Ziare.com

Mircea Geoana cere TVA redus la 5 la suta pentru agentul termic

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 15:44

   

Mircea Geoana cere TVA redus la 5 la suta pentru agentul termic
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a criticat decizia Guvernului de a elimina subventia la caldura si a precizat ca sustine propunerea legislativa prin care se va reduce la 5% TVA-ul pentru agentul termic.

Presedintele Senatului a precizat ca aceasta masura ar trebui compensata de o taxa de mediu si de un program de investitii si modernizare a sistemului de incalzire centralizata, care sa mearga in paralel cu masurile de eliminare a subventiilor, ca cetatenii sa nu aiba facturi la incalzire foarte mari.

"Nu cumva am putea gasi o formula de reducere, poate temporara, a TVA pana cand vom moderniza sistemul si il vom face mai suportabil din punct de vedere cost si pe ansamblul economiei nationale si venituri la buget sa ne inchidem pe plus si nu pe minus?", a declarat Mircea Geoana, in cadrul unei dezbateri organizate de catre Senatul Romaniei, in colaborare cu Asociatia Municipiilor din Romania.

Si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a spus ca eliminarea subventiei, fara alte masuri, va aduce costuri suplimentare administratiilor locale, care au contractat imprumuturi pentru sistemul centralizat de incalzire, inclusiv pentru proiecte cu finantare europeana care au se vor finaliza anul viitor, iar in lipsa subventiei, cetatenii de se vor debransa din sistemul centralizat, ceea ce va face ca investitia primariri sa devina ineficienta si astfel se vor irosi bani.

"Tot vorbim despre grija pentru cetatean. Grija pentru cetatean trebuie sa se manifeste si la nivel local, dar si la nivel national. La nivel national, prin reglementari generale care sa permita niveluliu local sa functioneze", a declarat Tudor Pendiuc.

El a declarat ca reprezentantii AMR, in cazul eliminarii subventiei la caldura, au cerut ca primariile care au un sistem de centralizat de incalzire si care au proiecte in curs de finalizare sa fie exceptate de la plafonarea imprumuturilor pe care le pot contracta.

TVA redus pentru combustibilul necesar centralelor termice

Si Pendiuc a precizat ca este pentru legea care prevede reducerea TVA pentru combustibilul necesar centralelor termice in regim centralizat de la 24% la 5%, care se afla deja in discutia Senatului.

"Primul argument: reducerea costurilor cu 15% pentru beneficiarii care utilizeaza sistemul de incalzire centralizata. Al doilea avantaj este constituit de scaderea cu 15% a costurilor pe unitate administrativ teritoriala aferite subventiei pentru energia termica in regim centalizat. Al treilea avantaj este ca fondurile disponibilizate din micsorarea cu 15% a subventiilor pentru energia termica ar putea fi utilizate pentru realizarea de investitii. Al patrulea avantaj: cresterea numarului de consumatori care folosesc sistemul centralizat de incalzire.

Aici sunt consecinte importante, eficientizam sistemul centralizat, pentru ca un numar mai mare de consumatori inseamna costuri mai mici, in plus se reduce poluarea prin reducerea emisiilor generate de centralele individuale. Al cincilea argument: scaderea cu 15% a costurilor din sarcina bugetului de stat in ceea ce priveste acordarea de ajutoare pentru consumatorii vulnerabili. Avem in vedere aici nu numai sa scaparea autoritatilor locale de povara, dar si usurarea poverii pe care o suporta statul", a aratat Tudor Pendiuc.

Presedintele Senatului si-a aratat disponibilitate de a sustine in fata reprezentantilor FMI, BM si CE, o solutie rationala, care poate sa insemne inclusiv modificari ale intelegerilor initiale cu institutiile internationale cu conditia ca solutia propusa sa fie coerenta si sa conduca la un rezultat pozitiv pentru toate partile.

Mircea Geoana a mai anuntat ca va ridica problema sistemului energetic si in cadrul audierii ministrului Economiei care urmeaza sa aiba loc la Senat, subliniind importanta laturii de implementare a strategiei energetice, capitol la care Romania este deficitar.

"Suntem campioni mondiali la numarul de strategii pe unitate de politica publica din Univers. Nu exista tara care sa aiba strategii mai multe decat Romania. La implementare si coerenta suntem mult in spatele pretentiilor noastre europene", a agaugat Geoana.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 633 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mircea Geoana cere

Cum le stie Mircica pe toate. El acum cere, cere, cere. Sa se faca, sa se dreaga. Dar intre 2000-2004 ce-a pazit impreuna cu tot PSDul ? Dar cat i-a sustinut pe liberali la guvernare intre 2006-2008, ce-a pazit ? Dar in 2009 cat intr-o sarcina de femeie, ce-a pazit ? Ce-mi mai place mie de astia care nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase.

 

A mai vrut sa dea

25000 eur pe cap de roman ce se intoatce, dar cat a guvernat neofifical cu tariceanu, au aruncat banii pe fereastra...
el tot ar da, ca nu da de la el...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor