Geoana, despre panselute cu 500% profit si unde ne da lectii Bulgaria

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 23:17
2541 citiri
Geoana, despre panselute cu 500% profit si unde ne da lectii Bulgaria

Fostul presedinte al PSD, senatorul independent Mircea Geoana, a vorbit, duminica seara, despre faptul ca Romania are nevoie de o regandire a modului in care sunt cheltuiti banii publici, spunand ca sunt capitole la care am putea invata de la Bulgaria.

"In primul rand e clientela - anumite firme sunt abonate la contracte publice si numai ele primesc banii. Uitati-va la panselute din orase, profitul e de 500%. E rentabil, nu numara nimeni.

A doua problema - slaba capacitate de a masura actiunea banilor investiti. Spre exemplu, faci o scoala noua, apoi se schimba ministrul si inchide scoala pentru ca nu au suficienti elevi. Aceasta lipsa de eficacitate se poate rezolva prin oprirea politizarii administratiei . In America, regula ca pana la subsecretar de stat sunt politici (...) Restul administratiei e depolitizata, e relativ bine platita", a spus Geoana la B1 TV.

El a dat ca exemplu Bulgaria, despre care spune ca uneori o privim de sus.

"Ne plangem ca sunt taxe si impozite prea mari in Romania, pe buna dreptate. Bulgarii au crescut veniturile la buget de la 32% la aproape 40% in trei ani de zile, pastrand taxele mai reduse.

"Au facut trei lucruri -unu- o reforma la sange a administratiei fiscale - le-au concentrat in cinci regiuni, a scazut spaga si influenta inspectorului fiscal. Al doilea lucru, au inventat in vama bulgareasca, pe langa vamesii lor, o firma britanica platita, Crown's Agents, care verifica si ei TIR-urile. Al treilea, au bagat in Constitutie un lucru simplu - nu pot creste taxele daca nu ai o treime din voturile din Parlament - asigura stabilitatea", a afirmat Geoana.

In opinia sa, asemenea lucruri sunt necesare, in conditiile in care Romania va trece alaturi de intreaga lume prin perioade foarte grele in 2012.

"Ce se intampla - ma uit cu destula preocupare la ce se intampla in tara si in lume. Nu am vazut de multa vreme o perioada mai turbulenta decat cea pe care o traversam (...) suntem intr-un turbion. E ca la alpinism, ne agatam de un punct, ceva, dar nu e de ajuns (...) e dincolo de soarta mea sau soarta proiectului meu politic. Vad cum ne cuprinde un soi de cinism si lipsa de incredere ca se poate intr-un fel sau altul depasi aceasta situatie", a mai spus Geoana.

#Geoana panselure, #Mircea Geoana comparatie Bulgaria , #stiri Mircea Geoana