Guvernul baronilor meseriasi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Septembrie 2009, ora 12:32
3361 citiri
Guvernul baronilor meseriasi

Imaginile cu Marian Oprisan amfitrion pentru Mircea Geoana la guvern au o dimensiune simbolica indiscutabila.

Il vedem pe presedintele Consiliului Judetean Vrancea intampinandu-l, pe scarile Palatului Victoria, ca o adevarata gazda, pe seful sau de partid, conducandu-l in interiorul cladirii, cel mai probabil chiar pana la biroul unde trebuia sa ajunga presedintele PSD si, de ce nu, si inauntru.

Si cand asta? Intr-o zi de mare tensiune, cand, chiar potrivit lui Mircea Geoana, tensiunea din coalitie atinsese cote maxime si exista riscul unei rupturi din cauza legilor educatiei.

Ce cauta Marian Oprisan la Palatul Victoria intr-o astfel de zi, cand, cu siguranta, nu prea era timp pentru discutii despre proiecte locale, singurele teme pe care el le putea discuta oficial si legal acolo?

Cauta ceea ce cauta si in Camera Deputatilor unde este o prezenta obisnuita, si nu doar in loja invitatilor, ci chiar in sala de plen, printre colegii lui de partid.

Marian Oprisan este unul dintre baronii PSD care face si desface jocurile guvernarii. Asa cum s-a instalat la Bucuresti pana la formarea guvernului, le fel descinde acum, periodic, in Capitala pentru a veghea la ungerea mecanismelor in sensul dorit de el.

Este chiar foarte probabil ca Marian Oprisan sa fi fost cel care l-a convocat pe Mircea Geoana la Palatul Victoria pentru a rezolva problemele si a calma spiritele, baronul de Vrancea fiind unul dintre cei mai indarjiti sustinatori ai mentinerii actualei coalitii si ai ramanerii PSD la guvernare, situatie care ii satisface cel mai bine interesele.

Iar daca miercuri, Marian Oprisan l-a convocat pe Mircea Geoana la guvern, joi liderul PSD trebuie sa vina, potrivit informatiilor de pana acum, la marele sfat al baronilor PSD care are loc in Arges. Ei sunt cei care vor decide daca si in ce conditii va pleca sau va ramane partidul la guvernare si, cu siguranta, Mircea Geoana nu va indrazni, sub niciun chip, sa treaca peste decizia lor.

Pana la urma, nici nu ar fi chiar cel mai rau lucru ca un partid sa ia deciziile pe baza mecanismelor democratice ale majortiatii si ar fi chiar salutar ca vocea teritoriului, fiind mai numeroasa, sa fie mai puternica decat cea a centrului.

Depinde insa de criterii si ma tem ca din acest punct de vedere numai democratia si interesul national nu-i ghideaza pe alde Marian Oprisan, Liviu Dragnea, Ilie Sarbu sau Radu Mazare.

Cel mai intersant este insa cand interesele lor individuale intra in coliziune asa cum este foarte probabil sa se intample la intalnirea din Arges. Ramane de vazut daca mai multi vor fi baronii care nu vor sa renunte la resurse, putere si deconcentrate, indiferent de pretul politic al ramanerii la putere, sau cei care considera ca daraua va deveni mai mare decat ocaua.

Cat timp guvernul s-a limitat, la sedinta maraton de miercuri, la o decizie de principiu privind asumarea raspunderii pentru doar trei legi din pachetul anuntat initial, jocurile nu sunt inca facute.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...