Comisia de Integritate propune excluderea lui Geoana din PSD

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 14:37
8544 citiri
Comisia de Integritate propune excluderea lui Geoana din PSD
Foto: Antena 3

Comisia de Integritate a PSD a decis duminica, dupa o scurta sedinta, cu 43 de voturi pentru si 5 impotriva, sa propuna excluderea lui Mircea Geoana din partid.

Presedintele Comisiei, Dan Sova, a precizat la finalul sedintei ca urmeaza ca propunerea de excludere a lui Mircea Geoana sa fie inaintata Comitetului National Executiv al partidului, aceasta institutie fiind singura care are atributii in acest sens.

Dupa cum era de asteptat, sedinta Comisiei de Integritate nu a fost una linistita. La scurt dupa terminarea sedintei, o membra a comisiei de integritate a PSD, Mariana Negoita, a anuntat ca s-a decis excluderea lui Geoana din partid. Ea a spus ca totul a fost o mascarada pusa la cale de Ponta si Sova.

"Tot ce sa intamplat e o mascarada pusa la punct de Ponta cu Sova, s-au incalcat prevederile statutului in modul cel mai grosolan, s-a propus excluderea lui Geoana din partid. S-a incheiat sedinta comisiei cu propunerea sa fie exclus. S-a si votat, totul era foarte bine pregatit", a spus Mariana Negoita.

De altfel, Mircea Geoana nu a apucat sa participe la sedinta in care s-a decis la excluderea sa din partid. Decizia a fost luata la ora 14:00, inainte ca Mircea Geoana, invitat la sedinta pentru ora 14:15, sa fie audiat.

"Am vorbit cu domnul Sova si mi-a spus ca am venit prea tarziu", a spus Geoana declarandu-se "consternat".

Ziare.com a prezentat minut cu minut procedura sanctionarii lui Mircea Geoana

- "Decizia de astazi, 13 noiembrie 2011, a Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD este nula de drept din perspectiva Statutului PSD si reprezinta o nulitate absoluta din punctul de vedere al Legii Partidelor Politice, intrucat neaudierea partilor atrage nulitatea absoluta a deciziei. Fiind nula din toate punctele de vedere, decizia nu produce consecinte", sustine Mircea Geoana intr-un comunicat remis Ziare.com. El sustine ca formula in care s-a intrunit Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, cu 48 de membri, este nestatutara.

- Decizia Comisiei de Arbitraj a PSD de a propune Comitetului National Executiv al partidului excluderea sa din partid fost una previzibila, a declarat pentru Realitatea TV Mircea Geoana, sustinand ca toti cei in cauza - numindu-i aici pe Ponta si Sova - se autopronuntasera.

"Faptul ca si Sova si Ponta s-au antepronuntat cu privire la solutie si au vorbit cu gura plina e o forma de influentare a acestei decizii", a spus el. "Eu sunt extrem de neplacut surprins de maniera aceasta stalinista de a se proceda", a mai spus Seful Senatului.

Geoana: Sunt extrem de neplacut surprins de maniera aceasta stalinista de a se proceda

- Presedintele Comisiei de Arbitraj a PSD, Dan Sova, a confirmat ca forul pe care-l conduce a votat excluderea lui Mircea Geoana din PSD cu 43 de voturi "pentru" in si 5 impotriva. El a precizat ca va propune Comitetului National Executiv al partidului excluderea lui Mircea Geoana, aceasta institutie fiind singura care are atributii in acest sens.

Dan Sova: Propunerea de excludere a lui Geoana, inaintata CEx

- Mircea Geoana s-a aratat "consternat" de propunerea Comisiei de Integritate de a fi exclus din PSD. "Am fost consemnat in scris la 14.15, am venit la 14.10 si am constatat ca sedinta comisiei deja se epuizase, pe un ton foarte vehement. Este regretabil. Mi-am oferit disponibilitatea sa particip in continuare. Domnul Sova mi-a spus ca este prea tarziu si nu mai poate sa convoce membrii, desi se aflau in sediu", a spus presedintele Senatului.

Mircea Geoana: Sunt consternat de decizia Comisiei de Integritate

- Presedintele Senatului nu a mai apucat sa-si spuna punctul de vedere. El a fost chemat la Comisie la ora 14.15, insa in momentul in care el a ajuns decizia de excludere a sa din partid fusese luata.

