Geoana: Regionalizarea nu trebuie facuta daca va aduce si mai multe diferente economice

Joi, 14 Martie 2013, ora 22:20
2232 citiri
Geoana: Regionalizarea nu trebuie facuta daca va aduce si mai multe diferente economice

Mircea Geoana, fost presedinte al Senatului si fost Ministru de Externe al Romaniei, a declarat, joi seara, ca regionalizarea Romaniei nu trebuie sa fie un scop in sine al politicienilor si ca trebuie facuta doar daca aduce beneficii.

"Daca ajuta la scaderea gradului de saracie, daca ajuta la scaderea gradului de coruptie si daca reduce decalejele de dezvoltare fata de media europeana. Daca foloseste, merita facuta, daca nu, nu.

Statul roman modern a fost creat in 1918 pe un model de stat unitar centralizat, pentru ca aduce impreuna teritorii diverse. Subiectul este gingas si trebuie tratat cu foarte multa atentie", a apreciat Mircea Geoana, in cadrul unei emisiuni difuzate de Televiziunea Romana.

De asemenea, fostul sef al Senatului a facut trimitere si la faptul ca, in momentul de fata, romanii merg dintr-o localitate in alta pentru a obtine o adeverinta si ca acesta e o problema pe care reorganizarea administrativa ar trebui sa o rezolve.

"Daca conduce la debirocratizare, atunci merita incercata (...) Daca cineva de la Barlad astazi merge la Vaslui, daca il pui sa mearga maine la Piatra Neamt, atunci i-ai creat o problema", este de parere Geoana.

Fostul presedinte al Senatului a atras atentia si asupra schimbarilor economice negative pe care le-ar putea produce regionalizarea, cum ar fi aceea ca orasele mari s-ar dezvolta si mai mult, in timp ce zonele nedezvoltate s-ar putea afunda si mai tare in saracie.

"Exista judete puternice, judete care au in centru orase mari, puternice, care ar putea atrage si mai multi bani. Daca ai o crestere care produce si mai multa saracie si inegalitate, atunci e o crestere nesanatoasa, daca ea produce in interiorul societatii mai multa polarizare, mai multa saracie (...)

Inainte sa tai, masori de trei ori, asta incercam si noi sa facem, vrem sa stim catre ce mergem" a adaugat Mircea Geoana, facand trimitere la cazul impartirii Poloniei in 16 regiuni, impartire in urma careia fostele resedinte de judete "au suferit un declin accelerat".

"Subiectul este foarte important si sunt convins ca ce spun eu nu este o pledoarie impotriva regionalizarii, iar inainte sa luam o decizie, trebuie sa fim siguri ca analizam foarte bine. Multe judete din Romania nu au suficienta vitalitate economica ca sa atraga singure proiecte, nu doar europene, ci si proiecte de investitii", a conchis fostul presedinte al Senatului.

Vorbind despre aderarea Romaniei la zona euro, Mircea Geoana a spus ca accentul nu trebuie pus pe momentul in care Romania va intra in Schengen si pe indeplinirea conditiilor de aderare, ci pe impactul acestei treceri asupra populatiei.

Citește și:
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
#Mircea Geoana regionalizare TVR, #Mircea Geoana regionalizare diferente economice, #Geoana impartire teritoriala Romania , #stiri Mircea Geoana