Lupta pentru schimbarea lui Geoana - ce spun greii PSD si Puterea

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:59
5552 citiri
Lupta pentru schimbarea lui Geoana - ce spun greii PSD si Puterea

Conflictul dintre Mircea Geoana si conducerea PSD, care a incercat sa-l schimbe din fruntea Senatului si care doreste acum excluderea sa, a continuat si marti, dar fostul lider social-democrat ramane, deocamdata, in functie.

In schimb, el ar putea fi dat afara din partid, in conditiile in care Victor Ponta a cerut, oficial, excluderea sa din PSD.

De partea cealalta, liderii PDL au anuntat ca, in ciuda a ce spune presedintele PSD Victor Ponta, PDL nu vrea sa-l pastreze pe Geoana la presedintia Senatului si ca va vota pentru inlocuirea sa.

Il revoca pe Geoana sau nu?

Victor Ponta s-a contrazis si cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, spunand ca nu s-a renuntat la revocarea lui Geoana.

"Doresc sa reiterez pozitia PSD fata de evenimentele de luni, pozitie pe care o transmit ca presedinte al PSD: decizia de luni a BPN, luata cu unanimitate de voturi, precum si decizia luata de grupul senatorial nu se vor schimba.

Domnul Ion Iliescu si domnul Adrian Nastase au exprimat pozitii personale, dar eu voi pune in aplicare deciziile luate luni, fara niciun fel de schimbare. Anume, continuarea demersurilor de inlocuire a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean in functia de presedinte al Senatului si sanctionarea domnului Geoana pentru nerespectarea deciziilor luate de forurile statutare ale partidului", a declarat liderul social democrat pentru Mediafax.

"Geoana ramane la sefia Senatului", anuntase presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

La randul sau, Adrian Nastase a afirmat ca, deocamdata, s-a renuntat la acest plan, mai ales ca miscarea ar presupune o decizie a Curtii Constitutionale, pe care o acuza ca e dominata de Putere si ar da un rezultat contra Opozitiei.

"A fost un test din care fiecare va trage concluziile sale. E foarte clar ca nu va exista o miscare ulterioara, dupa ce PDL a anuntat foarte clar ca nu va sprijini o rocada cu cineva de la noi, evident, nu se va face mutarea urmatoare.

Ramane un al doilea plan, care urmeaza sa fie discutat. Lucrurile depind si de domnul Geoana si de partid", a spus presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

Nastase: Nu mergem mai departe cu schimbarea lui Geoana la Senat

Anterior, presedintele PSD, Victor Ponta, afirmase ca, in opinia sa, PSD trebuie sa aiba functia de presedinte al Senatului, chiar daca se renunta la Geoana.

"Eu m-am uitat in decizia Curtii Constitutionale care spune ca grupul care are functia de presedinte poate sa-l inlocuiasca cu alt membru. Si-a pierdut sprijinul politic, nu poti sa ramai presedinte daca nu te sprijina nimeni.

Cei de la UNPR si PDL s-au batut sa ramana domnul Geoana in functie. Va rog sa va uitati la ce ati vazut ieri in sala. Nu (mai are loc in PSD -n.red). In momentul in care nu respecti o decizie de partid si te aliezi cu cei de la putere, nu poti fi la putere si in opozitie", a afirmat Ponta.

"Sa fie sanatos!", i-a transmis Geoana, la aflarea vestii.

PDL vrea functia

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma ca PDL va vota pentru schimbarea lui Mircea Geoana din functie, in conditiile in care acesta are multe sa-si reproseze.

"Nu exista nicio negociere intre PDL si Mircea Geoana. A obstructionat in mod evident lucrarile Senatului. Vom da un vot evident ca sa fie dat jos din functie", a spus Oltean la B1 TV.

Oltean: PDL va sprijini PSD ca sa il revoce pe Mircea Geoana

Geoana, propus pentru excludere

Presedintele PSD, Victor Ponta, a cerut, marti, Comisiei de Integritate Morala si Arbitraj a partidului excluderea presedintelui Senatului, Mircea Geoana.

