Marile intrebari pentru Mircea Geoana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 13:55
6607 citiri
Marile intrebari pentru Mircea Geoana

Mircea Geoana a fost un excelent diplomat, ar fi putut fi un social democrat modern, dupa cum se autodefineste, putea deveni chiar premier sau presedinte, dupa cum isi doreste, daca n-ar fi ratat sa fie el insusi.

Cine e, de fapt, Mircea Geoana? Diplomatul fin sau candidatul cu basca? Social democratul modern sau produsul garantat Vanghelie?

Programul prezidential al lui Mircea Geoana este unul prin excelenta gruvernamental, plin de populisme si generalitati: sa iesim din criza, sa gasim in magazine rosii romanesti, sa relansam economia gasind un raport corect intre piata, stat si societate, sa absorbim fondurile europene, sa modernizam agricultura si infrastructura de transport, sa construim case, sa nu mai risipim banii publici etc. In general, sa facem sa fie bine si tot romanul sa prospere.

Citind programul lui Mircea Geoana, nu am gasit insa decat o singura data cuvantul reforma. Este invocata in materie de administratie, care ar trebui profesionalizata si depolitizata. Foarte bine, dar total insuficient. Ma intreb cum o putea cineva sa faca toate minunile pe care le promite Mircea Geoana in programul sau pastrand nereformat statul mamut? Cum poti sa nu risipesti banul public,de exemplu, mentinand acelasi aparat bugetar mamut?

Teoretic, Mircea Geoana nu ar avea o problema sa-si indeplineasca aceste obiective cat timp are in spate un partid puternic, care poate guverna. Practic insa, pentru Dumnezeu, PSD de-abia a iesit de la guvernare! De ce dl. Geoana nu si-a pus deja in aplicare planurile si proiectele minunate pentru Romania?

De exemplu, administratia la cine s-a aflat pana in urma cu o luna? De ce dl. Nica nu a purces la depolitizarea si descentralizare ei? Dimpotriva, nu am vazut decat o feroce politizare pana la femeie de serviciu, consfintita printr-o ordonanta de urgenta cu voiosie acceptata de PSD. Cum poate dl. Geoana sa vorbeasca despre depolitizare si profesionalizare in administratie cand baronii sai si cei ai PD-L au impartit tara in autentice feude.

Ne spune dl. Geoana ca trebuie sa modernizam agricultura. Si ce mari masuri in acest sens a luat dl. Ilie Sarbu, ministru vreme de 9 luni? Ce a facut domnia sa pentru ca in magazine sa gasim rosii romanesti in locul celor turcesti sau poloneze?

"Statul este responsabil pentru ceea ce nu trebuie sa devina niciodata o marfa: educatia, sanatatea, justitia si siguranta cetateanului". Cu exceptia Justitiei insa, toate aceste domenii au fost pastorite pana in urma cu o luna de social democrati.

Nu l-am vazut pe niciunul dintre cei trei ministri de Interne ai PSD strivit de grija sigurantei cetateanului, dar i-am vazut pe doi dintre cei ei doborati de marsul lui Vanghelie catre ocuparea DGIPI, iar despre cel de-al treilea avem toate motivele sa credem ca i-a facut pofta sinistrului personaj cate vreme acesta declara fara perdea ca stie si unde este, si ce contine arhiva serviciului secret al Internelor.

Sa intelegem ca, de fapt, dl. Geoana s-a aflat in opozitie vreme de 9 luni? In opozitie fata de proprii ministri de a caror activitate se dezice implicit prin propunerile din programul de guvernare?

Mircea Geoana se pretinde un social democrat modern, ceea ce ar fi chiar util pentru Romania. Cum poate fi insa un social democrat modern vasalul politic al unui neocomunist, precum Ion Iliescu? Ce are in comun social democratia europeana cu fantomele bolsevismului?

Mircea Geoana se pretinde un autentic presedinte de partid. Cum poate fi insa credibil cat timp inclusiv voci din interiorul PSD recunosc ca a ajuns prizonierul gruparii Vanghelie-Hrebenciuc? Cum ne poate aigura ca va fi presedintele independent si puternic al tuturor romanilor, cat timp el nu este nici macar presedintele puternic si liber al tuturor social democratilor.

De fapt, daca votam Mircea Geoana pe cine votam de fapt? Pe cel pretins in declaratii si program sau pe cel garantat Vanghelie si patronat de Ion Iliescu pe care il vedem?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Mircea Geoana strategie prezidentiale, #promisiuni Mircea Geoana, #Geoana Vanghelie Hrebenciuc, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Mircea Geoana