Geoana vrea alegeri comasate: locale, parlamentare si prezidentiale, in 2013

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 22:08
2118 citiri
Geoana vrea alegeri comasate: locale, parlamentare si prezidentiale, in 2013
Foto: Arhiva

Fostul presedinte al Senatului Mircea Geoana este de parere alegerile la noi s-au transformat in "adevarate thrillere politice, in care rezultatul nu se decide la urne, ci in noaptea de dupa" si daca tot e "bal, in martie 2013 sa fie si alegeri parlamentare, si alegeri locale, si alegeri prezidentiale".

"Alegerile comasate sunt doar cel mai recent gest de siluire a democratiei noastre. Se vede acum ca tacerea asupra modului in care s-au desfasurat alegerile din 2008 si 2009 n-a lovit doar intr-un partid sau altul. Aceasta tacere a lovit in bazele democratiei noastre. [...]

Asa cum se vede insa, romanii sunt foarte preocupati de ce se intampla cu votul lor. Sanatatea democratiei noastre este direct legata de sentimentul asupra corectitudinii alegerilor. Alegerile noastre au ajuns adevarate thrillere politice, in care rezultatul nu se decide la urne, ci in noaptea de dupa, iar astfel romanii au ajuns sa-si piarda increderea si in lucrul pentru care au luptat atat acum 22 ani: importanta votului lor", scrie Mircea Geoana pe blogul personal.

Senatorul crede ca alegerile de anul viitor nu ar fi fost comasate daca PSD ar fi avut curajul, dupa februarie 2010 sa ceara investigarea in Parlament a felului in care s-au desfasurat alegerile prezidentiale din 2009.

"Daca avantajul de pana acum o luna din Senat ar fi fost folosit pentru infiintarea unei comisii de ancheta, poate nu ar fi fost atat de usor pentru PDL sa calce in picioare orice buna practica stabilita de catre Comisia de la Venetia. Tacerea vinovata a Opozitiei s-a transformat in tacerea intregii societati romanesti. USL, atat de indepartat de problemele romanilor, n-a convins pe nimeni sa i se alature", mai noteaza fostul lider PSD.

Mircea Geoana critica dus Opozitia pentru ca nu reuseste sa apere Romania si crede ca ar trebui ca si prezidentialele sa fie comasate cu alegerile locale si parlamentare.

"Penduland intre o putere periculoasa pentru democratie si o opozitie incapabila sa o apere credibil, Romania isi poate salva obrazul electoral apeland doar la masuri extreme. Daca Guvernul spune ca alegerile produc instabilitate, atunci eu spun ca perceptia unor alegeri fraudate anul viitor ne poate ingropa, atat democratic, cat si economic. Criza democratiei romanesti e o criza pe care, de-acum inainte, trebuie sa o avem in vedere chiar mai atent decat criza economica.

Iar celor care tot insista cu argumentul economiei care se face cu comasarea le propun urmatoarea varianta: haideti ca in martie 2013 sa facem si alegeri parlamentare, si alegeri locale, si alegeri prezidentiale. Daca e bal, macar bal sa fie", mai scrie Geoana.

I.U.

#Mircea Geoana comasare alegeri, #alegeri locale parlamentare prezidentiale , #stiri Mircea Geoana