Revista presei: Meciul Geoana - Ponta, la final

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 08:31
3046 citiri
Revista presei: Meciul Geoana - Ponta, la final
Foto: Arhiva

Ziua in care mai marii din PSD decid daca il dau afara sau nu pe Mircea Geoana se apropie cu pasi repezi, asa ca scandalul dintre fostul prezidentiabil si liderul actual al social-democratilor, Victor Ponta, a revenit, la inceputul acestei saptamani, subiectul de pe prima pagina a cotidienelor centrale.

Seful Senatului va afla marti ce sanctiune ii vor aplica membrii Comitetului Executiv, pe care a incercat sa-i imbuneze printr-o epistola. Seful PSD, Victor Ponta, apreciaza insa ca excluderea lui Geoana este doar o formalitate.

Mai este insa doar o singura zi pana cand se va afla, oficial, dezodamantul razboiului care a inceput pe 7 noiembrie, cand Geoana a refuzat sa cedeze Sefia Senatului, puncteaza jurnalistii de la Adevarul, care apeciaza ca "Meciul Geoana - Ponta a ajuns la final".

Victor Ponta s-a grabit sa se declare insa castigator, accentuand ca "Geoana este ca si exclus din PSD", adauga Jurnalul National.

De cealalta parte, pe lista de oameni promovati pana acum de Ponta pe linie de partid, apar personalitati destul de controversate, in ciuda tineretii lor. Evenimentul Zilei prezinta, in editia de luni, "Cu cine vrea Victor Ponta sa reformeze PSD", notand ca recrutii au cartile de vizita patate cu fapte de coruptie, acuzatii privind frecventarea unei retele de prostituate de lux ori suspiciuni de fraudare a fondurilor europene.

In alta ordine de idei, cotidianul Puterea face o retrospectiva a lui 2011, apreciind ca este "Anul in care nu s-a intamplat nimic in politica".

Adevarul: Meciul Geoana - Ponta, la final

Mircea Geoana va afla, marti, daca va fi primul fost presedinte dat afara din partidul pe care l-a condus. Fostul prezidentiabil a fortat nota si a decis sa trimita o scrisoare membrilor CEX, in care le cere nici mai mult nici mai putin decat sanctionarea lui Dan Sova pentru reaua credinta si incalcarile grosolane ale statutului.

"Intreaga situatie nu este altceva decat o inscenare premeditata. Prost conceput si executat si mai rau, acest exercitiu s-a transformat intr-un grav prejudiciu de imagine si credibilitate adus PSD", a sustinut seful Senatului, in scrisoarea trimisa sambata presedintelui PSD, Victor Ponta, si reprezentantilor CEX, noteaza Adevarul.

Concluzia propusa de Comisia de Integritate Morala este considerata "nestatutara si ilegala" de Mircea Geoana, care a cerut sanctionarea celor care s-au facut vinovati de incalcarea Statutului PSD.

Jurnalul National: Geoana, ca si exclus din PSD

Presedintele social-democratilor, Victor Ponta, i-a transmis insa lui Geoana ca deciziile luate pana in prezent in cazul sau nu se pot intoarce ori schimba.

Cu alte cuvinte, presedintele Senatului este ca si exclus din PSD, iar decizia CEx este practic una formala, a spus liderul PSD, citat de Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Cu cine vrea Victor Ponta sa reformeze PSD

De cealalta parte a baricadei, in tabara oamenilor promovati de Ponta in cadrul partidului, se afla persoane ale caror carti de vizita sunt deja patate de controverse.

Acuzatii privind frecventarea unei retele de prostituate de lux, contracte supradimensionate pe bani publici, ajunse in atentia DNA, datorii enorme catre bugetul de stat, suspiciuni de fraudare a fondurilor europene sunt cateva dintre petele recrutilor lui Ponta, scrie Evenimentul Zilei.

In momentul in care presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost arestat preventiv sub acuzatia de luare de mita si trafic de influenta, PSD a organizat mitinguri de solidaritate la sediile PSD din tara.

Nici in cazul senatorului PSD Catalin Voicu, reactia presedintelui partidului nu a fost una viguroasa, desi Voicu, cercetat intr-un dosar de trafic de influenta, a petrecut mai bine de un an in inchisoare.

Totodata, in cazul lui Adrian Severin, protagonist al unui scandal de coruptie in Parlamentul European, Ponta a reactionat initial destul de anemic, amanand sa se pronunte si, abia cand scandalul s-a extins in presa europeana, i-a cerut lui Severin sa demisioneze.

Exemplele continua cu Dan Sova, al carui cabinet de a intrat in atentia DNA, in urma unei sesizari a ANAF vizand cheltuiala banului public la Complexurile energetice Turceni si Rovinari. Pe aceeasi lista a recrutilor controversati se mai afla si deputatii PSD Robert Negoita si Nicolae Banicioiu, cercetati intr-un dosar cu prostituate de lux.

Puterea: Anul in care nu s-a intamplat nimic in politica

In alta ordine de idei, Puterea face un bilant al anului politic 2011. Revizuirea Constitutiei, reducerea numarului de parlamentari, regionalizarea administrativ-teritoriala, referendumul de la Bucuresti, remanierea sau schimbarea Guvernului ori suspendarea presedintelui sunt numai cateva exemple de actiuni anuntate pentru 2011.

Niciuna dintre aceste actiuni atat de trambitate nu a fost pusa in practica, desi mai este o luna pana la sfarsitul anului.

Poate cel mai important eveniment politic al anului 2011 este infiintarea USL, apreciaza jurnalistii. Alianta dintre PSD, PNL si PC a luat fiinta in februarie, iar protocolul lor de colaborare este valabil pana in anul 2020.

D.R.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Geoana excludere PSD Ponta, #Mircea Geoana dat afara Senat, #Geoana scandal Ponta , #senator