Iliescu, despre revocarea lui Geoana: Sper sa aiba inteligenta minima necesara sa accepte

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:10
2979 citiri
Iliescu, despre revocarea lui Geoana: Sper sa aiba inteligenta minima necesara sa accepte
Foto: Arhiva

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni, dupa ce conducerea PSD a luat decizia inlocuirii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, ca spera ca acesta va avea "inteligenta minima necesara" de a accepta aceasta decizie fara a crea probleme suplimentare partidului si USL.

Asaltat de jurnalisti dupa sedinta BPN a PSD si inainte ca grupul senatorilor social-democrati sa ia decizia finala in ceea ce il priveste pe Geoana, Ion Iliescu a refuzat sa faca declaratii cu privire la ceea ce s-a discutat in partid, spunand ca este de datoria presedintelui Victor Ponta sa faca declaratiile oficiale.

Iliescu le-a dezvaluit insa jurnalistilor ca, pentru a evita riscul ca PSD sa piarda functia de presedinte al Senatului, s-a decis sa nu se mearga pe vacantarea acestei functii, ci pe o rocada intre Mircea Geoana si presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean, acesta fiind subiectul intalnirii grupului de senatori PSD.

"Pe aceasta cale mergem, se face o rocada(...)Este dreptul acestui partid", a sustinut Ion Iliescu.

Intrebat ce s-ar intampla in cazul in care Mircea Geoana nu ar fi de acord cu aceasta decizie a partidului, Iliescu a raspuns: "Sper sa aiba inteligenta minima necesara pentru asa ceva".

Mircea Geoana, inlocuit de la sefia Senatului - vot in unanimitate in PSD

Daniel Barbu: Ori e o miscare absolut prosteasca, ori e un calcul bine pregatit si negociat

Analistul politic Daniel Barbu a declarat la B1 TV ca liderii USL ori sunt iresponsabili si nu inteleg ca risca sa piarda a doua functie in stat, ori au negociat inainte cu PDL, dand la schimb altceva, nu se stie ce.

"Daca nu sunt complet iresponsabili, si-or fi facut niste calcule pe care noi nu le cunoastem(..) Din aritmetica senatoriala, daca se ajunge la vot Mircea Geoana ar trebui inlocuit de un pedelist", a declarat Daniel Barbu, remintind ca PSD a mai facut aceasta greseala in 2005, cand l-a schimbat pe Adrian Nastase de la sefia Camerei Deputatilor si a pierdut-o in fata liberalului Bogdan Olteanu.

"Nu cred ca PDL va rata ocazia de a-si pune unul dintre oameni in functie, daca ea va ramane vacanta prin retragerea increderii lui Mircea Geoana(...) In Constitutie, mandatul de presedinte al celor doua camere parlamentare e pe durata de viata a celor doua camere. Mircea Geoana poate invoca Constitutia, se va cere consultarea Curtii Constitutionale, iar daca el trece la UNPR cu siguranta ii va da dreptate", a explicat Daniel Barbu cat de riscanta este decizia PSD de a-i retrage increderea lui Mircea Geoana.

In opinia sa, nu exista decat doua variante: "Ori e o miscare absolut prosteasca, ori e un calcul bine pregatit si negociat cu PDL. E posibil ca PSD sa fi negociat cu PDL schimbarea".

In acest moment, Puterea are in senat 4 voturi in plus fata de Opozitia din care face parte si Mircea Geoana.

Citește și:
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Guvernul a aprobat marţi, 29 noiembrie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela...
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 29 noiembrie, decretele de eliberare din funcţie a 36 de magistraţi, între care Adina Florea - inspector judiciar la Inspecţia Judiciară - şi de...