Perioada de gratie sustinuta de Geoana, demontata de bancheri

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 14:26
1493 citiri
Perioada de gratie sustinuta de Geoana, demontata de bancheri
Foto: Arhiva

Modelul italian care presupune acordarea unei pasuiri celor care au restante la banci, relansat de Mircea Geoana in weekendul trecut are prea putine sanse sa fie aplicat in Romania.

Potrivit Realitatea FM, aceeasi propunere a fost facuta de liderul PSD si in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in urma cu trei saptamani la Senat. Nici atunci, propunerea lui Mircea Geoana nu a avut succes.

Geoana este contrazis chiar de bancheri. Consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, a declarat, la Realitatea FM, ca propunerea lui Mircea Geoana ar putea fi posibila numai in conditiile in care domnia sa devine presedinte, dizolva Parlamentul si reface bugetul.

"Domnul Geoana ar putea sa-si potenteze propunerea vorbind despre garantie a statului, in plafon de un miliard de euro, pentru oamenii care nu-si pot plati ratele. Ceea ce inseamna ca bancile sa beneficieze de o garantie de la stat si sa-si poata scadea din profit sumele respective in proportie de 80 la suta, ceea ce nu le-ar afecta prea mult profitul.

Deci este o schema care se poate discuta, sigur cu acordul bancilor, dar italienii o aplica strict cu garantii de la stat", a subliniat Bogdan Baltazar.

Ceea ce inseamna ca suma de un miliard de euro ar trebui sa fie inclusa in proiectul de buget. Mai mult, un asemena efort bugetar ar insemna adancirea deficitului bugetar, lucru interzis de acordul cu FMI, sau gasirea unor resurse alternative, pentru a acoperi golul din buget.

"E o schema care se poate aplica in conditiile in care Mircea Geoana ajunge presedinte, dizolva Parlamentul si exista un Guvern care isi insuseste in totalitate propunerea domniei sale", a declarat Bogdan Baltazar, la Realitatea FM.

"Dorim o decalare a ratelor catre banca cu 12 luni pentru cei care au probleme. Nu ii iertam de acele rate, dar statul poate garanta acesti bani. Putem sa ne permitem sa punem un miliard de euro. Asta ar insemna circa 100.000 de persoane", a declarat Mircea Geoana, duminica seara, la Realitatea TV.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#propunere perioada gratie Geoana, #propunere Geoana restantieri banci, #Bogdan Baltazar Mircea Geoana , #stiri Mircea Geoana