Geoana: Trebuie sa acceleram acordul cu Finlanda impotriva imigratiei ilegale

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 15:36
1301 citiri
Geoana: Trebuie sa acceleram acordul cu Finlanda impotriva imigratiei ilegale
Foto: Romania Libera

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat duminica, dupa o intalnire cu omologul sau finlandez, Eero Heinaluoma, ca Romania trebuie sa accelereze incheierea acordului bilateral pe crima organizata si imigratie, dar si sa adopte prin lege o strategie de incluziune sociala a rromilor.

"Suntem un pic mai optimisti, din expunerea facuta de domnul presedinte (al parlamentului finlandez, n.r.), subiectul Schengen si Romania nu este un subiect care sa fie atat de iritant pe scena publica si in opinia publica finlandeza. Exista elemente de sensibilitate, dar nu atat de mari incat sa umbreasca o viziune mai ampla cu privire la viitorul Europei si la modelul de colaborare dintre tarile noastre", a declarat Geoana la finalul intrevederii cu Eero Heinaluoma.

Presedintele Senatului a vorbit despre necesitatea promovarii prin parlament a unui act normativ care sa prevada strategia de incluziune sociala a rromilor.

"Am discutat despre obligatia pe care Romania o are, ca in ceea ce priveste integrarea sociala a populatiei rrome, sa avem raspunsuri mult mai clare si mai convingatoare. Acest lucru este important pentru noi ca societate, aceasta e important si pentru partenerii nostri din Europa.

De aceea, am sugerat si vom solicita Guvernului Romaniei ca aceasta mult discutata si mult intarziata strategie cu privire la incluziunea sociala a populatiei rrome in tara noastra sa fie adoptata prin lege in Parlamentul romanesc, astfel incat, indiferent de guvernul care vine, indiferent de fluctuatiile acestui subiect care este sensibil si in tara, si in strainatate, sa existe predictibilitate, resurse si eficacitate in rezolvarea acestui subiect deosebit de sensibil", a explicat Geoana.

De asemenea, el a insistat asupra accelerarii procesului de incheiere a acordului bilateral romano-finlandez cu privire la lupta impotriva crimei organizate si a imigratiei ilegale.

"Cred ca acest instrument ar fi un argument si in opinia publica, si parlamentul finlandez, aratand ca si partea romana intelege ca avem o obligatie in a lupta impotriva crimei organizate, inclusiv masuri mai energice cu privire la un numar limitat de cetateni romani care practica cersetoria in orasele Finlandei", a mai spus Geoana.

Totodata, presedintele Senatului a mai vorbit despre colaborarea romano-finlandeza si un eventual transfer de expertiza in ceea ce priveste apararea frontierelor, unde obiectivul Romaniei depaseste chestiunea aderarii la spatiul Schengen. "Pentru ca cel mai mare risc pentru Romania si pentru Europa este situatia in care mafia de la rasarit si-ar putea da mana cu cea din occident, peste teritoriile noastre", a argumentat Geoana necesitatea fortificarii frontierelor.

Geoana a mai punctat ca decizia Finlandei in ceea ce priveste pozitia adoptata in cazul Schengen, dar si retragerea Nokia de la Jucu, au creat un moment mai delicat in relatia bilaterala si au adus o reactie emotionala in spatiul public.

Presedintele Senatului a mai mentionat ca a discutat cu omologul sau si despre schimburile comerciale.

"Plecarea Nokia nu trebuie sa fie un semnal de dezangajare a capitalului finlandez in economia romaneasca, asa cum schimburile comerciale bilaterale sunt inca modeste, credem ca am putea sa gasim solutii de incurajare a investitiilor si comertului bilateral", a spus Geoana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Geoana Romania aderare Schengen, #Romania Finlanda imigratie ilegala, #Romania crima organizata, #Geoana omolog finlandez , #senator
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Texte de complezenta ale domnului Mircea Geoana! Domnia sa va trebui