Mircea Geoana: Relatia cu Rusia e foarte proasta

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 14:00
1648 citiri
Mircea Geoana: Relatia cu Rusia e foarte proasta
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a aratat de parere ca relatiile Romaniei cu Federatia Rusa sunt la un nivel foarte scazut in acest moment si ca cele doua tari ar trebui sa-si normalizeze dialogul.

"Relatia cu Rusia este foarte proasta. Exista o sensibilitate istorica si mentala si la noi si la rusi, pentru ca este o istorie complicata si nu putem sa o bagam sub pres",a declarat fostul ministru de Externe la RFI.

Cu toate astea, Geoana crede nu numai ca cele doua state au nevoie de o normalizare a dialogului, dar si ca Romania poate realiza acest lucru daca ia modelul Poloniei, o alta tara care a avut pana recent relatii foarte reci cu Rusia.

"Dar in acelasi timp, eu ma uit cu interes la evolutia Poloniei, care pana de curand era o tara ce avea o relatie extrem-extrem de plina de rugozitate cu Federatia Rusa si in ultimii doi ani de zile am asistat la o modificare interesanta de abordare a Varsoviei. In primul rand, si-au reglementat relatia cu Berlinul, care din motive istorice era destul de complicata si a relansat un dialog sau a incercat o normalizare a dialogului cu Federatia Rusa", afirma Geoana.

In opinia fostului sef al diplomatiei, Romania trebuie sa se apropie de Rusia, dat fiind ca la mijloc sunt interesele noastre in Republica Moldova.

"Cred ca ar fi mai inteligent din partea noastra sa incercam sa normalizam dialogul, fara sa cedam intereselor noastre, pentru ca avem interese clare in Moldova, trebuie sa o spunem raspicat, avem interese politice, geo-politice, economice si moral istorice fata de aceasta tara.

Totodata insa, Geoana a considerat ca trebuie rezolvata prezenta trupelor rusesti in regiunea moldoveana separatista Transnistria, pentru ca altfel "nu putem vorbi de o Republica Moldova cu adevarat independenta si suverana".

Recladirea Drumului Matasii

Intrebat ce obiective ar trebui sa aiba Romania la Summit-ul NATO de la Lisabona, care va fi centrat pe Afganistan, Geoana a mers mai departe si a vorbit de refacerea Drumului Matasii, care e o sansa pentru dezvoltarea Romaniei.

"Interesul Romaniei este ca nu numai Afganistanul sa fie stabilizat, ci si zona Asiei Centrale, pentru ca marele proiect pe care Romania trebuie sa-l incurajeze este recladirea acestui Drum al Matasii(...) ar reprezenta marea sansa de a iesi de la periferia Vestului, cum suntem astazi, si sa fim o parte a Vestului care reprezinta un punct central pe harta economica si strategica a secolului 21", crede presedintele Senatului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#relatie Romania Rusia, #relatie proasta Rusia , #senator