Revista Presei: Cum se debaraseaza PSD de Geoana - filmul unei decizii riscante

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:18
2196 citiri
Revista Presei: Cum se debaraseaza PSD de Geoana - filmul unei decizii riscante
Foto: Arhiva

Mircea Geoana si incercarea esuata a social-democratilor de a-l debarca de la sefia Senatului sunt principalele subiecte care tin marti prima pagina a cotidienelor centrale.

Fostul sef al PSD, Mircea Geoana, a fost propus, luni, pentru inlocuirea din functia de presedinte al Senatului chiar de catre conducerea centrala a partidului. Subiectul este dezbatut pe larg de Jurnalul National, care puncteaza ca "Geoana se afla in plina lupta cu partidul".

Decizia luata de conducerea PSD impotriva lui Mircea Geoana vine dupa o vizita pe care acesta a efectuat-o in SUA. Presedintele Senatului - care nu are de gand sa se lase exclus - se diculpa, declarand ca "Merg in America cum merg la Dabuleni. Nu-mi fac harakiri cu mana mea", titreaza Evenimentul Zilei.

Hotararea de a-l inlocui pe Geoana cu Titus Corlatean este surprinzatoare in conditiile in care fiecare grup parlamentar poate sa propuna un candidat pentru sefia Senatului, in consecinta exista riscul ca Opozitia sa nu mai detina nicio functie importanta. Romania Libera face o trecere in revista a evenimentelor si prezinta "Filmul unei decizii riscante".

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca partidul va incepe, marti, procedurile pentru excluderea lui Mircea Geoana din formatiunea politica, dupa ce acesta nu s-a supus deciziei de inlocuire de la conducerea Senatului, completeaza Adevarul, care arata "Cum se debaraseaza PSD de Mircea Geoana".

Jurnalul National: Geoana, in plina lupta cu partidul

Conducerea PSD i-a propus lui Mircea Geoana sa se retraga de bunavoie de la conducerea Senatului, iar in schimb sa preia conducerea Comisiei de politica externa a Senatului.

Geoana a refuzat propunerea si a calificat decizia drept una "complet aiurita". Mircea Geoana a apreciat ca decizia conducerii PSD reprezinta "o greseala strategica", pentru ca aceasta va duce la pierderea de catre social-democrati a pozitiei de presedinte al Senatului. "Va fi oferita pe tava" Puterii, a spus Geoana, scrie Jurnalul National.

Nu este prima oara cand Mircea Geoana este luat la ochi de colegii din PSD. In decembrie 2010, el a fost suspendat din partid pentru sase luni, dupa ce i s-a reprosat ca intentiona formarea unei platforme critice in interiorul PSD.

Romania Libera: Filmul unei decizii riscante

Membrii Biroului Permanent National al PSD au votat, luni, hotararea prin care sa ii solicite lui Mircea Geoana, in mod oficial, sa renunte benevol la presedintia Senatului.

Decizia ar fi trebui sa se discute in sedinta din Senat, noteaza Romania Libera. Dupa ce senatorul PSD Ilie Sarbu a anuntat hotararea partidului de a-l inlocui pe Geoana de la sefia camerei superioare, a urmat un adevarat haos in Senat. De la prezidiu, Geoana a declarat, raspicat, ca trebuie "sa fie consemnata ilaritate in sala".

In final, sedinta a fost suspendata de presedintele Mircea Geoana, care a constatat lipsa de cvorum, cauzata de faptul ca senatori PDL si UNPR au plecat din plen, in timpul unei pauze de consultari solicitate de PDL.

Adevarul: Cum se debaraseaza PSD de Mircea Geoana

La scurt timp, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca partidul va incepe, marti, procedurile pentru excluderea lui Mircea Geoana din formatiunea politica, dupa ce acesta nu s-a supus deciziei de inlocuire de la conducerea Senatului.

"Vom incepe, marti, procedurile pentru excluderea domnului Geoana din PSD. Eu voi sesiza marti Comisia de Integritate Morala si Arbitraj, care va intocmi un raport si va lua o decizie. Una dintre posibilele sanctiuni este despartirea lui Mircea Geoana de partid", a declarat Victor Ponta, citat de Adevarul.

"Mircea Geoana a aratat astazi foarte clar ca nu mai este in PSD, nerespectand nici decizia grupului PSD din Senat, nici decizia Biroului Permanent. Prin nerespectarea lor, Geoana s-a situat foarte clar in afara partidului. Un al doilea element pozitiv a ceea ce s-a intamplat astazi in plenul Senatului este ca s-a vazut foarte clar care sunt in realitatea sustinatorii lui Geoana: Serban Mihailescu de la UNPR si Cristian Radulescu de la PDL", a adaugat liderul social-democrat.

Acesta i-a mai reprosat lui Geoana ca "nimeni care se afla in aceasta functie nu poate pleca in strainatate fara un mandat, nu-l poate chema pe primul ministru aici. Este o functie care apartine partidului si aceasta functie ne permite sa o ocupam cu cel pe care il consideram noi in masura sa conduca Senatul".

Evenimentul Zilei: Mircea Geoana: "Merg in America cum merg la Dabuleni. Nu-mi fac harakiri cu mana mea"

Fostul sef al PSD a negat aceste acuzatii, precizand ca vizitele sale in America sunt frecvente.

"Eu ma duc in America de cel putin doua ori pe an, am fost de trei ori in ultimii doi ani de zile fara sa se fi creat niciun fel de comentarii. Eu ma duc in America asa cum ma duc acasa in Dabuleni. Merg asa des si asa usor pentru ca mi-am construit un set de relatii", a explicat presedintele Senatului, citat de Evenimentul Zilei.

De asemenea, Geoana a negat si ca s-ar fi prezentat drept liderul PSD, lucru care a atras criticile Opozitiei.

"Niciodata nu m-am prezentat drept liderul Opozitiei, pentru ca m-as fi facut de ras in fata unor oameni foarte informati. Cum sa ma duc in fata unor oameni foarte seriosi si sa ma prezint ca ceea ce nu sunt?", s-a disculpat fostul conducator al social-democratilor.

D.R.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Geoana inlocuit Senat Corlatean, #Geoana exclus PSD Ponta , #senator