Geoana le raspunde austriecilor: Platiti si voi in Romania taxe si salarii ca-n Austria

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 20:16
9822 citiri
Geoana le raspunde austriecilor: Platiti si voi in Romania taxe si salarii ca-n Austria
Foto: Facebook/Mircea Geoana

Politicianul Mircea Geoana ii raspunde ministrului austriac de Externe ca, daca vizeaza nivelarea diferentelor sociale intre austrieci si romani, atunci si firmele austriece din Romania sa plateasca taxe ca in Austria.

Geoana se intreaba pe Facebook: "Daca regula europeana nu mai e valabila si copiii romanilor din Austria nu trebuie sa primeasca alocatie ca si cei austrieci pe motiv ca alocatia in Romania este mult mai mica, de ce sa nu cerem firmelor austriece din Romania sa plateasca taxe si sa ofere salarii in Romania la fel ca in Austria?".

In opinia politicianului roman asa "s-ar nivela foarte repede diferentele sociale pe care le tot acuza unii prin Europa, carora le convine sa faca profit mare pe seama nivelului scazut de salarizare si de impozitare a profitului de la noi, dar tipa ca din gura de sarpe cand trebuie sa ofere drepturi egale noilor veniti in Europa".

MAE raspunde ministrului austriac de Externe: O amplificare artificiala, cu scop electoral

Reactia lui Geoana vine dupa ce ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a solicitat o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.

Kurz a explicat ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz.

Seful diplomatiei austriece doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plati aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, ci doar circa 30 de euro.

Ponta, despre marirea alocatiilor: Bugetul nu este sac fara fund

Si Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat la propunerile lui Kurz. MAE a afirmat, sambata, ca nu este de acord cu luarile de pozitie ale ministrului federal al Afacerilor Externe al Austriei pe tema asistentei sociale destinate lucratorilor intra-comunitari, cu referire expresa la Romania. MAE roman considera ca amplificarea artificiala a chestiunii are scop electoral.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE arata ca a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivel de ambasador.

"Mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia) ", se arata in comunicatul MAE.

Ministerul roman al Afacerilor Externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece. Acestea se afla in prezent la un nivel fara precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci si in sfera economica.

Ministrul austriac de Externe vrea alocatii mai mici pentru copiii romanilor care muncesc in strainatate

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Geoana alocatii copii Austria, #Geoana ministru externe Austria , #stiri Mircea Geoana