Mircea Geoană, declarație despre Afganistan în luna iulie: „Nu cred că mai există vreo șansă pentru o guvernare talibană”

Vineri, 20 August 2021, ora 18:02
6438 citiri
Mircea Geoană, declarație despre Afganistan în luna iulie: „Nu cred că mai există vreo șansă pentru o guvernare talibană”
Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO FOTO Hepta

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, declara în urmă cu doar o lună, într-un interviu pentru DW, că, în ceea ce privește situația din Afganistan, „nu mai există nicio șansă pentru o guvernare talibană”.

„Nu cred că astăzi mai există vreo șansă pentru o guvernare talibană care să preia controlul întregii țări. Cred că acea țară are suficientă capacitate să apere progresele dobândite atât de greu în domeniul drepturilor sociale și ale omului”, declara fostul lider PSD pentru publicația germană Deutsche Welle.

Geoană arăta că „NATO nu fuge nicăieri”, că nu va abandona poporul afgan și că aliații vor continua să sprijine armata afgană.

„Nu punem capăt misiunii noastre pentru că știm că există riscuri, suntem lucizi asupra acestor aspecte. Dar decizia de a termina o lungă misiune a fost luată de toți aliații, de prietenii noștri americani și aliați. Acum deschidem un nou capitol.”, spunea Mircea Geoană în 14 iulie 2021.

Mircea Geoană anunța că după retragere, se va institui un fond de susținere a forțelor armate afgane care va fi completat până în 2024 și că NATO va continua să lucreze și să antreneze forțele speciale ale Afganistanului.

În urmă cu mai puțin de o săptămână talibanii au cucerit și capitala Kabul, la doar câteva zile după retragerea trupelor americane.

#Mircea Geoana, #NATO, #Afganistan, #talibani , #stiri Mircea Geoana