Mircea Geoana: Cel mai greu ne va fi in 2013

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 21:46
3356 citiri
Mircea Geoana: Cel mai greu ne va fi in 2013

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a declarat miercuri ca Romania nu va ajunge in situatia Greciei, din punct de vedere al datoriilor suverane, insa ca cel mai greu ne va fi in 2013, cand avem un varf de plata.

Intrebat daca Romania poate ajunge in situatia Greciei, care are nevoie de un imprumut pentru a nu intra in incapacitate de plata, Mircea Geoana a exclus aceasta posibilitate.

"Din punct de vedere al riscului de datorie suverana nu, Romania are o datorie inca mica, insa creste in ritm galopant. Reteta aplicata de Fondul Monetar in Grecia seamana mult cu cea aplicata in Romania, insa trebuie sa spunem ca in absenta unor masuri reale de relansare economica riscam ca intr-un an, doi sau trei sa avem parte de aceleasi probleme. Cel mai greu va fi 2013, cand avem un varf de plata", a spus Mircea Geoana, la Realitatea TV.

Presedintele Senatului a adaugat ca, in opinia sa, masurile de asuteritate aplicate exclusiv, fara masuri de relansare, pot provoca inca o criza financiara prin slabirea economiei.

Mircea Geoana a afirmat ca, desi Guvernul grec a facut erori grave, raportand cifre false, merita pusa intrebarea daca efortul facut prin masurile de austeritate nu este unul prea mare, pentru un rezultat prea mic, si da exemplul Romaniei, care a aplicat masuri similare.

"Daca ne uitam la ce a aprobat parlametul grec si ce s-a intamplat cu Grecia, putem sa le spunem: uitati-va dupa doi ani, imprumutand 20 de miliarde de euro si aplicand masuri de austeritate, economia gafaie si nu se relanseaza. Se propune acel deceniu de austeritate, in care vor spune: 'mai strangeti, mai strangeti', si de fapt economia se sufoca, data viitoare vom fi tot mai greu de 'salvat' de statele europene", sustine Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a adaugat insa ca, in cazul in care Grecia ajunge la faliment, statele europene se vor confrunta cu mari dificultati, motiv pentru care "solidaritatea cu Grecia este un cadou pe care ni-l facem singuri".

"Grecia este o firimitura din problemele Europei", a precizat Geoana, adaugand ca solutia pentru criza ar fi disciplinarea finantelor publice, cuplata cu masuri de relansare economica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mircea Geoana, #Geoana 2013, #Geoana criza Grecia , #senator