Melescanu: E putin probabil ca PSD sa pastreze sefia Senatului

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 11:21
1105 citiri
Melescanu: E putin probabil ca PSD sa pastreze sefia Senatului
Foto: Arhiva

"Este greu sa avem un presedinte independent al Senatului", spune senatorul PNL, Teodor Melescanu, dupa ce actualul sef al Camerei superioare, Mircea Geoana, a fost exclus din PSD. Melescanu crede in acelasi timp ca e "putin probabil" ca PSD sa pastreze functia respectiva, daca se va ajunge la un vot in Senat, unde Puterea are un plus de trei voturi.

Intrebat, la Rfi, "ce se va intampla cu functia de presedinte al Senatului, acum, dupa ce Mircea Geoana a fost exclus din PSD", Teodor Melescanua raspuns:

"Exista doua posibilitati. Prima este ca domnul Geoana, in urma deciziei de excludere si bazandu-se si pe prevederile din regulamentul Senatului, sa renunte la aceasta functie si sa se deschida succesiunea, functia sa devina vacanta. PSD-ul evident o sa propuna un candidat, noi evident o sa-l sprijinim, dar pana la urma vom ajunge la aritmetica parlamentara, unde majoritatea are un mic avans de trei voturi. Asta este o varianta.

A doua varianta posibila este ca Mircea Geoana folosind si alte prevederi sa conteste si sa nu paraseasca functia, ceea ce probabil ca va duce la o perioada de contestari, in care se vor implica toate mijloacele posibile pentru batalia la presedintie. Aceasta chestiune ar crea probleme si Senatului, dar mai ales ar crea probleme aliantei noastre. Sigur, regretam ca s-a intamplat asa, dar ca membri ai aliantei, sigur ca suntem preocupati de ce se va intampla in continuare".

Melescanu ia in calcul si posibilitatea ca Mircea Geoana sa ramana presedinte al Senatului ca independent.

"Ar fi o varianta care vine in contradictie cu prevederile Statutului, dar in acelasi timp, s-ar putea folosi si alte prevederi referitoare la stabilitate, prevederea din Constitutie ca presedintele Senatului e ales pe patru ani. Cred ca e greu sa avem un presedinte al Senatului care sa fie independent. Se poate insa sa fie asumat de catre alte formatiuni politice si atunci se poate proceda la o vacantare si la o alegere, dar care sa priveasca aceeasi persoana", spune Melescanu.

"Din punctul meu de vedere, sefia Senatului s-a impartit pe baza negocierilor dintre PSD si PDL, atunci cand au fost impeuna la guvernare si s-a hotarat ca PD-ul sa ia Camera Deputatilor, iar PSD-ul sa ia Senatul. Dar daca se pastreaza termenii acestei intelegeri, atunci da, ar trebui sa ramana PSD-ului. (...) Singura problema delicata este ca pana la urma se ajunge la un vot, presedintele Senatului trebuie sa fie ales, nu se poate face un transfer fara un vot. Aritmetica parlamentara ne arata ca la ora actuala, coalitia guvernamentala are trei voturi in plus, ceea ce face putin probabila o asemenea varianta", a adaugat acesta.

Citeste mai multe despre pe Melescanu: E putin probabil ca PSD sa pastreze sefia Senatului pe RFI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Mircea Geoana Senat, #Geoana exclus PSD Senat , #senator