- O membra a comisiei de integritate a PSD, Mariana Negoita, spune ca in for s-a decis sa se recomande excluderea lui Mircea Geoana, iar potrivit acesteia, votul a fost: 43 pentru excludere, 5 impotriva, 2 abtineri. "Tot ce sa intamplat e o mascarada pusa la punct de Ponta cu Sova, s-au incalcat prevederile statutului in modul cel mai grosolan, s-a propus excluderea lui Geoana din partid . S-a incheiat tsedinta comisiei cu propunerea sa fie exclus. S-a si votat, totul era foarte bine pregatit", a spus Mariana Negoita.

- In jurul orelor 14.00 Mircea Geoana a ajuns la Comisia de Arbitraj si Integritate Morala

- In replica la afirmatiile lui Gigula, Robert Negoita a declarat duminica, la Realitatea TV, ca "nu exista o astfel de propunere" si ca ce declara Gigula este "e neprofesional si neadevarat".

Robert Negoita, exclus din PSD?

- Comisia de Integritate a PSD va discuta si solicitarea organizatiei PSD Sector 3 de excludere din partid a vicepresedintelui Robert Negoita. El este acuzat ca ar fi pus la conducerea PSD Sector 3 persoane excluse din partid pentru colaborare cu PDL.

- Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica, inaintea sedintei Comisiei de Integritate a PSD, care urmeaza sa ia o decizie in cazul presedintelui Senatului, Mircea Geoana, ca la comisie se va face un raport cu posibile recomandari privind posibile sanctiuni, insa decizia apartine Comitetului Executiv al partidului. Dan Sova declarase zilele trecute pentru Ziare.com ca "forul decizional este Comisia de Integritate, rezultatul nu mai merge nicaieri".

Dragnea: De ce vorbim de excluderea lui Geoana?

- Intr-o conferinta sustinuta la sediul Senatului, Mircea Geoana a incercat sa se apere inainte de a fi "judecat" de PSD. El a explicat ca faptul ca nu a demisionat de la sefia institutiei este un semn de loialitate fata de interesele partidului si ale opozitiei, si nu o dovada de insubordonare.

Mircea Geoana: Colegi din PSD au intoxicat conducerea partidului cu motive fabricate

- Mircea Geoana a anuntat ca se va prezenta sedinta Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala, desi ceruse recuzarea lui Dan Sova.

Soarta lui Geoana in PSD, decisa de "Mica Inchizitie" condusa de Sova

Senatorul PSD Dan Sova a explicat pentru Ziare.com care sunt pasii procedurali in cazul in care se solicita sanctionarea unui membru PSD de catre partid, fara a face insa referire la cazul Mircea Geoana.

"In primul rand, precizez ca exista o procedura privind sanctionarea unui membru, nu excluderea lui. Se intruneste comisia, care este formata din 49 de membri. Se prezinta comisiei un raport cu privire la faptele petrecute, dupa care se prezinta, in acelasi raport, care este incalcarea regulamentului, dupa care toti membrii expun cate o prima opinie. Urmeaza sa fie ascultata persoana, in cazul in care este prezenta, si dupa aceea urmeaza dezbaterile.

Toti cei 49 de membri au dreptul, posibilitatea, sa isi expuna opinia. Bineinteles ca se poate supune la vot limitarea timpului de expozeu. Apoi se propun sanctiuni, sanctiunile pot fi propuse de catre oricare membru al comisiei, si se voteaza sanctiunile propuse", a explicat foarte clar senatorul Dan Sova, presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala (CNAIM) a PSD.

Geoana, executat chiar de vicepresedintii lui

Cu toate ca mai multi membri PSD ne declarasera ca hotararea comisiei va fi supusa apoi aprobarii unui for decizional de tipul BPN sau CNEx, Dan Sova ne-a precizat ca in astfel de cazuri "Comisia de Integritate este for decizional, rezultatul nu mai merge nicaieri".

De asemenea, el a declarat ca decizia Comisiei de Integritate nu mai poate fi atacata decat in fata Congresului PSD.

