Geoana constata ca senatorii au fost trasi in piept de deputati

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 23:01
1240 citiri
Geoana constata ca senatorii au fost trasi in piept de deputati
Foto: Cotidianul

Conducerea Senatului a acuzat producerea unor inechitati privind reducerea cu aproximativ 10 de milioane lei fiecare a bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului pentru a fi redirectionati catre Educatie, sustinand ca, desi bugetul Camerei este de trei ori mai mare, reducerile au fost egale.

"Situatia este una foarte dificila si eu vreau sa va spun ca nici nu stiu daca aceste sume din bugetul Senatului vor putea fi acoperite pana la sfarsitul anului, daca gradul de colectare la buget se deterioreaza in ritmul in care se deterioreaza", a avertizat Mircea Geoana in sedinta din aceasta saptamana a Biroului Permanent, informeaza Newsin.

Referindu-se la relatia cu Camera Deputatilor, Geoana a spus ca este incorect ca a fost scoasa din bugetul senatorilor aceeasi suma ca si din cel al deputatilor pentru a fi directionata catre Ministerul Educatiei pentru cercetare.

"Deci eu cred ca, din punct de vedere al bugetului, este clar ca aceasta cota paritara cu Camera Deputatilor este incorecta fata de noi senatorii. Nu stiu cum s-a ajuns la ea, faptul era sa facem un gest pentru cercetare, am fost si eu de acord, dar nu cred ca este acelasi efort pentru un buget de trei ori mai mare decat al nostru", a afirmat presedintele Senatului.

"Legat de relatia noastra cu Camera Deputatilor, va trebui sa fie odata pornita mai viguros, pentru ca este un dezechilibru masiv de resurse, si in continuare suntem privati de anumite resurse", a adaugat Geoana.

Presedintele Senatului le-a cerut colegilor din Biroul Permanent sa se gandeasca ce argumente sa foloseasca la discutiile cu colegii din Camera Deputatilor pentru o reasezare a cheltuielilor de investitii in Palatul Parlamentului.

"Haideti sa profitam de o conjunctura politica, in care, eventual, am putea sa avem un argument politic suplimentar in relatiile cu colegii de la Camera Deputatilor care nu vor ceda usor si cu veselie anumite avantaje si privilegii pe care le-au dobandit prin dreptul primului sosit", i-a incurajat geoana pe membrii Biroului permanent al Senatului.

Dumitru: O sa murim de mirosuri sau mai cine stie ce infectii!

Totodata, senatorul PSD, Ioan Chelaru, chestor la BP, considera ca s-au savarsit mai multe inechitati, punctand ca "Senatul are cel mai mic buget din istoria sa", in timp ce "la Camera Deputatilor, dupa ce nu s-a redus, dimpotriva, s-a majorat cu 22%". "Suntem practic ruda saraca a Camerei Deputatilor", a adaugat acesta.

Secretarul general la Senatului, Dan Vasiliu a explicat, in sedinta de marti a Biroului Permanent al Senatului, faptul ca redirectionarea sumei in valoare de 8.900.000 lei catre cercetare a dus la o revizuire a tuturor capitolelor de cheltuieli. "Din pacate a trebuit sa revizuim absolul toate capitolele de cheltuieli. Am ramas fara bani pentru investitii", a spus Dan Vasiliu.

Ioan Chelaru a aratat ca, dupa mutarea Senatului in cladirea Palatului Parlamentului, acesta s-a angajat la reabilitarea spatiului respectiv, lucrarile necesare fiind inca in desfasurare. "Investitiile sunt in derulare, lifturile, subsolurile, arhiva, biblioteca toate sunt deja in derulare. Avem contracte, nu mai avem cu ce sa le platim(...) Pentru ca noi am ramas din 67 de miliarde, cat aveam planificat, super-redus la limita existentei, am ramas cu 17 miliarde", a mai declarat Ioan Chelaru precizand ca cei de la Comisia pentru Buget "ori au luat decizia de reducere cu 100 miliarde (vechi, n.r.) si nu s-au gandit deloc, ori nu i-a interesat".

Senatorul PD-L Constantin Dumitru, chestor al BP, s-a plans ca, din cauza lipsei unor lucrari de reabilitare la subsolurile cladirilor, lifturile care au corespondenta cu subsolurile aduc mirosuri neplacute. " O sa murim de mirosuri pe aici sau mai stiu eu de ce infectii, pentru ca nu o sa fim in stare sa luam masurile de rigoare", a afirmat Dumitru.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana a fost de parere ca ar trebui gasite solutii in interiorul bugetului actual, pentru continuarea investitiilor. "Intr-o institutie atat de complexa, exista puncte din care se mai pot gasi resurse pe care sa le eliberam pentru alte destinatii", a afirmat presedintele Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Geoana, #Senat Camera Deputatilor, #cheltuieli buget Senat , #stiri Mircea Geoana