Baconschi si Igas, audiati in Senat pe tema aderarii la spatiul Schengen

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 22:36
1255 citiri
Baconschi si Igas, audiati in Senat pe tema aderarii la spatiul Schengen

Biroul Permanent al Senatului a aprobat luni un memorandum al presedintelui Senatului, Mircea Geoana, in care se solicita audierea in Biroul Permanent a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si a ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas, pe tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

La intalnirea cu membrii Biroului Permanent si cei doi ministrii urmeaza sa participe si membrii comisiilor de specialitate, in speta Comisia pentru politica externa si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, potrivit unui comunicat primit luni de Ziare.com.

Totodata, presedintele Senatului a solicitat o consultare in cadrul structurilor parlamentare responsabile, Birou Permanent, comisii de specialitate si presedinti ai grupurilor de prietenie cu statele membre UE, care sa stabileasca un plan coerent si un calendar de actiuni parlamentare care sa contribuie la promovarea si realizarea obiectivului fixat de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen in martie 2011.

In memorandumul semnat de Mircea Geoana, in care se solicita audierea celor doi ministri, se arata ca "aderarea la Uniunea Europeana din ianuarie 2007 nu a garantat in mod automat dezvoltarea Romaniei si plasarea sa intre statele de prim rang ale Uniunii. Procesul de integrare trebuie sa continue, iar urmatorul mare proiect national este aderarea la Spatiul Schengen."

In documentul inaintat Biroului Permanent al Senatului se mai arata ca mesajele transmise din unele capitale europene privind amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen dincolo de termenul martie 2011 si cuplarea acestui proces de raportul Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie reprezinta un semnal extrem de grav pentru Romania.

Potrivit memorandumului "exista semnale potrivit carora, daca Romania pierde sansa aderarii la Spatiul Schengen in martie 2011, riscam o perioada de asteptare, pana la urmatorul termen, pentru aderare de ordinul anilor".

Mircea Geoana sustine ca Romania trebuie sa faca toate eforturile pentru a convinge partenerii europeni ca aderarea la Spatiul Schengen nu este doar obiectivul strategic al tarii noastre, ci contribuie la consolidarea securitatii interne a intregii Europe prin securizarea frontierelor externe ale teritoriului Uniunii.

#Mircea Geoana presedinte Senat, #aderare spatiul Schengen, #Baconschi Igas audiati , #stiri Mircea Geoana