"Atat. Dar nu se convoaca niciodata un congres special pentru astfel de cazuri, contestarea se judeca la congresul ordinar", a adaugat senatorul Dan Sova, precizand ca urmatorul congres al partidului este programat in februarie 2014.

De ce se vrea sanctionarea lui Geoana

Fostul conducator al PSD, Mircea Geoana, a fost propus, luni, pentru inlocuirea din functia de presedinte al Senatului chiar de catre conducerea centrala a partidului, la capatul unui conflict de aproximativ un an cu actualul lider, Victor Ponta.

Senatorul PSD Ilie Sarbu a anuntat in plenul Senatului decizia partidului de a-l inlocui pe Geoana de la sefia camerei superioare. Au urmat vociferari si rumoare in sala de sedinta. Geoana, de la prezidiu, a precizat: "sa fie consemnata ilaritate in sala".

Lupta pentru schimbarea lui Geoana - ce spun greii PSD si Puterea

La propunerea PDL, Geoana a suspendat sedinta si, cum la 6 se termina programul, toti senatorii au plecat acasa fara sa ia vreo decizie.

Apoi, un comunicat semnat de Victor Ponta a anuntat, pe 8 noiembrie, ca Mircea Geoana va fi sanctionat de Comisia de Arbitraj si Integritate Morala.

"In urma refuzului domnului Mircea Geoana de a respecta deciziile Biroului Permanent National al PSD, adoptate in unanimitate, precum si ale grupului senatorilor PSD, s-au decis urmatoarele: Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a partidului va analiza incalcarile statutare comise de domnul Mircea Geoana si va propune sanctiunile care se impun. Precizam ca PSD va persista in incercarea de inlocuire a domnului Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu domnul Titus Corlatean, in conformitate cu Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, precum si cu votul din Biroul Permanent National. De asemenea, precizam ca PSD nu va da curs, asa cum se sugereaza in prezent, nici unei incercari de revocare din functie a domnului Mircea Geoana, proces care ar duce la pierderea functiei de catre PSD", preciza presedintele PSD in comunicat.

Geoana pune conditii pentru a se prezenta in fata Comisiei de Arbitraj

Fostul conducator al PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca se va prezenta duminica in fata Comisiei de Arbitraj a partidului, insa pune conditii.

Mircea Geoana a spus ca va participa la sedinta de duminica, doar daca Dan Sova, presedintele Comisiei de Arbitraj, va fi recuzat, a scris fostul lider PSD intr-o scrioase adresata Comisiei de Arbitraj din PSD.

Cum poate fi revocat Geoana - PSD nu are cum sa pastreze presedintia Senatului

Presedintele Senatului invoca un viciu procedural si sustine ca Dan Sova s-a antepronuntat in ceea ce priveste cazul sau.

"Doresc sa va asigur de intreaga mea disponibilitate de a colabora pe deplin cu Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, recunoscand competentele acestui for asa cum au fost ele conferite de Statutul si de votul Congresului PSD. In acelasi timp, solicit Biroului Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD recuzarea dlui Dan Sova din calitatea de Presedinte al Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala pentru reuniunea din data de 13 noiembrie", sustine Geoana.

Ponta ameninta cu demisia

Victor Ponta a declarat zilele trecute ca daca in cadrul Comitetului Executiv National se va infirma decizia de inlocuire a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului atunci va demisiona din functia de presedinte al PSD.

Ponta a precizat ca, in cadrul viitorului Comitet Executiv National al PSD, se va discuta cazul Geoana si a admis ca este posibil ca CEx sa infirme decizia initiala, caz in care va demisiona din functia de presedinte al PSD si va convoca congresul.

Geoana, catre Corlatean: Du-te, ba, si fa-ti o poza cu scaunul Senatului!

Acesta a fost intrebat daca la nivelul Biroului Permanent National al PSD este posibila schimbarea deciziei privind schimbarea lui Geoana de la Senat. "Eu nu cred ca este posibila pentru ca votul de ieri (n.red.) a fost 21 la 0. Dar daca se va intampla acest lucru, eu personal voi demisiona", a reiterat Ponta, intr-o interventie la B1Tv.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#MIrcea Geoana PSD sanctiune, #Mircea Geoana presedinte Senat , #senator