a unui parteneriat serios care a fost construit cu mari eforturi de ambele parti vreme de mai mult de doua decenii. Faptul ca, prin atitudini si gesturi revizioniste, acest parteneriat este supus unui atac sistematic este o problema care depaseste cadrul national si devine europeana", considera senatorul, intr-un comunicat de presa.

"Consider ca prezenta domnului Kover si a altor politicieni maghiari in campania electorala din Transilvania are in mod clar ca tinta destabilizarea comunitatii maghiare din Romania si pune sub semnul intrebarii prezenta acestei comunitati in viitorul Parlament de la Bucuresti. Gesturile si vizitele lui Laszlo Kover in Romania s-au concentrat nu pe sustinerea unor candidatii pentru alegerile locale, asa cum poate ar fi fost normal, ci pe promovarea unor figuri acuzate de anti-semitism, anti-romanism si fascism sau pe aducerea de insulte unor institutii ale statului roman.

In spatele gesturilor domnului Kover se ascunde o gandire ingust politica si vadit anti-europeana, conform careia atomizarea comunitatii maghiare si lipsirea ei de reprezentare parlamentara va conduce la radicalizare. Scopul domnului Kover si al celor care ii impartasesc opiniile depaseste interesul strict electoral. El vizeaza de fapt incurajarea crearii in Romania a unui echivalent pentru Jobbik, partid maghiar de extrema dreapta, astfel provocand daune ireparabile intereselor comunitatii maghiare din Romania si parteneriatului romano-ungar, precum si adancind vulnerabilitatea regiunii noastre in fata crizei prelungite de la periferia zonei Euro si non-Euro", acuza Geoana.

El ar considera indreptatita declararea ca persoana non-grata a unor politicieni cu asemenea atitudini. "In absenta unui raspuns convingator al oficialilor de la Budapesta de delimitare de gesturile si declaratiile presedintelui Parlamentului ungar, autoritatile romane ar fi perfect indreptatite sa ia masuri de interzicere a prezentei in Romania, pe perioada campaniei electorale, a unor politicieni cu astfel de atitudini periculoase si revizioniste. Un gest diplomatic ferm al Romaniei, explicat corect oficialilor din Ungaria si europeni, ar putea fi o solutie de a pune capat acestui sir de provocari si escaladari care sunt parte a unui plan revizionist si nationalist al unor politicieni de la Budapesta, in dispretul bunelor relatii care au caracterizat Romania si Ungaria in ultimii 22 ani", mai arata sursa citata.

"Ca presedinte al Comisiei de Politica Externa din Senatul Romaniei, imi rezerv dreptul de a transmite catre organizatii si institutii, europene si internationale, o informare completa cu privire la atitudini precum cea a lui Laszlo Kover si a altor politicieni si oficiali maghiari, in ideea in care riscurile comune la nivel regional si european trebuie tratate de o maniera rapida si comuna, pentru a prezerva ceea ce am obtinut atat de greu dupa 1989 - pace, stabilitate si respect pentru drepturile omului in Europa", conchide Mircea Geoana.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marti dupa-amiaza, la Targu Mures, urmand sa faca o vizita neoficiala de cateva zile in Transilvania. El va participa la actiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al carui presedinte de onoare este. La sosire, a spus ca nu regreta afirmatiile despre statul roman si ca nu-si va cere scuze.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Mircea Geoana Laszlo Kover , #senator