"Trebuie sa respectam statutul. Intrebati-l pe domnul Sova, pentru mine subiectul este inchis. Eu sunt membru de partid si fiecare membru trebuie sa respecte partidul. Exista prevazute de lege (sic!) sanctiuni",a spus Ponta imediat dupa ce a facut solicitarea.

Ponta cere excluderea lui Geoana din PSD

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru Antena 3, ca nu crede ca s-a cerut excluderea, ci doar o discutie privind comportamentul lui Geoana.

"El (Geoana - n. red.) a facut o declaratie ca nu paraseste partidul, ci vrea sa fie un om activ. Nu cred (Ponta - n. red.) ca a propus excluderea, ci a propus o discutie in BPN", a opinat fostul sef de stat.

Ion Iliescu afirma, cu doar doua ore inainte, pentru Ziare.com, ca nu se pune problema excluderii lui Mircea Geoana din PSD, in ciuda faptului ca presedintele PSD, Victor Ponta, anunta ca au inceput procedurile pentru ca acesta sa fie dat afara.

"Nu se pune problema excluderii. Nu e nicio formalitate. A fost o incercare de a face o rocada intre niste pozitii in cadrul Senatului detinute de partid. Daca nu se poate rezolva prin aceasta cale...", a spus Iliescu.

Iliescu: Nu se pune problema excluderii lui Geoana

Geoana, pus in fata a doua sanctiuni posibile din partea PSD: Excluderea sau suspendarea pe un an

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, poate fi sanctionat de conducerea PSD prin doua modalitati pe care statutul partidului le prevede in cazul unei "abateri de la prevederi statutului" ori a unui comportament care a adus "grave prejudicii partidului" - fie excluderea din PSD, fie suspendarea.

Statutul PSD prevede ca membrii de partid pot fi sanctionati prin avertisment, suspendare pe timp limitat din functia detinuta in interiorul partidului, retragerea sprijinului politic permanent sau temporar, excluderea, sau suspendarea pe o perioada intre 6-12 luni din calitatea de membru al PSD.

In situatia in care conducerea PSD considera potrivita masura exlcuderii lui Geoana, urmeaza a fi convocat Comitetul Executiv National, care poate adopta propunerea facuta de catre Comisia de Arbitraj cu doua treimi din numarul membrilor acestui for. In acest context, Geoana ar pierde calitatea de membru al PSD, fapt care ar deterimina in mod formal o pierdere a functiei de presedinte al Senatului.

In situatia in care conducerea PSD ar opta pentru o sanctiune privind suspendarea lui Geoana din PSD, conducerea Senatului i-ar putea ramane fostului lider al PSD. La sfarsitul lui 2010, Geoana a mai fost suspendat din calitatea de membru al PSD pentru 6 luni de zile, masura care si-a incetat aplicarea in luna iunie 2011.

In acest context, daca Geoana ar fi sanctionat de aceasta data cu o suspendare pe un an de zile, ar fi pus in situatia ca la urmatoare alegeri parlamentare sa nu poata candida din partea PSD pentru un nou mandat. In mod formal, fostul lider al PSD ar trebui sa faca pasul in afara partidului, prin demisie, si sa candideze la parlamentare fie din partea altui partid, fie ca independent

PSD a vrut sa-l schimbe

Fostul conducator al PSD, Mircea Geoana, a fost propus, luni, pentru inlocuirea din functia de presedinte al Senatului chiar de catre conducerea centrala a partidului, la capatul unui conflict de aproximativ un an cu actualul lider, Victor Ponta.

Geoana, executat de PSD, nu se lasa dat jos de la Senat - cum a ajuns aici si ce urmeaza

Senatorul PSD Ilie Sarbu a anuntat in plenul Senatului decizia partidului de a-l inlocui pe Geoana de la sefia camerei superioare. Au urmat vociferari si rumoare in sala de sedinta. Geoana, de la prezidiu, a precizat: "sa fie consemnata ilaritate in sala".

La propunerea PDL, Geoana a suspendat sedinta si, cum la 6 se termina programul, toti senatorii au plecat acasa fara sa ia vreo decizie, asa incat Mircea Geoana ramane, mai departe, al doilea om in stat.

#schimbare Geoana Senat, #Geoana PSD Senat, #Geoana presedinte Senat , #senator