In ce conditii poate fi revocat din functie presedintele Senatului

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 16:24
3467 citiri
In ce conditii poate fi revocat din functie presedintele Senatului
Foto: Arhiva

PSD a decis luni sa il revoce pe Mircea Geoana din functia de presedinte a Senatului. Potrivit regulamentului de ordine interioara revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

Daca s-a intrunit numarul necesar de senatori, cererea de revocare poate fi facuta doar in cazul in care presedintele a incalcat prevederile Constitutiei sau prevederile regulamentului Senatului sau ale regulamentului sedintelor comune.

Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent, dupa care se prezinta in plenul Senatului. Daca propunerea de revocare este aprobata prin votul secret al majoritatii senatorilor, functia de presedinte devine vacanta si, imediat, se organizeaza alegeri.

In cazul in care se vor organiza alegeri pentru un nou presedinte al Senatului, acesta va fi ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere.

Va fi declarat presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor.

Regulamentul Senatului mai prevede ca pe perioada vacantei functiei de presedinte al Senatului, atributiile acestuia vor fi indeplinite de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.

Dupa alegerea unui nou presedinte al Senatului se renegociaza, daca este cazul, de indata, repartizarea celorlalte functii din Biroul permanent, procedandu-se potrivit dispozitiilor prezentului regulament, astfel incat noul Birou permanent sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.

Mircea Geoana, inlocuit de la sefia Senatului - vot in unanimitate in PSD

Senatorul Toni Grebla a declarat ca PSD risca sa piarda sefia Senatului, daca ii retrage sprijinul lui Mircea Geoana.

"Nu ar trebui sa dam vrabia din mana de pe cioara de pe gard. Partidul care a desemnat presedintele poate sa ii retraga sprijinul politic si face propunerea pentru a alege noul presedinte al Senatului. Insa ai nevoie de majoritatea votului senatorilor, adica 69 de voturi. In prezent noi nu avem o asemenea majoritate si riscam sa pierdem sefia Senatului", a declarat Grebla la Tvr Info.

PSD a decis luni sa il inlocuiasca din functia de presedinte al Senatului pe Mircea Geoana.

"Membrii Biroului Permanent al PSD au votat in unanimitate ca Mircea Geoana sa nu mai fie presedintele Senatului", a anuntat senatorul Titus Corlatean, care se pare ca este chiar cel care va prelua sefia Senatului.

Conducerea PSD ii va propune lui Mircea Geoana sa se retraga de bunavoie de la conducerea Senatului, iar in schimb sa preia conducerea Comisiei de politica externa a Senatului.

Regulamentul Senatului - contrazis de o decizie a CCR

Daca regulamentului Senatului spune ca revocarea se poate face doar daca s-a intrunit votul a jumatate plus unu din numarul senatorilor, o decizie luata de CCR, in 2005, spunea ca masura este neconstitutionala.

In decizia in cauza (601/14 noiembrie 2005) Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de parlamentarii PSD si PRM in 2005 referitoare la procedura de revocare a presedintelui Senatului. Astfel, CCR a decis ca articolul 31, aliniatele 1 si 2 contravin legii fundamentale, in conditiile in care acestea prevedeau ca revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una din urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune. De asemenea, si prevederea care spune ca revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor a fost declarata neconstitutionala, informeaza NewsIn.

Curtea a interpretat la acel moment ca "votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica".

"Aceasta inlocuire se poate face numai cu o persoana din acelasi grup parlamentar, care nu-si poate pierde dreptul la functia de presedinte, dobandit in virtutea rezultatelor obtinute in alegeri, respectandu-se principiul configuratiei politice", mai preciza CCR.

Judecatorii CCR mai sustineau ca inlocuirea unui reprezentant al unui partid de catre un reprezentant de alta culoare politica ar reprezenta o sanctiune "colectiva" aplicata intregului grup.

"Neobservarea principiului mentionat si instituirea posibilitatii alegerii unui nou presedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinta ca sanctiunea aplicata presedintelui Senatului, revocat din functie, sa se extinda asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constitutia Romaniei nu permite aplicarea unei asemenea sanctiuni cu caracter colectiv", explica judecatorii in expunerea deciziei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#regulament Senat inlocuire presedinte, #Mircea Geoana suspendat presedintele Senatului , #senator